2367_660_370

Владимир Тошев: Единствено от ВОЛЯ са против превъоръжаването и модернизацията на въоръжените сили

Състоянието на Българската армия.

 „Здравейте, г-н Тошев! Първият ми въпрос ще бъде свързан с Вашата битност на заместник-председател на Комисията по отбрана. Вчера Красимир Каракачанов, министър на отбраната, вицепремиер и лидер на ВМРО, се срещна с лидера на опозицията Корнелия Нинова, пред която представи неговия Закон за вероизповеданията и разговаряха за състоянието на Българската армия. Какво е състоянието на Българската армия?”, обърна се водещата Клара Маринова към своя събеседник. „Състоянието на Българската армия като личен състав, подготовка, мотивираност е добро. Като техника и окомплектованост не е добро. Тези, които служат в армията, си изпълняват прекрасно задълженията. Тези момчета, които видяхме на парада, са прекрасни! Те служат за едната чест на Република България! Приветствам усилията на министър Каракачанов да търси съдействие от представените в Народното събрание партийни лидери, най-вероятно за модернизационните проекти.”, отговори Владимир Тошев.

 „Точно така. Какви са тези проекти? Какво одобрявате Вие, с какво не сте съгласни? Въобще какво ще става оттук нататък с модернизацията на нашата армия? Направиха ми впечатление няколко коментатори на 6 май, денят Гергьовден, който тази година беше почетен с традиционен военен парад в центъра на София и беше по-голям, заради 140 годишнината от създаването на Българската армия – нарекоха парада „ретро-парад”. Стори ми се доста обидно! Така ли е?”, попита Клара Маринова. „На тези критикари бих припомнил, че 1885 г. нашата войска е извършила чудеса от храброст и като марш, предислокация, и като победа над една армия, която е водена от фелдмаршали, въоръжена с най-новото крупско оръжие, а ние сме били недовъоръжени, недооблечени, полугладни и сме ги били.”, анализира роденият през 1955 г. във видинското село Ружинци депутат.

 „Е, сега недейте да издигаме в култ това – да сме полугладни, полуоблечени, полуподготвени, полутехнически осигурени.”, възрази Клара Маринова. „Казвам като професионален военен, че 90% от победата зависи от хората и останалите 10% са за техниката. На първия Ви въпрос – ние говорим за нов изтребител, за нов кораб, за нова бойна машина на пехотата. Това са основните инвестиционни проекти за трите вида въоръжение сили, за другите почти не се говори. На бюрото на министъра на отбраната лежат 19 проекта. Те са за модернизация, те са за превъоръжаване, те са за довъоръжаване. За МиГ-овете, прословутото ремонтиране, не става дума за модернизация, става въпрос за поддръжка на тези прекрасни самолети, докато дойдат новите, които са съвместими с натовските стандарти. Как вървят трите основни проекта? Модулният патрулен кораб за военноморските ни сили изостава, но до края на месеца се надявам той да настигне останалите два, които другата сряда (16.05.2018 – бел. авт.) ще бъдат одобрени от Министерски съвет. Трябваше вчера да бъдат готови проектите от Министерски съвет, но отсъствието от заседанието на Владислав Горанов е наложило да бъдат отложени за една седмица. Комисията по отбрана е хомогенна в желанието си да модернизираме армията. Ще се опитаме скоростно да ги одобрим, да могат да бъдат придвижени, така че до края на тази година да имаме договори за доставка на: нова бойна машина на пехотата, надявам се производството й да бъде с българско участие; нов изтребител за военновъздушните ни сили, надявам се да имаме участие като подготовка, ремонт и въоръжение; патрулният кораб, двата кораба, които трябва да бъдат произведени в „Делфин” – Варна.”, разкри Владимир Тошев, завършил специалността Зенитна артилерия в артилерийското училище „Георги Димитров” – гр. Шумен.

 Политизирането на темата за Българската армия.

 „Понеже се заговорихме за 6 май – голяма гордост е, че нашият народ отдава заслуженото на своята армия и си има празник, специално посветен на Българската армия. Не станаха ли прекалено много разправиите вътре в армията, противопоставянето вътре в армията и политизирането на въпросите за армията? Какъв е Вашият коментар?”, продължи Клара Маринова. „Не бих се съгласил с Вас. Ако имате някакви факти – да ми ги посочите, защото така не мога да коментирам.”, дистанцира се от отговор народният избраник.

 „Е, толкова добре ме разбирате, за политизирането особено. Въпросът със самолетите толкова много се политизира между президента и управляващите. Въпросите за състоянието на армията – непрекъснато се политизират също. Вие доказвате колко е добро състоянието, опозицията доказва колко е зле. Според мене – този проблем, проблемът за състоянието на Българската армия и нейната модернизация, изобщо не трябва да бъде поставен на партийна основа. Там има един принцип – един народ, една армия.”, аргументира се Клара Маринова. „Единствено от ВОЛЯ са против превъоръжаването и модернизацията на трите вида въоръжени сили. Те казват, че не бива да се превъоръжаваме, защото трябвало да се дават пари за образование, за социално слаби, за други неща. За да имаме тази прекрасна страна и тя да се казва 1300 години България – единствената заслуга за това е на армията ни, най-авторитетната институция в държавата.”, категоричен беше изучавалият инженерен профил в Академията за войскова противовъздушна отбрана „Маршал на СССР Василевски” – гр. Киев, Украйна политик.

