MG_ViennaEconomicForum

Мария Габриел: Намаляването на таксите за роуминг за Западните Балкани е пример за ползите за хората от взаимодействието на политиката и икономиката

Подписаното Изявление за подкрепа на Цифровата програма за Западните Балкани на най-високо политическо ниво показва как силната политическа воля води до реални действия. Пътната карта за намаляване на таксите за роуминг, която представих, е много конкретна стъпка и прекрасен пример как взаимодействието между политиката и икономиката носи ползи за обществото и предприятията. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на Vienna Economic Forum- Sofia Talks 2018 заедно с българския премиер Бойко Борисов и лидерите на шестте държави от Западните Балкани.

Тя наблегна, че усилията за реализирането на цифровата програма и предвидените в нея мерки не е едностранен процес. Нужни са усилия на политическо ниво, от страна на мобилните оператори, участието на индустрията, така че да се постигнат реални резултати за крайните потребители – гражданите и предприятията. 

Комисар Габриел подчерта, че Цифровата програма за Западните Балкани е ясна заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, помагайки на бизнеса, институциите и гражданското общество. Нужни са инвестиции в широколентов достъп до интернет и то не само в градските, а особено в отдалечените и селските райони. Цифровизирането на публичната администрация е също важна стъпка към прозрачност и ефикасност, което ще изгради доверието на гражданите в новите технологии. Българският еврокомисар отбеляза и нуждата от инвестиции в изграждането на цифрови хъбове, които да дадат перспектива за ускорено развитие на стартъпите и малките и средни предприятия. Не на последно място тя привлече вниманието към суперкомпютрите, давайки примери за ползите от тях от подобряването на условията по пътищата до новите лекарства за сериозните заболявания или пък ваксините за деца.

„Важно е да продължим да градим мостове въз основа на диалог и отговорност. Инвестициите в сигурността и развитието на Западните Балкани са инвестиции в сигурността на Европа.  А цифровите мостове имат силата да насърчат процеса на европейска интеграция на Западните Балкани и да сближат гражданите и предприятията“, заяви още комисар Мария Габриел. 

Публикувано от: novinata.bg