59711_660_370

Лиляна Павлова: ЕС-Западни Балкани – с декларация на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменима

Срещата Европейски съюз – Западни Балкани в София.

„Г-жо Павлова, светите като слънце в студиото на „Беновска пита”, в този жълт цвят! Заповядайте! Сега да ни кажете това ли ще бъде еманацията на европредседателството – срещата Европейски съюз – Западни Балкани на 16 и 17 май в България?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Това е най-важната среща. Важна е, защото всички лидери, всички държавни глави идват в София. Исторически момент, защото ще даде  възможност да обсъдим важните, горещите теми от дневния ред.”, каза Лиляна Павлова.

 „Имаме индивидуално посещение на Мариано Рахой (министър-председател на Испания – бел. авт.) на 15 май, от там да започнем. Испанецът ще останели в крайна сметка на тази среща или ще си отиде?”, попита Илиана Беновска. „Господин Рахой ще остане за срещата на 16 май, когато е неформалният съвет на лидерите. За първи път форматът на съветите, които председателства председателят Туск, председателят на Европейския съвет, ще се случи извън Брюксел. Първоначално планираната тема беше „Дигитална Европа”, Дигиталната трансформация”, казусът със защитата на личните данни, защото Европа не трябва да изостава. Трябва да сме много внимателни, защото дигиталното, цифровото вече е факт.”, отчете родената през 1977 г. в гр. София представителка на ГЕРБ.

 „Кое наложи промяна на темата?”, продължи Илиана Беновска. „Не, не я променяме, просто разширихме дневния ред. Решението на Тръмп за излизане от ядреното споразумение с Иран е една много тежка тема, с тежки последствия, геополитически. В световен мащаб това има своя ефект и върху България, и върху Европа, така че това ще е втората тема от дневния ред на лидерската среща в София на 16 май. Третата тема е търговските отношения на Европа и САЩ. Отново след изказването и решението на Тръмп, макар и отложени с един месец, за налагане на мита върху европейския алуминий и стомана. Лидерите в София ще трябва да обсъдят и да вземат решение каква ще бъде единната позиция на европейските лидери както по отношение на ядреното споразумение с Иран, предвид позицията на САЩ, така и какво правим митата, ще наложим ли реципрочно мита на американски стоки за Европа. На 17 май е дългоочакваната среща във формат Европейски съюз – Западни Балкани, когато към 28-те ще се присъединят 6-те държавни глави – министър-председатели или президенти, в зависимост от държавата за срещата на върха.”, поясни внучката на партизанина от бригада „Чавдар” и член на ЦК на БКП Георги Павлов.

 „Мариано Рахой няма да остане.”, контрира Илиана Беновска. „Дори да не остане лично той, за нас е по-важно да остане негов представител, а такъв ще има, и да приемем декларация.”, коментира бакалавърът по Международни икономически отношения.

 „Дори да не приемете декларация – това ще бъде ли фатално, защото опозицията ще го използва веднага? Ще каже – Борисов не се справи”, попита Илиана Беновска. „То няма да бъде фатално. Слава Богу – светът не се върти около мнението на опозицията. Положиха усилия много хора. Министър-председателят направи балканска обиколка, лобирайки лидерите да дойдат. Външният министър, целият ни екип, нашият посланик в Брюксел Цанчев. Ние сме готови със съгласуването на проекта на декларация.”, заяви магистърът по Публична администрация и европейска интеграция.

 Проектът за декларация, която трябва да се приеме на срещата на 17 май.

 „Можете ли да дигнете завесата, какъв е диспозитивът на тази декларация?”, продължи Илиана Беновска. „Най-важното за нас в тази декларация е съгласието на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменим, дългосрочен приоритет на Европа.”, конкретизира се Лиляна Павлова, защитила докторска степен по Икономика.

 „Веднага скоба – Косово, непризната и от държави от Европейския съюз, непризната и от държави извън Европейския съюз, и Сърбия. Знаете Вучич беше на парада, на инагурацията на Путин в Москва. Не са с различни проблеми – Косово и Сърбия. Не искат да установят равновесие, а Вучич се колебае към Русия.”, анализира Илиана Беновска. „Важна скоба. Неслучайно изрично казваме – стъпките и процеса на интеграцията на всяка една от държавите зависи лично от всяка една от държавите, от това как тя ще извърви своя път, как тя ще извърви стъпките. Вратата е отворена към тях. Точно преди една година тази тема я нямаше в дневния ред и вратата беше затворена. Сега вратата е отворена. Разбира се има условия, има критерии, но е важно да бъдем заедно. Интеграцията не е обещание за членство, това е важното разграничение. Това е среща на върха за европейската перспектива и за интегрирането, но това не е обещание за членство. Ние не искаме да им дадем фалшиви обещания, особено за тези, които не са готови.”, аргументира се специализантката по Право към Института за следдипломна квалификация,  част от УНСС.

