Mother Goddess -Ruse Archaeological Museum BC 4500 BC

Показваме уникални тракийски артефакти в Кралския музей във Вършава

 Уникални артефакти от находището в „Голямата могила” край Златиница – Маломирово пристигнаха във Варшава, където ще бъдат експонирани в Двореца на острова в Музея „Лаженки крулевске”. Гостуването на Националния исторически музей /НИМ/ – София се осъществява благодарение на подкрепата от  Министерството на културата на България и е важно събитие в Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС и под знака на Европейската година на културното наследство.                    

           Откриването на експозицията на 1 май ще постави начало на събития на открито във Варшава в чест на Българското председателство. Предварителният интерес е изключително голям – тракийско злато от България не е гостувало в Полша от 1976 година насам.

            Владетелските инсигнии – златен венец, корона и пръстен – печат от гробницата край Златиница от 4 в. пр.н.е., са сред най-ценните тракийски находки по българските земи, променили научните представи за древността и античните техники в ювелирното изкуство.

           Партньорството между двете авторитетни музейни институции – НИМ и Музея „Лаженки крулевске“, се установява със съдействието на Българския културен институт във Варшава. 

Публикувано от: novinata.bg