102158_660_370

Архимандрит Никанор: Сезирам патриарх Неофит и главния прокурор Цацаров за незаконни печалбари от религия

Фалшивата новина, че е бил арестуван и изгонен от Зографския манастир. Неканоничната дейност на част от монасите от Зографския манастир в България.

    „Ваше Високопреподобие, какво търсите в студиото на „Беновска пита”, нали сте арестуван по Гергьовден?”, посрещна с въпрос водещата Илиана Беновска своя гост архимандрит Никанор. Той отговори: „И с белезници, погледнете само какви следи ужасни от оковите, от тежките пранги! Една година няма да се заличат тези следи!”. „Нищо не виждам!”, продължи водещата. Гостът й отговори: „В главите на някои хора, нека се радват!”.

   „Защо станахте жертва на фейкнюз? С какво сте толкова опасен и за кого?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й обясни, че атаките са започнали преди две години, когато е оглавил Църногорския манастир, а малко по-късно е получил и офикията архимандрит, като по този начин е станал потенциален кандидат за епископ, въпреки че самият той няма такива амбиции и смята, че едва ли някога това ще се случи. „Някои хора се плашат от сянката на други! Така си го обяснявам, защото виждам, че кампанията се води с всички средства и няма нищо общо с Христа и Евангелието!”, заяви  игуменът на Църногорския манастир.

   „И накратко да изчистим фейкнюза, защото ще Ви се налага много дълго да го оборвате, той сигурно ще излиза в Гугъл най-отпред – не сте бил арестуван на Гергьовден на Атон!”, обясни водещата Илиана БеновскаСъбеседникът й категорично заяви, че не е бил арестуван, както и не е бил приканван от монаси да им напусне манастира. „Аз си тръгнах сам, ако ми бяха казала – напусни, аз нямаше да откажа да напусна, защото всеки манастир може да кани хора. Част от братята от Зографския манастир чисто професионално бяха хванати да извършват неканонични, разколнически, казвам го тук директно в ефир, действия в Софийска епархия. Бяха наказани от патриарх Неофит!”, обясни архимандрит Никанор. Помолен от водещата да обясни по-подробно какво точно значи това, той разказа, че въпросните монаси са си позволили да правят неканонични пострижения и са създали два манастира, които са без разрешение на епархийския митрополит, тоест частни, а единият от тях дори е незаконно строителство. Единият от тези неканонични манастири е в Нови Искър, а другият в село Долно Вършило, община Септември. Игуменът на Църногорския манастир обясни, че строежът в община Септември е абсолютно незаконен, няма разрешение от администрацията, а църквата изобщо не е знаела.

    „Печели ли се от това, все едно да отвориш кръчма, от манастира?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че се печели много, особено когато си извън контрола на митрополията. „Кои са тези лица, Ваши братя?”, продължи водещата. Архимандрит Никанор отговори, че е дошъл в студиото с мир и затова иска да пропусне имената, но те се знаят от църковната общественост. Водещата отбеляза, че все пак църквата и моралът трябва да вървят ръка за ръка. „Вижте, ще кажа така, Софийска митрополия забрани на йеромонах Козма Зографски и на йеромонах Вениамин Зографски да служат на територията на Софийска епархия, тъй като е документирано, че са извършвали канонични нарушения. Това озлоби някои хора в Зографския манастир, още повече нашият патриарх написа писмо на вселенския патриарх, той сега им иска обяснение през кинотиса!”, обясни архимандрит Никанор.

    „Кой има право да си отваря църкви, това не е като да си отвориш магазин? Даже за магазина се искат разрешения!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й обясни, че за църква се иска разрешения от митрополията, а за манастир решението трябва да е съгласувано със Светия синод. „Такова разрешение не е давано, това е чист разкол! Аз станах жертва на някаква злоба на хора като отмъщение, защото бях в комисията, която разследва тези случаи. Но, пак казвам, в по-голям контекст срещу мен има кампания от хора. Няма нужда да се плашат, аз искам да им кажа – имам манастири, за които да се грижа. Вие като искате манипулирайте си Църквата! Бог ще се грижи за вас, аз си имам моята работа!”, още веднъж обясни архимандрит Никанор.