 „Е, знаете, че вдигнахме завесата пред Албания и Македония с една по-ясна перспектива, макар че е разположена във времето, с много изисквания.”, допълни политическата картина Илиана Беновска. „Разбира се, но в същия момент и в Стратегията на Европейската комисия, и в декларацията от София – ние казваме много ясно: „Всяка държава ще бъде оценявана първо на принципа на нейните постижения. Всяка една от тези държави, желаеща да върви по пътя на присъединяване, първо трябва реши двустранните си проблеми.”. Дали това ще е Сърбия – Косово, дали това ще е Македония – Гърция, по изясняване на името, аз съм оптимист, че ще се намери оптималното решение там. Това е важно за региона. Ние на Балканите трябва да се чувстваме заедно.”, конкретизира се бившият финансов мениджър към Програма ФАР.

 Трайната тенденция за затопляне в отношенията между България и Македония.

 „Доколко знаково е, че на 24 май премиерът на България Борисов и премиерът на Македония Заев – ще влязат заедно при папата?”, внесе нов щрих Илиана Беновска. „Тук не става въпрос за заедно влизане при папата – това е може би метафорично казано, нека изясним. Въз основа на подписаното през миналата година дългоочакваното „Споразумение за добросъседство и партньорство” с Македония – ние се разбрахме, че имаме споделена история и ще празнуваме заедно общите ни празници. До миналата година на 24 май имаше едно съревнование, състезание кой първи ще отиде на гроба на Кирил и Методий в Рим,  нещо, което беше неприятно.”, довери Лиляна Павлова.

 „Заедността ще бъде на гроба на Кирил и Методий, ще се случи, да!”, съгласи се Илиана Беновска. „Заедно ще отидем там на този празник и вече няма се състезаваме кой ще е пръв.”, каза бившият експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация, част от УНСС.

 „Пак Ви връщам към Сърбия и Косово в цялата тази фигура – Западни Балкани. Как ще се овладеят тези процеси?”, завърна разговора към недовършена тема Илиана Беновска. „Това е примерът, който искаме да дадем. Ние сме отделни държави и това са двустранни посещения. След това всяка държава последователно ще влезе при папата, но вече не се крием, не се делим, а отиваме заедно, в името на добросъседството и мира.”, продължи да изяснява българо-македонските отношения бившият експерт в Координационното звено по програма ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 Перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

 „При предишното посещение на Борисов във Ватикана при папа Франциск – делегациите на България и Македония влязоха една след друга при папата, поотделно разбера се, както сега, но не отидоха заедно на паметника Кирил и Методий.”, припомни Илиана Беновска. „Тази година ще е различно и това е примерът, който искаме да дадем. Беше съставена комисията, която ще работи по общоисторическите факти. Нещо важно да кажем за срещата на върха. Освен политическата декларация, която е важна, текстът е готов и е съгласуван от 28-те – за нас е важно този процес да е необратим, независимо кое председателство идва след нас.”, категорична  беше  бившата началничка на отдел в Дирекция „Национален фонд” в Министерство на финансите.

 „Как ще стане необратим?”, попита Илиана Беновска. „С тази декларация, със съгласието на европейските лидери, 28-те, както и европейските лидери на трите европейски институции – председателят Туск, председателят Юнкер, председателят Таяни, на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Европейския съвет. Догодина ни очакват избори за Европейски парламент, след което новият парламент ще избере нова Европейска комисия. Ще имаме нови лидери в Европа.”, разясни първата жена министър в сферата на строителството, считано от 1878 г., която заема поста на министър на регионалното развитие и благоустройството през 2011 година.

 „Софийският дневен ред” – плацдарм за проекти в следващите 10-15 години.

 „Като министър на българското председателство на Европа подписахте с Антонио Таяни предложението за общата финансова рамка за следващата бюджетна година.”, допълни политическият рисунък Илиана Беновска. „И там има за Западните Балкани. Да си довърша изречението само и ще реферирам към него веднага. В София, освен политическата декларация, ще подпишем „Sofia agenda” или „Софийски дневен ред”. Тук е същността на усилията, които искаме да покажем. „Софийският дневен ред” съдържа конкретни проекти, които искаме да реализираме в следващите 10-15 години. Те ще се формират от едно хибридно финансиране. Тук идваме и на многогодишната рамка – от европейско финансиране, финансиране от международните финансови институции, както и собствения принос и частния капитал на съфинансирането от държавите. Имаме списък с проекти.”, отчете Лиляна Павлова.

