main_1520098062

Румен Гечев: Правителството няма отговор какво правим след няколко години, когато се свият кохезионните фондове и чуждите инвеститори се оттеглят

Проблемът с бедността в България.

    Румен Гечев заяви, че проблемът с бедността съществува в целия свят, но в у нас се е изострил в последните години. Той продължи, че според икономическия индекс Джини, който показва как се разпределя националното богатство, в последните 10 години България е страната с най-бързо нарастваща социална поляризация, тоест най-бързо увеличаване на бедните и най-бърза ерозия на средната класа. Това се дължи на няколко факта. Един от тях е, че у нас работната заплата, въпреки номиналното й увеличение през последните години, изостава от растежа на заплатите в другите държави от ЕС. В резултат на това у нас има много работещи бедни, като по този показател сме най-зле не само в ЕС, но и в цяла Европа. Това ни отрежда последно място по жизнен стандарт в ЕС.

   Румен Гечев продължи, че друга важна причина за бедността ни е, че вече трето правителство на Борисов няма ясно разписана икономическа програма. Правителството разчита само на Закона за бюджета, който се приема в парламента. „В него те изразяват своите мечти как трябва да изглежда бюджета в края на годината. Но това правителство няма никаква програма за развитие на отделните сектори на българската икономика! Няма никаква програма как ще привлече допълнително чужди инвестиции!“, категоричен беше народният представител от „БСП за България“.

    Румен Гечев обясни, че чуждите инвестиции за миналата година са 10 пъти по-малко в сравнение с тези от последната година преди кризата, което показва, че чуждите инвеститори поставят много слаба оценка на сегашното управление. „Даже стигнахме дотам, че държавната фирма ЧЕЗ от Чехия, която години наред действаше у нас след приватизацията, а то това всъщност не е приватизация, а изкупуване на българската държавна фирма, даже и те напускат. И обърнете внимание, трябва да се чете внимателно. Защо напускат, какво излезе от публикациите в чешката преса, която доста срамежливо част от нея беше преведена в България? Ами мениджърите на държавната ЧЕЗ казват, че са вдигнали ръце от действителността в България, че те повече не могат да работят в тази корупционна среда, че те не могат да намерят общ език с българското правителство!“, категоричен беше Румен Гечев. Той обясни, че към този факт трябва да прибавим и силното свиване на средствата от кохезионните фондове само след няколко години и наближаването на падежите по заемите, които правителствата на Борисов са вземали, по които ще трябва да изплащаме по 1,2 милиарда годишно само по лихвите. В резултат на това само след няколко години бюджетът ще бъде натоварен повече само по изплащането на държавния дълг, чуждите инвеститори ще са се оттеглили, а програмите на ЕС ще бъдат силно свити. Ние нямаме отговор от сегашното правителство какви мерки взема, за да бъде подготвена страната ни в тази ситуация. „На мен ми се струва, че те ще хвърлят кърпата и ще оставят на следващи правителства да оправят кашите, които те са забъркали! Добрата новина е, че по всичко изглежда, че те няма да доплават до брега до края на мандата и не би трябвало да доплават, след като както виждате се натрупаха изключително много противоречия, ескалира недоволството в страната, недоволството на българите от това управление расте с всеки изминал ден, изнервени са партньорите на България, в резултат на което ми се струва, че това правителство е пътник!“, категоричен беше Румен Гечев.

Какво ще прави България след свиването на средствата от кохезионните фондове?

    „Правителството се гордее с усвояването на евросредствата, но имаме ли визия какво ще правим, когато европейските фондове приключат? БСП има ли готова програма и визия какво ще прави България когато свършат европейските фондове?“, попита водещата Деница Гацинска. Румен Гечев отговори, че първо силно е преувеличена ролята на тези европейски средства. Той обясни, че в бюджета на България годишно влизат около 3,5 милиарда по различни програми на ЕС. Ние плащаме и членски внос годишен в размер на 1 милиард лева. Така че нетно разчитаме на 2,5 милиарда лева от ЕС. БВП на България годишно е около 100 милиарда лева. Според някои по-прецизни оценки парите, които българите пращат от чужбина, са не по-малко от 3 милиарда евро. Това е така, защото централната банка регистрира преводи на българи от чужбина, които са най-малко 2500 евро. А доста от българите в чужбина превеждат на близките си по-малки суми или носят пари когато си идват по празниците. Така че сметките показват, че парите от еврофондовете са два пъти по-малко от средствата, които българските граждани в чужбина превеждат на близките си. „Затова и ние критикуваме правителството, защото то освен от сутрин до вечер да ни говори за евроатлантически ценности и ролята на ЕС, към която ние трябва да имаме респект, не дават отговор на въпроса какво друго правят те, освен парите, които дава Европа по споразумението с България като страна членка на ЕС и каквито трансфери получават всички членки на ЕС, особено в Източна Европа, където е насочена кохезионната политика и където това правителство няма никаква заслуга. И затова на въпроса какво вие правите освен тези помощи, които идват от ЕС и най-вече какво правим след 2-3 години, когато се оказваме на зелена поляна и няма да има такива помощи, чуждите инвеститори се изнасят от България, тогава ние на какво ще разчитаме за икономическо развитие? И те нямат отговор на въпроса. След като нямат отговор на въпроса трябва да си ходят!“, завърши Румен Гечев разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 

Публикувано от: novinata.bg