Ефория „Зограф”.

    „Когато се готвих за разговора с Вас прегледах доста неща, да си призная църквата сякаш умишлено тъне в мъгла, за да не можем ние, миряните, да се ориентираме, но например четох за Ефория „Зограф”, какво представлява, как се конституира, с какви облекчения се ползва!”, насочи разговора водещата към Ефория „Зограф”. Архимандрит Никанор обясни, че едно от обвиненията към него е, че е имал участие в смяната на предишния председател на Управителния съвет. „А не сте ли имал?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Аз подкрепям горещо тази промяна, защото той беше пенсионер над 70 години, един професор Иван Желев, който беше уличен като дългогодишен, плодотворен и много предан агент на ДС!”.

    Помолен от водещата да разясни на зрителите и слушателите какво точно представлява Ефория „Зограф”, игуменът на Църногорския манастир каза, че това е държавна структура, част от МВнР, която управлява имоти в България, доходите от които са за подпомагане на Зографския манастир на Света гора. „А наистина ли се оказа по одита, който излезе, че парите са били насочвани на други места?”, попита водещата Илина Беновска. Гостът й отговори, че не разполага с информация, а одитът в момента се извършва. Той обаче отново подчерта, че горещо подкрепя смяната на проф. Иван Желев, защото такъв човек не може да се прави на морален коректив на църквата. „Аз не осъждам агент Ангелов, тоест проф. Желев за това, че е сътрудничил, не го осъждам, но съм против този, който е паднал така жестоко против Христа и Църквата да се опитва да ни бъде коректив, това не може да бъде!”, заяви архимандрит Никанор.

   „Аз видях, че има и регистрирана фондация Ефория „Зограф”, Вие казвате, че Ефория Зограф е държавна структура, а тази фондация каква е?”, попита водещата Илиана Беновска. Архимандрит Никанор отговори: „Това ми звучи като фондация НАП, фондация НОИ! Не знам какво представлява това! Вие можете съответно като журналист да сезирате държавната структура или МВнР!”.

   „Аз видях документ за друга регистрация, която е фондация „Ефория за подпомагане на Славянобългарския манастир „Свети Георги Зограф” на Света гора – Атон!”, обясни водещата Илиана Беновска и показа през телефона си документите за нейната регистрация, които са от 2013 г. Гостът й отговори, че това е пълно съвпадение с името на държавната структура. Водещата продължи, че и двете структури са регистрирани на един и същ адрес в апартамента на зографски монах. Събеседникът й отговори, че е леко шокиран от представената информация и не може да я коментира. „Ако не се лъжа името на този монах е Георги Каратотев, известен ли Ви е такъв монах в Зографсикя манастир?”, попита водещата. Игуменът на Църногорския манастир отговори, че по име познава съвсем малък брой монаси и не може да каже за кой точно става дума.

   Водещата попита кой в такъв случай осъществява контрол. Архимандрит Никанор отговори, че структурата е към МВнР и добави: „Но това точно се припокрива с думите, които казахте в началото, че църквата ни е в една мъгла, в една неизвестност, в една „тера инкогнита”!”. Монахът обясни, че предишният председател на УС на Ефория „Зограф” е заемал поста 16 години без да му се търси сметка.

   „Но как ще коментирате това, че Църквата не е онова свято място? Ние четем непрекъснато за монаси, които шофират пияни или с извинение за хомосексуални оргии или друг вид граничещи с недобрия морал, ще се изразя меко, мероприятия? Казвате – построяват се частни манастири, които се използват да се печели от тях все едно си отворил ресторант? Ние можем ли да разчитаме в момента, че сезираме кого – патриарх Неофит или главния прокурор?”, попита в края на разговора водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в момента сезират целия божий народ. „Имайте предвид, че нашата църква е много демократична, има един много добър устав. По този въпрос с тези паралелни на държавните структури аз нямам представа това разрешено ли е или не, но ме смущава тази информация!”, завърши архимандрит Никанор разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” 

Публикувано от: novinata.bg