82509_660_370

Беновска пита Атанас Зафиров: Ако Бойко Борисов е „провалил се“ според Корнелия Нинова, тя в какво е победител?

Илиана Беновска: Г-н Зафиров, първо към Вас, направихте уточнение на упрека на Георги Гергов, че Корнелия Нинова се е срещнала с американския посланик без това да е било известно на социалистите. Не казахте обаче дали и кой е знаел за тази среща и направихте уточнение, че в същия ден тя се е срещнала и с руския посланик. Нека от коректност да кажете, че това е станало на прием в руското посолство, доколкото знам, и не е имало покана към за среща специално, а всъщност е била проведена импровизирана среща по време на приема. Моля, изяснете този въпрос, за да не остават с впечатление хората, че тя се среща официално и с двамата равнопоставено, това е важно! Вторият ми въпрос е свързан с това, че г-жа Нинова отново атакува Борисов и го нарече „Борисов – провалилият се“, разглеждайки неговия мандат от главен секретар насам в политиката. Може ли да кажете, понеже г-жа Нинова не е правила публичен отчет, както обеща, че ще го прави всеки месец пред обществото, не бъркам и досега не е направила за тези две години, може ли да кажете, ако Борисов е провалилият се, тя в какво е победителят? Защото знаете, че ако някой губи, успехът трябва да отиде в другата страна, няма празно пространство. В какво тя е победителят в тези две години, освен в едни избори в село Макреш, видинско селце? И третият ми въпрос е свързан с организацията на вашата телевизия, тя ще бъде ли наистина политематична, ще дава ли възможност вие наистина да се заявите като една силна опозиционна партия, или ще се опитвате да се оглеждате в собственото си огледало? И кой ще я прави? Благодаря!

 Петър Курумбашев: Само преди да започне да отговаря г-н Зафиров, да добавя към победата в Макреш, която между другото е със 700 на 200 гласа, и победата на президентските избори. Тя не е специално и само на БСП със сигурност, но със сигурност БСП има основна заслуга това да се случи. Така че към Макреш може да добавите и резултата на президентските избори, даже ако искате така да Ви го кажа – не съм много сигурен дали БСП ги спечели, но съм наясно, че ГЕРБ ги загуби.

 Атанас Зафиров: Вижте, по отношение на първия Ви въпрос, Вие направихте една констатация, която по нищо не се различава от това, което аз съм казал. Фактите са, че в един и същи ден г-жа Нинова се срещна и с американския, и с руския посланик, останалото са детайли. Казах Ви, че по същата логика може да се търси отговорност и за срещата с китайската делегация, която беше няколко дни преди това, пък ако стигнем още по-далеч можем да гадаем какви са били „тайните помисли“ на г-жа Нинова, отивайки в Словакия на среща с Вишеградската четворка. Защото тези препратки, които сега се правят към последвалото гласуване, чехите и словаците също произвеждат военна техника, така че сигурно можете да ми зададете и някой такъв въпрос. Казвам всичко това, за да покажа колко несъстоятелен е подобен начин на разсъждение. Това са предварително заявени срещи, те не са тайна, те са в програмата на г-жа Нинова седмици напред, още повече, че срещата с американския посланик е по негова молба, тя не е и тайна, не е правена по някакви конспиративни квартири, а беше тук в нашата централа няколко етажа по-нагоре.

   По отношение на другия въпрос, който зададохте, аз няма как да Ви отговоря от името на г-жа Нинова, нито пък искам да влизам в подобен род разсъждения и хипотези кой се е провалил и кой е победил. Кой е победил ще покажат българските избиратели на предсрочните парламентарни избори, които ще бъдат в най-скоро време.

 Илиана Беновска: Кога?

 Атанас Зафиров: Е, ще видим, но ще има такива в най-скоро време. Ако трябва конкретно да Ви кажа в какво е победител г-жа Нинова – г-жа Нинова е победител в това, че върна морала в политиката и започна битката с паралелната държава, нещо, което никой досега не беше правил. И в тази битка тя бележи забележителни успехи! А по отношение на телевизията също ще се въздържа от конкретен отговор, най-малкото защото това е следващата точка, която предстои да бъде обсъдена на заседанието на НС, което тече в момента. Но ще потвърдя, че това ще бъде една политематична, една не чисто партийна и не разбира се рамкирана идеологически телевизия. В тази телевизия ще има възможност да се припознае и да намери себе си всеки наш съгражданин. Поне такива са нашите амбиции. Кой ще я ръководи аз не мога да Ви отговоря в момента, но така или иначе създадената фондация „Дума“ е тази фондация, която ще отговаря за цялата издателска дейност на партията, в това число и за нашата телевизия.

 Илиана Беновска: Кой е в тази фондация?

 Атанас Зафиров: Аз съм един от тях. И само да допълня. Ето Ви една победа на г-жа Нинова над Борисов, който до последно защитаваше постулатите на Истанбулската конвенция и накрая, притиснат от общественото мнение се принуди да я оттегли, макар и не окончателно. Ние там имаме известни опасения, че това е само временно състояние. Така че ето Ви още един аргумент!

 Петър Курумбашев: И още нещо. Вижте, това, че болшинството в ПЕС има такова мнение по отношение на Истанбулската конвенция не означава, че всички трябва да мислят по този начин, болшевизмът беше по-популярен преди 100 години.

 Илиана Беновска: Само искам да изясните защо изтъквате за 2-та % от БВП и 12-те години, когато това не е само позиция на БСП, това е и позиция на Бойко Борисов и кабинета. Каква е разликата?

 Атанас Зафиров: Не, казвам го, че се появиха спекулации, че по този начин разходите ще надхвърлят 2% и това е в колизия със заявяваната досега позиция на БСП, че ние сме за по-малка сума. Аз не се интересувам в случая какво казва ГЕРБ, аз казвам нашата позиция, а ГЕРБ могат да си имат каквато искат позиция. Нашата позиция е, че тези 2% не бива да се достигат дори, още по-малко пък да се надминават. По този начин разпределени средствата за тези два проекта не стигат 2% от БВП.

 Петър Курумбашев: Ние например сме доволни от ГЕРБ, че те заемат позицията на БСП, че трябва да се размрази проекта АЕЦ „Белене“.

Публикувано от: novinata.bg