изтеглен файл (3)

Галя Василева: Демократична България не е алтернатива на ГЕРБ

Промените в Кодекса на труда.

 

„Здравейте, г-жо Василева! Да Ви използваме за наш репортер в Народното събрание, да очертаете с няколко думи – какъв беше днешният ден?”, обърна се водещата Клара Маринова към своята събеседничка. „В момента се разглежда законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, който беше доста голяма тема.”, сподели Галя Василева.

„В какво се състоят измененията и допълненията в Кодекса?”, попита Клара Маринова. „Дава се възможност сезонните селскостопански производители да могат да работят на четиричасов работен ден. Въвежда се „извънредна” работа на служителите на МВР, при извънредни ситуации.”, уточни родената през 1988 г. в гр. Бургас депутатка.

 

Международната младежка конференция в София.

 

„Вие днес дадохте брифинг в Народното събрание за международната младежка конференция в София, по линия на Евросъюза. Много, и противоречиви, мнения за тази конференция. Ако слушаме външните източници, основно „Юроактив” беше източник на информация – много недоволни са останали. Ако слушаме Вас – прекрасна среща. Къде е истината?”, продължи Клара Маринова. „Конференцията е преминала изключително успешно. Била е посетена от най-високо ниво. Присъствал е еврокомисарят по Образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич, както и специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке. Това е доказателство, че конференцията в София е пример за това как се дискутират младежките въпроси. Относно критиките на въпросния председател на Европейския младежки форум  Луис Алварадо – не мога да си обясня как така си е изградил впечатления за провеждането на конференцията, след като той е пристигнал сутринта на 19-ти, последният ден, и е участвал единствено на закриването на конференцията. Имаме излезли становища от организации, които са присъствали и които всъщност подкрепят конференцията. За първи път на конференцията са създадени първите единадесет младежки цели. Това е нещо, което досега не се е създавало. Участвали са над 250 младежи от над 40 страни. Включени са Западните Балкани. Това правителството успя да извади сектор младежи в приоритетните за европредседателството на България.”, констатира бакалавърът по Бизнес администрация.

„Как си обяснявате, защо се случиха тези разминавания? Аз не подозирам някаква омраза към Вас, от страна на международното ръководство. Сега, че има, според мен, някои проблеми, които трябваше предварително да ги отчетете – там, с алкохола, с голите танци. Показаха репортаж.”, задълбочи проблематиката Клара Маринова. „Това отново не е вярно. В цял свят има така наречената практика „welcomedrink” (напитка, която се предоставя на гостите за „добре дошли” – бел. авт.). Това е прословутият алкохол, който те няколко дена лансират.Относно жените – това е било програма на заведението. В момента, в който организаторите са видели това нещо – веднага са помолили заведението да се спре. Самият Алварадо даже не е присъствал. Обяснява, че не е дадена възможност на младите хора да дискутират, а как точно е установил, че не е дадена възможност – дискусиите са били първия и втория ден. Имало е работни групи, на които младите хора са имали възможност да се и да участват в изготвянето и формулирането на конкретните европейски младежки цели, което е основната цел на конференцията. Това е тема, която основно подхванаха БСП. Те защитават позицията на младежкия форум, който има сходна позиция с европейския младежки форум. Ние няколко пъти попитахме относно състава на този национален младежки форум, защото се видя, че има роднини, които са членове на БСП, на които децата или роднините участват в ръководството на този национален младежки форум. Дали всъщност голямата болка за БСП не е това, че конференцията е минала успешно, че европредседателството върви успешно и страната ни бележи завидни резултати в международната политика.”, оправда се магистърът по Международен бизнес и мениджмънт.

„Дано това не даде траен отпечатък върху цялостната оценка за нашето европредседателство, защото ние вече го преполовихме. Вие допускате ли, че дори една опозиционна партия ще се радва, ако има провали и ще се страда, когато има успехи. Общо взето гледаме България да има авторитет и България да се лансира в международните среди като една достойна държава. Опозицията иска същото, не може да ги обвините, че искат да се проваляме и само лоши оценки да получаваме.”, анализира ситуацията Клара Маринова. „Много се надявам да не е така, но по поведението, което те показват, още по време на подготовката и събитията, относно младежката конференция – не показват, че искат всичко да премине успешно.”, каза бившият общински съветник в гр. Бургас от листата на ГЕРБ.

 

Оценка за досегашния ход на европредседателството на България.

 

„Понеже си говорим за европредседателството, вече го преполовихме. Кажете ми, моля Ви, Вашата оценка – докъде стигнахме, накъде отиваме и какво можем да очакваме още от тук нататък?”, смени темата водещата Клара Маринова. „Моето лично мнение е, че то е с положителна оценка. Ние сме поставили нашите основни приоритети, особено по темата за Западните Балкани. Има конкретни резултати по отношение на Македония, Албания… Това са успехи и за страната ни, защото имаме интерес страните около нас да се интегрират в Европа.”, отговори заместник-председателката на Младежката организация на ПП ГЕРРБ.

