45440_660_370

Димитър Главчев: Председателството минава перфектно, което изнервя г-жа Нинова персонално

Илиана Беновска: Екс-председателят на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев. За мен е чест.

Димитър Главчев: За мен е чест.

Илиана Беновска: Принципите и компромисите на върха, ГЕРБ, трети мандат начело на властта, Борисов- министър-председател с малко прекъсвания от 2009 до 2018. След около 4-5 месеца ще станат 9 години.

Димитър Главчев: Да, имаше статистика, че най-дълго управляващият министър-председател, демократично избран след Стефан Стамболов.

Илиана Беновска: Да, Стефан Стамболов. И аз миналата седмица се занимавах с това. Най-дълго управлявалият до момента е Стефан Стамболов, сега Борисов го надминава. Хубаво ли е това? Какви са рисковете много време да носиш отговорност? Не се ли изхабявате ГЕРБ или ставате по-опитни и по-отговорни?

Димитър Главчев: Очевидно е, че принципите работят, когато се балансират и с компромиси, обаче не трябва да правиш компромис с принципите си. Всъщност това е тук играта на думи, но това е много сериозно нещо. Можеш да правиш компромиси, но компромисът не трябва да бъде с принципите. Така да влезнем в тази игра на думи, която започнахте Вие. И когато спазваш своите принципи, ти си ги изложил пред обществото и хората виждат, че ти ги спазваш тези принципи, движиш се по тях. Оценяват го и това е всъщност и резултатът от спазването на тези принципи и това, за което говорихте и Вие. Фактът е, че министър-председателят Борисов е най-дълго управлявалият демократично избран министър-председател, не знам, нищо не чух срещу този факт. Срещу всякакви други факти се чуват и се произвеждат фалшиви новини, но срещу този май, че не чух или съм пропуснал.

Илиана Беновска: Добре. Какво ще ми отговорите за един друг факт, понеже Вие тази седмица доста изяви имахте по медиите, ще се опитам да засегнем теми, по които не сте говорили. Създадохте по времето, когато Вие бяхте председател на 44-тия Парламент, създадохте един съвет по законодателството с едно дълго име.

Димитър Главчев: Консултативен съвет по законодателството.

Илиана Беновска: Оказа се, че той не работи. Първо, на народните представители им се струва, че твърде висока цена  в пари искат избраните в този Консултативен съвет по законодателство да получат за консултации на определени закони. От друга страна, самите членове и неговият председател проф. Огнян Герджиков се оплакаха, че почти не ги търсят народните представители.

Димитър Главчев: Когато създадохме Консултативния съвет, идеята беше това да бъде един друг поглед върху законодателната дейност от експерти, които са наистина на топ ниво и то в различни области на правото.

Илиана Беновска: Помнете си приказката. Тогава, след като са на топ ниво, защо да не им се плаща и топ. Нали имате достатъчно пари?

Димитър Главчев: Много добре знаете, че публичните организации имат едно ограничение наречено бюджет?

Илиана Беновска: Нали имате по 3000 и колко бяха?

Димитър Главчев: Няма как и друг е механизмът. Всъщност не са 3000 и колко, а две трети са от възнаграждението, но те са за съвсем друго нещо.

Илиана Беновска: Добре, всички тези партии, които са в Парламента обаче имат субсидии.

Димитър Главчев: Така е, но механизмът на функциониране на съвета е друг и той е заложен още откогато е създаден назад във времето, господин Пирински между другото при него също е функционирал такъв съвет. Хубаво беше него да го попитате какъв му е опитът, тъй като неговият все пак е бил по-дълъг.

Илиана Беновска: Добре, но все пак какви възнаграждения сте си представяли или са били договорени с тези, както казахте „топ“ юристи? Нали знаете, че високо квалифицираният труд струва скъпо?

Димитър Главчев: Имаше две искания. Всъщност принципът на функциониране е такъв- ако има необходимост между първо и второ гласуване на законопроект, след като вече е изявена волята на законодателя, това беше задължително изискване, което поставихме, да не се нарушава волята на законодателя. Знаете, че идеологията на един проект се формира на първо гласуване. Та, след като е изявена вече волята на законодателя, тогава председателят на комисията, която е водеща, или пък председателят на Народното събрание, се обръщат за становище към Консултативния съвет.

Илиана Беновска: Това е ясно. Колко си представяхте, че ще струва Консултативният съвет?

