655-402-boris-hristov

Музеят „Борис Христов“ отдаде почит на големия ни оперен певец в САЩ

 Музеят „Борис Христов“ събра ценители на изкуството и почитатели на  големия оперен артист в САЩ със своята програма „Почит на Борис Христов“. Тя бе представена в Концертната зала на Българското посолство във Вашингтон в рамките на Месеца на европейската култура в столицата на САЩ. В словото си при откриването посланик Тихомир Стойчев подчерта принадлежността на културата ни към световната духовна съкровищница тъкмо чрез личности като родолюбеца и космополита Борис Христов. Директорът на музея Елена Драгостинова представи три аспекта от личността на големия българин: артистичното му майсторство, педагогическите му принципи и щедростта му като дарител. Как музеят със своите художествени програми изпълнява волята на Борис Христов и се превръща в средище за всички изкуства под един покрив и как окрилява младите таланти за пътя им към големите сцени – това публиката научи от представения документален филм „Сбъдване на мечти“ (сценарий: Елена Драгостинова, режисьор: Йордан Бойчев). Фотографската изложба „Рим. Борис Христов“  на Светослав Чулин въведе посетителите в атмосферата на някогашната Българска академия за изкуство и култура в Рим – днес Български културен институт.  Вечерта завърши с концерт на баса Валентин Пейчинов, сопраното Соня Аргиро и пианиста професор Иво Калчев – трима български изпълнители, които успешно градят своята музикантска кариера в САЩ. Заедно с Катрин Бульке (сопран, Германия) те представиха програма, в която достойно място заеха български композитори.

  Същата програма, посветена на Българското председателство на ЕС, бе представена и в Генералното консулство в Ню Йорк. Двете вечери утвърдиха славата на България като страна с богати традиции и с воля на държавните културни институти да опазват духовното наследство и да го развиват и популяризират.

  Представянето на Музея „Борис Христов“ в САЩ бе осъществено в партньорство с Българското музикално общество – Вашингтон и неговия създател проф. Иво Калчев, с Американската фондация за България и Българските концертни вечери в Ню Йорк – една поредица от художествени програми, в които пианистката Лора Чекоратова и нейните съмишленици представят постиженията на български и чуждестранни изпълнители в контекста на интензивния културен живот на Ню Йорк. Всеотдайно чрез своя благотворителен жест в  осъществяването на събитията се включиха и Фондация „Сан Марко – М“ и една от ученичките на Борис Христов – оперната изпълнителка Людмила Добрева.   

  След представянето си в Москва, Санкт Петербург, Берлин, Париж, Братислава, Банска Бистрица, Виена, Алмати и Астана гостуването на Музея „Борис Христов“ в САЩ е продължение на отстояваната политика на този български културен институт – носител на Знака за европейско културно наследство, да „пренася“ част от атмосферата и дейността на българския дом на големия оперен артист пред чуждестранната публика и да популяризира постиженията на българската култура.

Публикувано от: novinata.bg