CVS_006_preview

Комисар Мария Габриел: Цифровата програма за Западните Балкани е мост за по-добра свързаност с региона и ползи за гражданите

Процесът на европейската интеграция на Западните Балкани е в исторически момент и Срещата на върха в София го показва. Това коментира българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на Международната научна конференция „Балканите в европейската интеграция – минало, настояще, бъдеще“ в Софийския университет. „В този процес, свързаността с региона е от ключово значение, за да усетят гражданите преки, конкретни ползи. Цифровата програма на ЕС за Западните Балкани, каквато имаме за първи път, има потенциал да бъде мостът, който да осигури по-добра свързаност между хората, предприятията, регионите.“, допълни еврокомисарят.

Тя наблегна на основните стълбове на Цифровата програма за Западните Балкани, предложена от нея, която е една от шестте водещи инициативи в стратегията на Европейската комисия за региона, представена през февруари. Програмата включва пътна карта за улесняване на намаляването на разходите за роуминг, подкрепа за разгръщането на широколентови услуги и развитие на електронното управление, подкрепа за гражданите за придобиването на цифрови умения. 

Според Мария Габриел, за успеха на Цифровата програма за Западните Балкани е ключово подобряването на свързаността, която ще допринесе за сближаването и създаването на нови перспективи. „Днес едни от мостовете, от които Балканите имат нужда, са мостовете на технологиите. Ето защо намаляването на таксите за роуминг, изграждането на интернет инфраструктура, подобряването на цифровите умения на хората и инвестирането в технологичния потенциал на младите са мои приоритети в рамките на Цифровата програма за Западните Балкани. Това са конкретни действия, с които можем да ускорим европейската интеграция на региона, в центъра на която са интересите на гражданите. Инвестицията в стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани е инвестиция в сигурността на ЕС, а по-добрата свързаност на Съюза с тези държави е водещ фактор за успеха на стратегията ни. Можем да го постигнем, само ако действаме заедно и всеки поеме своята отговорност„, отбеляза още комисар Габриел.

Публикувано от: novinata.bg