DSC_0142-HDR-min-lqto

XIV Фестивал на изкуствата „Борис Христов” ще бъде открит на 18 май

И тази година по традиция  Фестивалът на изкуствата „Борис Христов” ще бъде открит на 18 май – денят, на който е роден Борис Христов през 1914 г. Входът за този първи ден от празника е с живо цвете за градината на Дома на големия оперен артист.

По време на четиринадесетото издание на фестивала, който отдава почит към Борис Христов, ще бъдат представени архивни кадри с коронни негови роли, както и филмът „Върховете не остават скрити“ на Невена Коралова. В него публиката ще види Борис Христов в софийския му дом в разговор с диригента и партньор на сцената Асен Найденов, ще се вслуша в словото на неговия биограф проф. Атанас Божков.  

Акцент във Фестивала са и участията на изпълнители, които съчетават дарбата си на интерпретатори с умението и търпението на педагози. Йордан Рибаров в програма с широк диапазон – от Й. С. Бах до Пиацола  е включен във фестивалната програма и като солист, и като камерен изпълнител. В специална изява той представя и многобройните си ученици – китаристи. Роберта Мателли –  оперна изпълнителка и педагог, представя своите възпитаници по вокална интерпретация и актьорско майсторство; проф. Милена Моллова ще представи резултатите от заниманията с младите пианисти, които усвояват изкуството на пианиста-акомпанятор.

Мариана Цветкова – солистка на Националната опера и балет заедно с Владимир Маринов и млади вокални изпълнители осъществява своя проект „Франк Синатра V/S Операта“.

В Европейската нощ на музеите на 19 май младите таланти – вокални изпълнители и инструменталисти от Нов български университет по традиция са поканени да осъществяват своя концертен маратон.

Освен почит към Борис Христов Фестивалът прави поклон и към върхове в изпълнителското изкуство и педагогическа всеотдайност. Концертът на австралийския тенор Майкъл Смууд почита Надя Афеян, а концертът „Парчета от една разпиляна мозайка“ е посветен на Ирина Щиглич – акомпанятор на Борис Христов, пианистка и педагожка, една истински енциклопедична личност. С филмовата програма „Джузепе Верди – Реквием“ ще бъдат отбелязвани 25 години от кончината на Борис Христов.

В синхрон с идеите на Фестивала са и участията на двама млади художници: Ивон Кючукова със своята графична изложба „Равноденствие“ и Борис Симеонов с поредицата „Рисувам музика“, родена от наблюденията и вълненията му в концертната зала и зад кулисите на музикалното изкуство.

В рамките на Фестивала е и финалът на Театралната творческа работилница за педагози, чийто акцент в къщата на Борис Христов е актьорското майсторство на певеца, отношението му към сценичния костюм, към сценографията и към цялостната артистична изява.

 Пълната програма на XIV Фестивал на изкуствата „Борис Христов” можете да намерите на сайта на Музей „Борис Христов”.

Публикувано от: novinata.bg