thumb_770x0_дело–зала_160

Осъдиха 33-годишна жена за причиняване смъртта на съпруга си в катастрофа

Предадената на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна  33-годишна жена от Провадия, която по непредпазливост причинила смъртта на съпруга си в пътнотранспортно произшествие, получи осъдителна присъда. Състав на Варненския окръжен съд й наложи наказание 1 година и 2 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с тригодишен изпитателен срок. Съдебният акт за престъплението по член 343, ал. 1, буква „в“ от НК е постановен при проведено съкратено съдебно следствие.

Произшествието, при което загинал съпругът на подсъдимата, станало на 25 август 2017 г. Мъжът отишъл на риболов с мотоциклет. На връщане моторът му се повредил. Обадил се на съпругата си да дойде и да го тегли със семейния им автомобил. С въже повреденият мотоциклет бил завързан за теглича на колата. Въжето било дълго 3,90 м, което било под изискващия се от Закона за движение по пътищата размер за гъвкава връзка.

Автомобилът и мотоциклетът потеглили без подадени аварийни светлини. По третокласния път в насрещното движение се движела кола, управлявана от свидетел по делото. Водачът забелязал отдалеч движещия се в другото платно зелен автомобил, но от купето му не се виждало, че тегли  мотоциклет зад себе си.

Шофиралата колата превключила от първа на втора предавка, при което се получило придърпване на закаченото въже към мотоциклета. Мъжът залитнал наляво и бил ударен от насрещно движещия се автомобил. Пострадалият  паднал на асфалта. Лекарите от повиканата на произшествието с пострадал линейка установили смъртта му от причинените две тежки травми.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Публикувано от: novinata.bg