Димитър Главчев: То е различно. Аз не знам дали някой може така на парче да каже, да го метърфицира.

Илиана Беновска: Ама чакайте сега. Наемате ред професори и академици.

Димитър Главчев: Те се наемат първо по необходимост. Още веднъж да Ви кажа. И ако се види, че има необходимост от председател на водеща комисия, или от председателя на Народното събрание, се обръщат към Съвета.

Илиана Беновска: Ясно. Не искам да Ви държа отговорен, но искам да Ви попитам благотворително ли очаквахте те да помагат на законодателния орган?

Димитър Главчев: Не, аз не съм имал никакви такива очаквания. От друга страна, не останах и с впечатление, поне от разговорите, които водих с проф. Герджиков, че пък и те ще имат баснословни изисквания. Така, че принципът беше такъв – възлага се работа на Консултативния съвет. След като се възложи, те казват „за тази работа ние искаме едикакво си възнаграждение“. Това не означава, че това трябва да бъде прието от председателя на Народното събрание

Илиана Беновска: Това обаче би ли означавало, че поради липса на качествена юридическа консултация и намеса в определени закони, те непрекъснато ще се поправят, както се и случва?

Димитър Главчев: Не. Не означава това.

Илиана Беновска: А какво означава?

Димитър Главчев: Това, още един път казвам, идеята беше да се направи този съвет е да се повиши качеството на законодателството и да има още един независим поглед, около което се обединихме всички в Народното събрание.

Илиана Беновска: Имате ли представа колко закона са били консултирани в този съвет?

Димитър Главчев: Имам представа. Два. За времето от октомври миналата година до края на годината.

Илиана Беновска: Коя?

Димитър Главчев: За 2017та говорим. Аз си спомням, че възложихме по инициатива на д-р Адемов от председателя на социалната комисия. Имаше искане за становище от Консултативния съвет. И още едно имаше по АПК от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Илиана Беновска: Не е добре това, но вероятно ще го преразгледате по някакъв начин, защото иначе обществото остава с впечатление, че за да спестите едни не много големи пари и да си ги харчите за друго, вие не се консултирате с качествени юристи. Не към Вас се обръщам.

Димитър Главчев: Не, то има определено перо в бюджета на Народното събрание, което е за Консултативния съвет и то си стои в годините. Може да се икономиса.

Илиана Беновска: Ще си го преразгледате. Вие си го икономисвате в момента.

Димитър Главчев: И се връща обратно в бюджета. Няма проблем.

Илиана Беновска: И се икономисва от качеството на законите.

Димитър Главчев: Не бих могъл да кажа, но наистина бюджетът е ограничение за всяко едноподведомство.

Илиана Беновска: Г-жа Велислава Кръстева преди Вас, чухте я, макар, че беше трудна телефонната връзка, постави въпроса защо законът за собствеността и прозрачността на финансирането на медиите е внесен от техните народни представители Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и тя, продължава да е извън дневния ред на Парламента. Питам Ви не като председател, а като народен представител, част от групата на ГЕРБ.

Димитър Главчев: Аз трудно мога да Ви отговоря като народен представител. Дневният ред се определя от това, което е излязло от комисиите. Първо трябва да е разгледано в комисии и след това от това, което излиза от комисиите, се разглежда кое е готово вече за разглеждане в пленарна зала.

Илиана Беновска: Не си умивайте ръцете като Пилат Понтийски, г-н Главчев

Димитър Главчев: Ама такава е технологията. Казвам Ви каква е технологията по правилник.

Илиана Беновска: Добре де, ама не е ли обидно? Ние, българчетата, сме го внесли този закон преди на Европа да й дойде на ум. Миналата седмица се занимава с точно този въпрос и точно пред този ракурс- финансиране, собственост на медии, ерго връзка с фалшивите новини, които са един от жалоните на нашето Европредседателство.

Димитър Главчев: И свободата на словото също.

Илиана Беновска: И са в патримониума на нашата еврокомисарка Мария Габриел. Защо се бавите?

Димитър Главчев: Всеки един законопроект Ви казах каква е технологията- разглежда се първо във водеща комисия, която е определена, в съответния съвет…

Илиана Беновска: Губим време да повтаряме едно и също. Значи нямате отговор?

Димитър Главчев: Имам отговор. Това е отговорът. Аз не знам дали е разгледан във водещата комисия.

Илиана Беновска: Каква е оценката Ви на работата на Парламента в първата година от третия мандат на ГЕРБ и спечелване на Парламентарните избори с мнозинство.