 Предстоящата среща в София между Европейския съюз и държавите от Западните Балкани.

 „Понеже сте член и на Комисията по външна политика се изкушавам да Ви попитам каква е Вашата предварителна оценка, очаквания и надежди за най-голямото събитие от нашето европредседателство – срещата на 17 май в София, на Евросъюза със Западните Балкани?”, измести фокуса на разговора водещата Клара Маринова. „Прекрасно събитие, перспективно, даващо силен тласък на проблеми, които преди нашето председателство бяха позабравени. Би ми се искало на 17 май, на тази среща нещата да станат необратими. Западните Балкани да имат ясна перспектива кога и как ще се случат нещата. Виждаме и по себе си, и по Румъния, да не говорим за Гърция и Турция – какво се случва тогава, когато една държава не е член на клуба на богатите в света.”, заяви Владимир Тошев, изучавал Команден профил във Военната академия „Г. С. Раковски” – гр. София.

 „Заради последното Ви изречени ще Ви задам и въпроса, който ме измъчва от много дълго време. Географският въпрос е – България в Западните Балкани ли се намира? Знам, че знаете отговора, няма нужда да ми отговаряте. До толкова, до колкото България има авторитета и общо взето организиращата сила на целия Балкански полуостров – чудно ми е защо ние изведохме като приоритет само Западните Балкани? Не беше ли по-редно приоритет да бъдат целите Балкани, защото българинът, вие си спомняте с каква еуфория посрещна договора с Македония, защото ни е съседка. Знаете какво е отношението към северната съседка Румъния и колко много се интересуваме от нея. Знаете отношението към южните ни съседи Турция и Гърция, едната от които държави не е член на Евросъюза, но ние непрекъснато правим така, че да бъдем медиатор с Турция. Защо трябваше да ограничаваме само до Западните Балкани, защото така поискаха отвъд океана или защото не се сетихме, че можем да бъдем медиатор и на целите Балкани?”, попита Клара Маринова. „Първо искам да благодаря на сегашното ръководство на Министерството на отбраната и на целия Министерски съвет, че на 6 май видяхме македонски батальон тук на нашия площад, което е прекрасно. За трети пореден път в Румъния има българска рота за същия парад. На основния Ви въпрос – съмнявам се, че точно Тръмп е подсказал нещо на Бойко Борисов и на Лили Павлова, да говорят само за Западните Балкани, да не говорят за Турция. По-сложни са процесите. Само 3% от Турция се намира в Европа, другата част е в Азия. Много по-сложно е положението с Турция и не бива да ги връзваме в пакет. Ако бяхме вързали нещата в пакет Турция плюс Западни Балкани – нямаше да се получи нищо.”, отчете полковникът от противовъздушната отбрана на Сухопътни войски.

 „Вие вярвате ли, че Западните Балкани ще ги приемат?”, отвърна Клара Маринова. „Вярвам! Няма да бъде паралелно, няма да бъде едновременно, но 2025-2027 година, в този период Западните Балкани ще бъдат, може би с едно малко изключение – Косово. Една голяма част от Западните Балкани ще бъдат в Европейския съюз.”, поясни Владимир Тошев, който след напускането на армията стартира частен бизнес в областта на информационните технологии.

 Оценка на третото правителство на Бойко Борисов.

 „Една година третият отбор на Бойко Борисов управлява в комбинация с Обединени патриоти. Каква е Вашата лична оценка?”, попита Клара Маринова. „Въпреки минискандалите, не говоря за ГЕРБ-патриоти, говоря за патриоти-патриоти, нещата вървят добре. Има закачки, има по-остри изказвания, но нещата вървят нормално. Затова се учудвам от постоянните приказки на Корнелия Нинова за оставка на Бойко Борисов. Оставка се подава тогава, когато има условия за това.”, обясни членът на Ротъри клуб – гр. Видин.

 „Аз затова на тях им задавам въпроса – след като обществото Ви признава за опозиция, но не Ви признава за алтернатива, защо не седнете да си поразровите мозъците и наистина да станете алтернатива, защото те не доказват на хората, че могат да владеят властта.”, коментира водещата Клара Маринова. „Ако аз имам претенции да Ви сменя като водещ политически коментатор в „Радио К2”, аз ще трябва пред редактора и продуцента да покажа нещо различно и да докажа, че това ще бъде по-гледаемо, по-интересно и по-обективно. Това са нещата, приемам ги, но не бива всяка седмица да говори за оставка.”, завърши Владимир Тошев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg