0605672001380562767_425034_600x458

20 май – Международен ден за съпричастност с болните от СПИН

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!“ изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.
От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 /мъже:жени/. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.
Кабинетът за безплатно консултиране и изследване за СПИН – КАБКИС обявява 18 май за Ден на отворените врати за посещения от групи от ученици и дискусии по темата. 
С мултимедийни презентации за рисковото сексуално поведение лектори от РЗИ – Стара Загора ще обучат ученици от 6-ти и 7-и класове от ІХ ОУ «Веселин Ханчев» гр. Стара Загора, СУ «Иван Вазов» гр. Стара Загора и ОУ «Христо Ботев» гр. Мъглиж. Методични материали – флаери, брошури, плакати, видеофилми, презервативи са предоставени на училища от областта за провеждане на здравноинформационната кампания.

С множество разнообразни инициативи ще отбележат 20 май – Международен ден за съпричастност с болните от СПИН учебните заведения от област Стара Загора:

  • Интерактивни  беседи  в Час на класа – „Какво знаете за ХИВ/СПИН“, “Избирам да съм здрав”, „Антиспин”, „Как да разберем дали сме заразени с ХИВ и къде да си направим изследвания при необходимост”, „Начини на заразяване със СПИН”, „Безопасен секс”. 
  • Изработване на здравни табла за Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, изложба на тема „Жертвите на ХИВ/СПИН – всеки може да бъде на тяхното място. Да бъдем толерантни към засегнатите от болестта“.
  • Статии в училищен вестник на тема: Как да се предпазим от СПИН. Оформяне на кътове с печатни здравнообразователни материали на тема: „Що е то ХИВ/СПИН – превенция и контрол“.
  • Мултимедийно представяне на кратки филми свързани с опасностите СПИН, ХИВ.
  • Изработване на плакати с тематично направление в часовете по изобразително изкуство, изготвяне на постери, изготвяне на флаери, размяна на картички с позитивни послания за безопасни интимни отношения „Ученик подарява послание на друг ученик, с цел взаимно сътрудничество и загриженост към другия», рисунка на асфалт „Аз живея в среда без СПИН“.
  • Провеждане на образователни игри, поставяне на кутия за въпроси относно проблеми и притеснения свързани с опасностите, относно двете теми. 
  • Провеждане на викторини на тема: „Какво знаем за СПИН и за болестите, предавани по полов път – начини на заразяване и как да се предпазим“.
  • Раздаване на презервативи – кампания „Животът е безценен! Презервативът струва стотинки!“, практическо упражнение – състезание по поставяне на кондоми с цел стимулиране на умения за безопасен секс. Тренинги с учениците, с цел безопасност и развитие на знанията и уменията на самозащита и самоконтрол, във връзка с безопасни сексуални отношения. 
  • Раздаване на здравнообразователни материали за превенция от ХИВ/СПИН, раздаване на червени лентички в знак на съпричастност към болните от ХИВ/СПИН.
  • Запалване на свещ в памет на мъртвите от болестта. Засаждане с БМЧК на кипариси в двора на училището.

Публикувано от: novinata.bg