6428_NIM-CIDIC

В третия ден от посещението си делегацията на CIDIC посети НИМ и Боянската църква

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева приветства делегацията на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация CIDIC в София. CIDIC е един от престижните белгийски клубове, в който членуват представители на бизнес, културния и академичен елит на страната, дипломати и др.  

От 2015 г. клубът организира тридневни DЕАС (дипломатическа, икономическа, академична и културна) мисии в страната, председателстваща ЕС. Първата мисия от този тип е била организирана в Люксембург. Успешни мисии са осъществени и в следващите страни, председатели на Съвета на ЕС – Нидерландия, Словакия, Малта. Мисиите са с продължителност три дни – първият е с икономическа насоченост, вторият – с академична и третият – с културна. Мисията в България се осъществява в периода 24 – 26 април 2018 г. и днес е т. нар. „Ден на културата” от официалната визита. В него е предвидено посещение на Националния исторически музей и Боянската църква.

В приветствието си зам.-министър Гешева отбеляза, че това, което ще видят делегатите, е само част от  богатия облик на българското културно наследство, като фокус на българската култура изобщо. Зам.-министърът на културата допълни, че изборът на тези обекти не е случаен – в Европейската година на културното наследство и по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, един от приоритетите на което е културното наследство, няма нищо по-естествено от това гостите на страната ни да се докоснат до богатството, разнообразието и древния произход на българското културно наследство.

В предните два дни от визитата си делегацията от CIDIC посети и Музея за история на София, храм „Света София”, а също участва в срещи и в дискусии в Българската търговско-промишлена палата, Столична община, СУ „Св. Климент Охридски” и Народното събрание.

Публикувано от: novinata.bg