 „Списък с проекти – хубаво, но имаме ли ясни финансови разчети и планирани парични потоци? Те ще бъдат най-различни, те ще бъдат и заемни средства, ще бъдат и европейски средства.”, задълбочи проблематиката Илиана Беновска. „Презентацията, която направи в Лондон премиерът Борисов, той ще я направи и тук в София. Тук са поканени и транспортните министри и съответно регионалните, зависи от всяка държава, както е при нас, отговарящи за европейските коридори. Ще направят представяне на тези ключови проекти: „Транспортна свързаност”, „Дигитална свързаност”, „Енергийна свързаност. Ще подпишем и първите меморандуми за изпълнението на тези проекти. Едните се финансират по линия на европейските фондове. Ние виждаме предложение за увеличение на бюджета по линията на добросъседството за 6-те наши партньори от Западните Балкани. Средствата са предложени да бъдат увеличени, за да можем да подкрепим тези проекти. Другите идват по линия на международните финансови институции и с частно финансиране.”, обобщи една от учредителките на Сдружението на магистрите по публична администрация и социални дейности „Академика – Магистър Интелект”.

 Европейския пакет за мобилност и интересите на родните транспортни фирми.

 „Като казахте транспортните министри – горещата тема, с която Корнелия Нинова ловко жонглира в публичното пространство. Едно „мон шери” (превод от френски – скъпи мой – бел. авт.) към Макрон – струва на България транспортния бранш. Тук, идването на транспортните министри, ще може ли по някакъв начин да промени, засега, губещата ни позиция, губещата позиция на България в Европейския парламент по отношение на промените и въвеждането на обща норма за превозвачите?”, направи нов ракурс на политическата действителност Илиана Беновска. „Много ми се иска да успеем като българи, а не като партийни интереси. Министър Московски, в последствие с намесата на премиера Борисов, работи по тази тема вече няколко месеца.”, сподели Лиляна Павлова.

 „Не, ние не се съмняваме в тяхната добронамереност. Съмняваме се в силата да можем да преодолеем интереса да бъде превзета една по-евтина и по-добре обучена работна българска ръка и да отиде да работи в Западна Европа”, конкретизира Илиана Беновска. „Показахме на практика, че когато трябва да бъдем солидарни с Европа и общоевропейските решения – ние сме, но когато има болезнени за нас теми, които биха ощетили драстично сектор, какъвто е случаят на превозвачите – ние сме твърди.”, безапелационна беше събеседничката.

 „Упрекват Ви, че няма да можете да го решите в рамките на нашето председателство и ще го оставите на Австрия, която ще поеме кормилото през юни от нас и ще загубим тягата да успеем да променим нещата”, разкри тезисите на опозицията Илиана Беновска. „Напротив, за нас е по-изгодно в момента да натискаме и ние натискаме точно в момента. Докато сме в председателство трябва да натискаме.”, заяви Лиляна Павлова.

 „Имате ли някаква прогноза дали ще успеете да промените нещата?”, попита Илиана Беновска. „Това не зависи само от нас, зависи от три неща. Ние представляваме Съвета и говорим от името на 28-те, а 28-те не са единни. Когато нашият министър на транспорта трябва да отиде на тази тристранна среща – той трябва да представи позицията на 28-те, а тя не е единна. Това е първи проблем. Втори проблем – Европейският парламент. Нашите евродепутати също защитават позицията, но и Европарламента не е единен. Трета страна – Европейската комисия, където имаме един еврокомисар, който също предлага един компромисен текст. Засега сме малцинство държави, срещу мнозинството на тези, които налагат. Ще се борим, но ще остане най-вероятно за австрийското председателство. Не защото не сме се справили, а защото времевата рамка на заседанията е такава, че ние ще трябва да излезем с доклад. Този текст, дори и да е най-добрия за България – той няма да приключи по време на българското председателство, защото по план той приключва до края на годината.”, отговори ресорният министър.

 „Като гледам колко сърцато го защитавате – имам чувството, че ще има добри резултати. Желая Ви успех и ще се видим другата седмица – вече на терена на събитието Европейски съюз, връх, Западни Балкани. Благодаря Ви за това участие! „Ще се борим докрай!”, завърши Лиляна Павлова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”

Публикувано от: novinata.bg