Димитър Главчев: Парламентът работи нормално както всеки един парламент. С изключение може би на предишния, когато беше ограден знаете с какво и колко протестиращи имаше пред него.

Илиана Беновска: Кой го ограждаше?

Димитър Главчев: Не помните ли? Управляващите, как?

Илиана Беновска: Ама стига сте говорили със загадки.

Димитър Главчев: Каква загадка, то не е загадка. Мандатът беше на БСП с ДПС. Орешарски беше министър-председател, Михаил Миков беше председател на Народното събрание и си спомняте при какви обстоятелства функционираше Народното събрание.

Илиана Беновска: Защо обаче опозицията така Ви атакува и лично Корнелия Нинова? Не минава ден да не Ви обвини в липса на ефективност в законодателната дейност, липса на качество.

Димитър Главчев: Тя вчера мисля на заседание на софийския актив…

Илиана Беновска: Не, на младите от София.

Димитър Главчев: Формата не го знам точно какъв е, но ми направи впечатление, че не би трябвало да сме толкова послушни. Тя очевидно иска да се изживява като непослушна ученичка, но не винаги това носи позитиви. Спазването на правилата, когато членуваш някъде…

Илиана Беновска: Какви правила? Тя е опозиция. Има право непрекъснато да ви критикува и да търси пролуки, пробойни, пропуски. Това всяка опозиция го прави.

Димитър Главчев: Добре, но тя казва „не трябва да сме послушни в Европа“. Какво означава да не сме послушни? Това по повод на мобилния пакет за транспорт, който очевидно, че правителството в неговата цялост излезе и каза, че ще защити интересите. Нещо повече, асоциациите на превозвачите казаха, че са доволни от това, което прави Правителството.

Илиана Беновска: А послушен ли е Борисов в Европа според Вас? Това е централното, за което исках да говорим. Предстои среща на върха с Европейския съюз, Западни Балкани. Това е еманацията до този момент на Българското председателство и увеличаване на мисията на Борисов да бъде обединител на Западните Балкани, а защо не и техен водач към Европейския съюз и НАТО.

Димитър Главчев: Председателството очевидно, че минава перфектно, което и изнервя опозицията и г-жа Нинова персонално. Сега предстои поантата на това председателство- срещата на върха за Западните Балкани и министър Павлова ще говори след мен по-подробно на тази тема. Дали е послушен отговора и това, което Ви казах току що. Знаете, че към него президента Макрон се обръща с “mon cheri”, въпреки това, което се случва сега за мобилния пакет за превозвачите. Така, че отстоява националните интереси. Това е, което винаги мисля, че трябва да прави. Мисля, че това и прави премиерът Борисов. Дали е послушен, последният пример е този с това какво отношение изрази по повод мобилния пакет за превозвачите. Но непослушание заради самото непослушание смятам, че не е много умно поведение. Връщам се по повод друго на поведение, за което говорихме.

Илиана Беновска: Има и други аспекти от темата. Наложи се вчера Борисов да заяви в прав текст на Корнелия Нинова, че не се стяга да си подава оставката и да предизвиква предсрочни избори.

Димитър Главчев: Това е по повод една фалшива новина, която циркулира в общественото пространство, че едва ли не се чака да свърши председателството и  правителството да си подаде оставката. Ще му се на някого. Народът както е казал „Гладна кокошка просо сънува“. Ако позволите с фолклора да се пошегуваме по повод това поведение.

Илиана Беновска: Красимир Каракачанов Ви изпревари. Той отправи тази реплика към Корнелия Нинова миналата седмица след разговорите да изложи възгледите си за реформа в отбраната на България.

Димитър Главчев: Не претендирам за авторство, но това, че имаме еднакво виждане по поведението на г-жа Нинова не е лошо.

Илиана Беновска: Имате ли аргументи, с които да защитите коалицията Обединени патриоти и ГЕРБ, която коалиция непрекъснато е подложена на критики и от страна на ДПС основно, и от страна на Корнелия Нинова.

Димитър Главчев: Аргументите са показателите, които са наяве вече и са статистически. И то от страна на Евростат, оставям на страна Европредседателството, за да не се спекулира пак с темата, че едва ли не искаме да изкараме председателството, пък там резултатите са очевидни. Оценките се дават от канцлера Меркел и от президента Макрон, и от въобще и от съседни глави на държави. Докато нарочно казах, показателите, които са по повод на вътрешното развитие на България, т.е. виждате какъв е растежът на БВП, безработицата намалява, а дългът се е свил с 2,5 милиарда, излишъкът за последния месец е милиард и 300 милиона. Така, че очевидно, че има нужда от функционирането на управляващото мнозинство в този му вариант. То и затова беше подписано коалиционното споразумение.

