1DSC_0451

Раздадоха годишните награди за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ“

Представители на 30 местни медии се събраха в индустриалното сърце на великотърновска област – Горна Оряховица, за да връчат за петнадесети пореден път награди за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ“. С горещи материали в надпреварата на конкурса се включиха 32-ма журналисти от всички краища на страната. Компетентно жури представлявано от известни личности и журналисти под председателството на писателя Димитър Недков и членове Алексения Димитрова – носителка на най-престижната награда „Пулицър“, както и носителката на почти всички български награди за регионална журналистика Здравка Маслянкова от БНР, Велико Търново, оцениха по достойнство професионализма на своите колеги.

Голямата награда за журналистическо майсторство – статуетката „Св. Константин Кирил Философ“ на склуптора Емил Пенчев, единодушно се присъди на Божидара Ангелова в. „Нов живот“, Кърджали за поредицата от материали „Каскада „Горна Арда“ много пари за нищо…“. В категория „Разследваща журналистика“ първа награда заслужи Мила Кюлюмова в. „Екип 7“, Разград с материала „Властта в Цар Калоян забрави за смъртоносния потоп“. А „Денят, в който фейсбук замени журналистиката е денят, в който тя умря“ спечели първа награда на Георги Русиновв. „Черноморски фар“, Бургас в категория „Коментар“. Под бурните аплодисменти на своите съграждани Елена Велкова от в. „Седмицата“ грабна приза в категория „Очерк“ с материала „Горнооряховски художник е един от последните дюкмеджии в България“. Най-висока оценка в категория „Интервю“ получи Пламен Калинов – в. Бряг, Русе за „Истината може да бъде чута тогава, когато е изречена с любов“. И както е известно в гилдията, че една снимка е равна на 1000 думи, наградата за „Фотожурналистика“ се присъди на Петко Тодоров от в. Конкурент, Враца за уловен миг от природната стихия в града със заглавие „Ураган помля Враца“.

Освен специално изработените плакети, носителите на първа награда получиха финансово поощрение и подаръци от спонсорите.

Церемонията по връчването на наградите се проведе в художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Събитието уважиха кметът инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, зам.-кметовете на Горна Оряховица Йорданка Кушева и Деница Коева, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спиридонов, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и др.

Сред присъстващите бяха представители на културния и обществен живот в града, бизнесмени, журналисти от Велико Търново и областа, кореспонденти на национални медии.

Спонсори на медийното събитие бяха Домейн Бойар, Сладкарници Неделя.

Публикувано от: novinata.bg