istoriq_slavqnobulgarska

Представяме в Брюксел първият Софрониев препис на „История славянобългарска“

Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, изложбата „Книги, посоки, публики” на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел.

 Събитието се организира от комисар Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“  в сградата на Европейската комисия Berlaymont на 22 май от 19:30 ч. Участие в отбелязването на празника ще вземат министрите на културата Боил Банов и на образованието Красимир Вълчев. Ще се проведе и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала „Лекс“ на Европейския парламент под надслов „Обединени в разнообразието“, посветена на богатството на европейските езици.

 Поканени са министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министри на държавите членки по образование и култура, посланици, евродепутати, български служители в европейските институции и българската общност в Брюксел.

Направеният от Софроний Врачански препис на „История славянобългарска“  през 1765 г., известен още като Котленски препис, се съхранява в Националната  библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Публикувано от: novinata.bg