Илиана Беновска: Скърца ли каручката? Както се изрази един от Обединените патриоти.

Димитър Главчев: То не беше каручка. Каза, че нещо скърца, ама аз това го отдавам на повече от един. Един от Обединените патриоти е вицепремиера Каракачанов.

Илиана Беновска: Научих Ви вече да казвате имената. Доволна съм.

Димитър Главчев: Нямам проблем аз с казване на имена въобще. Така, че отдавам го аз и на друго участие. Отдавам го на това, че той повече стои в Министерски съвет. Вижда, че там перфектно функционират нещата, по-малко има проблеми от Парламента.

Илиана Беновска: Е да, ама миналата седмица Каракачанов каза в ефира, че Цветанов, цитирам буквално, „прилага разни хитринки“ в Парламента при търсене на мнозинства. И веднага да попитам хитринка ли е това действие да внесете ГЕРБ, БСП и ДПС закон за вероизповеданията, при положение, че много добре сте били наясно, че Обединените патриоти, когато е такъв закон и който закон с извинение е доста по-всеобхватен.

Димитър Главчев: Логиката е проста. Аз хитринките не ги знам и не съм много по хитринките, но логиката е проста. Ние сме в една управляваща коалиция заедно с Патриотите, с тях най-лесно намираме общ език. По темата с вероизповеданията, трябва да се търси максимално мнозинство, а защо не и консенсус, така, че това е прочитът на всичко, за което говорите. Много лесно ще се приемат и двата законопроекта. Между първо и второ гласуване отвсякъде ще вземем най-доброто, ще отпадне нещо, което не се приема. Търси се максимално мнозинство по приемането на такъв законопроект, който да стане закон и това е логиката. Мисля, че е правилната логика. Това е една от темите, по която трябва да има максимално мнозинство, казвам защо не и консенсус.

Илиана Беновска: Така шеговито се опитах да осветя в разговора с г-н Пирински политическата обстановка. Да дойда и на Вас да Ви светна. Кажете какво криете Вие от президента Радев? Какво правите в тези тъмни ъгли?

Димитър Главчев: Чудесна демонстрация направихте. При такова силно осветление, Вие ме осветявате с тази светлинна точка. Дано само нещо червено да нямам на челото.

Илиана Беновска: Не съм снайперист.

Димитър Главчев: Та въпросът е друг.

Илиана Беновска: Довършете си мисълта, че Ви прекъснах. Президентът Радев се е опитал да Ви свети в една доста силно осветена обстановка?

Димитър Главчев: Не. Това е може би неудачно. Но въпросът е, когато има много ярка слънчева светлина да осветяваш, аз пък така ще кажа да избягаме от червената точка в челото, и всичко се извършва при такова осветление, мисля, че са напразни усилия да се пуска прожектори. Където има нужда пък наистина трябва да се осветява. Трябва да се насочат усилията в посока, където има нужда. Мисля, че нещо за магистрали се спомена тогава по повод повечето светлина. Веднага след това дойде регионалният министър Нанков и показа, че в България се строят най-евтините магистрали, които са почти два пъти по-евтини от следващата държава членка на ЕС на километър- Румъния.

Илиана Беновска: Тоест, когато теглим една черта малко повече от една година след сформиране на 44-тия Парламент и една година след сформиране на кабинет Борисов 3.

Димитър Главчев: Смятам, че плюсовете са налице.

Илиана Беновска: В какъв процент? По шестобалната система какво ще дадете?

Димитър Главчев: Трудно ми е да давам оценки. Оценките ще ги дадат избиратели на избори, но се вижда, че държавата върви в правилната посока по показателите, които се отчитат статистически. Много по-бързо трябва да става това. Разбира се, не сме идеални, винаги сме го казвали. Искаме и по-бързо да става, но въпрос е и на мнозинство, пък ако бяхме повече и с Патриотите, сигурно по-бързо щяха да вървят нещата.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за този разговор.

Димитър Главчев: И аз Ви благодаря.

Илиана Беновска: Желая Ви ползотворна работа в Парламента. Разговаряхме с екс-председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев.

Публикувано от: novinata.bg