32765405_10216760983280245_7824873776960503808_n

Заралаб с награда в категорията „Интернет на нещата: Общество” на loT Adventure Forum 2018

В София се състояIoT Adventure Forum 2018, на който старозагорската организациа Заралаб стана победител в категорията „Интернет на нещата: Общество” с проекта си Digital Nervous System.

 С проекта Заралаб изгради безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Тя е базирана на протокол LoRaWAN, който е използван от The Things Network. С негова помощ се свързват практически неограничен брой умни устройства. Чрез проекта са изградени четири антени (наричани още концентратори) с много голям обхват. Той може да достигне над 20 км при отлични условия. Включените в проекта устройства консумират изключително малко количество електроенергия, което позволява живота на батериите да продължи с години и напълно автономна работа. Подобни технологии успешно са интегрирани в над 600 града по света. По същество това представлява интернет-общество с близо 33 000 последователи. 

 

Технологията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, управление на уличното осветление или за сметоизвозването, например, така и от частни компании.

 

Част от думите на Петко Петков, управител на Заралаб и ръководител на проекта, по време на награждаването: „loT мрежата в Стара Загора е проект, иницииран от местни предприемачи, който получи подкрепата на Община Стара Загора, за да се ползва и надгражда от старозагорската общостност. Точно в това се крие неговата сила.“

Той прие наградата от името на своя град Стара Загора. Сподели, че целта му е да развива родния си град, с помощта на знанията и контактите, които е придобил, за да бъде част от неговото дигитално бъдеще.

Част от гостите на събитието бяхаMicrosoft, VMware, HP, Bosch, с които Петков обсъди различни възможности за използването на мрежата за R&D и бизнес в Стара Загора.

loT Adventure Forum 2018 събира организации от различни сектори, обединени от идеята да подпомогнат разработването, внедряването и използването на Интернет на нещата.

В него взеха участие топ лектори от водещи компании. Състоя се в шест тематични панела, добри практики, семинари и изложение, покриващи всички аспекти на екосистемата Интернет на нещата: умен транспорт и градове, loT разработване, свързана индустрия, loT за потребителите и сигурност и защита на личните данни.

Публикувано от: novinata.bg