„В оставащите месеци – какво можем да очакваме?”, попита Клара Маринова. „Можем да очакваме да продължим да работим. Водим се по нашата управленска програма. Очакваме председателството да приключи с успех за България.”, убедена беше Галя Василева, един от лидерите на Национално сдружение „Младежки глас”.

 

За влизането на Бойко Борисов в политиката.

 

„Ще Ви задам един леко метафоричен въпрос, изваден от едно пространно интервю на Бойко Борисов, който казва, че се е ядосал и влязъл в политиката – собствено признание на лидера на ГЕРБ. Моят въпрос е – ако не се беше ядосал, ако още удряше крак на плаца? Как се прави политика на „яд”?”, провокира събеседничката си Клара Маринова. „За мен е огромна отговорност, че съм член на ПП ГЕРБ. С влизането на партия ГЕРБ в управлението – ситуацията в страната завидно се промени. Вижда се, че има посока за развитие и за работа. Изпълняваме нашите обещания пред избирателите. Наистина се радвам, че г-н Бойко Борисов влязъл в политика, защото привлече много експерти, много хора, които работим заедно с него, за да променим страната.”, отчете бившият мениджър в строителна компания.

 

Сагата с ареста на Десислава Иванчева.

 

„Дано и хората да мислят така, макар че има много протести напоследък. Много емоции, коментари, приказки, задевки с ареста на кметицата на община Младост в София. Как оценявате сагата в столицата, а и в държавата?”, смени темата водещата Клара Маринова. „Не отричаме, че корупция в България съществува. Показваме, че се борим с корупцията.”, обясни Галя Василева.

„Тя не е Ваш представител, дори напротив – успя да отстрани Вашия представител в кандидатската кампания и затова падат леки подозрения, че цялата тази сага се осъществява с нея, защото не е Ваш кмет.”, усъмни се Клара Маринова. „Това не е вярно. Ние сме показали в действията си, че когато има съмнение, даже и за наш партиен член – ние вземаме необходимите мерки, защото борбата с корупцията е наше основно действие по време на управлението.”, аргументира се народната представителка.

 

Антагонизма в отношенията между президента Румен Радев и Цветан Цветанов.

 

„Отново огън и жупел между ГЕРБ, в лицето на втория в партията, Цветанов, и президентът Радев. Защо? Какво ги провокира, какво делят в държавата? Докъде ще стигнат с тези доста остри реплики един към друг? Драмата не е ли между ГЕРБ и БСП? Съзнателно ли се измества по линията ГЕРБ – президент? Кой печели и кой губи от това противопоставяне? Как може и трябва да се преодолее? Защо Борисов не участва в тези баталии и не е ли ясно, че държавата може да върви напред и нагоре –  само при положение, че институциите си сътрудничат, а не водят войни?”, измести фокуса на разговора водещата Клара Маринова. „Война с президента не водим. Президентът първо трябва да покаже, че е равноотдалечен от всяка една политическа сила, че е обединител на нацията. За съжаление в последните му изявления не виждам това. Освен безброй критики, според мен неоснователни, друго не се набива в последно време. Защо неговото поведение е такова? Какво иска той – да спрем санирането, да спрем да подобряваме инфраструктурата на страната?”, недоумяваше Галя Василева.

Сериозно ли си го задавате този въпрос? Да иска да спре санирането, да спре икономическото развитие… Това звучи доста странно, ако смятате, че президентът иска да спре санирането. Нали разбирате, че между Вас, между ГЕРБ и президента са принципни споровете, не са до някакво саниране и до някакви разправии на дребни теми? Тук обвинението, което Цветанов му отправи, че иска да откъсне България от естественото й място в Евросъюза и НАТО, звучи фантасмагорично, откровено Ви казвам. Аз прегледах много внимателно документите – няма и намек от подобно нещо. Напротив – той е един натовски генерал, който се бори за същите параметри, за които се борите и Вие.”, опонира Клара Маринова. „Да, но той е президент. Той трябва да показва независимост и да бъде обединител. Той също има лостове, по които може да прокара предложения, може да подобри ситуацията. Защо не работи по тези лостове? Само критика… В неговият отчет за една година – 80% беше не да даде отчет, за това, което той е извършил, а отчет за това какво правителството прави.

 

Алтернатива на ГЕРБ ли е новоучредената коалиция Демократична България?

„Преди дни беше учредена коалицията Демократична България. Тя си постави за цел да бъде: „в ядрото на Европейския съюз и НАТО.”. Заклеха се: „Ние или ще участваме в тяхното преоткриване, или ще останем в периферията.”. Най-важната си задача я формулираха: „Да генерират алтернатива на ГЕРБ и на сегашната власт.”. Коалицията Демократична България се заяви като алтернатива на ГЕРБ, като партия, която иска да Ви сваля от власт, като алтернатива на днешното управление. Сега имате и лява и дясна опозиция и двойна алтернатива. Какво ще правите?”, в заключение попита водещата Клара Маринова„Нека да изчакаме действията на новото формирование Демократична България, но честно казано – многократно те са показали, че при тях обединяването не може да се получи. Не мога да определя какви биха били техните действия, но ние не се страхуваме от тях. Аз не смятам, че те са алтернатива на ГЕРБ. Ние нямаме допирни точки.”, завърши Галя Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg