f4e3ed17f0b691ce1ab9f6349f1cb04f

Петър Витанов: Сред българите има очаквания за нещо ново и БСП може да ги оправдае

Заседанието на КСНС.

   Петър Витанов заяви, че свикването на този КСНС е съвсем навременно предвид изострената международна обстановка. Затова трябва да се види какво е състоянието на системите за сигурност в България и по-специално българската отбрана. Народният представител обясни, че като член на Комисията по отбрана може да каже, че проблемите с техническото обезпечение на армията и недокомплекта са сериозни. Тоест този КСНС най-малкото би дал гласност на проблемите в армията. Иначе във външнополитически аспект акцентът ще бъде върху твърде изостреното международно положение.

Конфликтът в Сирия и българската позиция.

   „През последните години в коментарите на повечето световни и регионални наблюдатели войната в Сирия има запазено място. На какъв етап стигнаха военните действия? Каква е реалната обстановка в Сирия? Какво е бъдещото развитие на конфликта? Каква е българската позиция?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че допреди няколко месеца е изглеждало, че конфликтът отива към своя естествен завършек, но последните събития като че ли ни опровергават. Той продължи, че се надява войната да запази своя локален характер, защото предвид сложната геополитическа обстановка тя може да се превърне в искра, от която да започне по-сериозен глобален конфликт, включително и директен сблъсък между великите сили.

   „Бойко Борисов няколко пъти в свои изявление подчертава, че го е страх, че международната ситуация е опасна, дори заяви, че го е страх от война, наистина ли е толкова страшно положението?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че бихме могли да направим един паралел между Сирия сега и Ирак през 2003 г. Той продължи, че може би от времето на Карибската криза положението не е било толкова изострено и драматично с такова тежко противопоставяне между основните сили. Наблюдава се и сериозно оспорване и отстъпление от легитимността на международните организации. Приложното поле на дипломацията все повече се свива. „Аз все пак смятам, че здравият разум ще надделее и този конфликт ще запази своя локален характер. А по отношение на приликите с Ирак това е използването на химическо и биологично оръжие. Сега обаче международната общност е по-скоро разделена. Имаме горчивия опит от тогава, защото знаете, че оръжията, заради които започна инвазията, никога и не бяха открити и сметката се плаща все още!”, заяви Петър Витанов.

   Що се отнася до българската позиция, Петър Витанов изрази мнение, че тя трябва да бъде балансирана и да не изпада в крайности. Той продължи, че до този момент политиката на правителството е по-скоро правилна, особено по отношение на дипломатическата война. Не сме допуснали влошаване на отношенията нито с Русия, нито със западните страни.

   „След Ирак се появи Ислямска държава, след Сирия се говори за приключване с Ислямска държава. Можем ли да твърдим, че тази опасна организация вече е победена, или тя просто се предислоцира?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че нито в практически, нито във функционален план можем да твърдим, че Ислямска държава е ликвидирана. Тя продължава да функционира на територията както на Сирия в пустинните местности, така и в Ирак. Има я и в някои други държави. Техни производни действат в Афганистан и Пакистан и на други места.

Сделката за ЧЕЗ.

    „Във връзка с ЧЕЗ Борисов отново озвучи най-вредната нелепост от нашия сбъркан т. нар. “преход” – “Държавата е лош стопанин”. Близо тридесет години под този лозунг и с подобни обяснения различни корпоративни групи и отделни лица получаваха индулгенция и легитимност за своя безумен грабеж. Изречена от премиера, тази неистина сега е призвана да осигури мълчаливото приемане от обществото на поредната крупна сделка “на тъмно”, която пряко засяга над три милиона български граждани. Какъв стопанин е държавата и има тя роля в стопанската дейност? На кого, защо и как му пречи държавата?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че от 30 години се повтаря, че държавата е лош стопанин, но това е по-скоро мантра за разграбване на националното богатство. Той продължи, че у нас едва 9% от БВП се генерира от държавни компании. В същото време в редица западни държави този процент е над 30%. Народният представител попита как може чешката държава да бъде добър стопанин, а българската да не може да бъде. „Аз не мога да приема такава констатация, още повече, че редица държави запазиха своето държавно, фирмено участие в ключови за страната си сектори! България е пример за най-разграбената държава!”, категоричен беше народният представител от „БСП за България”.

   Що се отнася конкретно до сделката за ЧЕЗ, Петър Витанов заяви, че общественото мнение е като че ли полуприспано и е на път да се извърши една сделка зад гърба на българските граждани. Това поставя въпросите по какъв начин е избрана точно „Инерком”, откъде е произходът на парите им и т.н. Така или иначе една ключова за националната сигурност инфраструктура ще бъде придобита от една съмнителна компания.

   „Защо преди един месец беше нормално и справедливо МС и лично премиерът да твърдят, че държавата има място в тази сделка, а само след един месец не е целесъобразно?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че лично за него българската енергетика би следвало да бъде прерогатив на държавата, защото това е част от националната ни сигурност. „А това защо правителството си променя постоянно мнението е нещо, с което сме свикнали през последните 10 години!”, добави народният представителСпоред него е странно също така как чешката компания е склонна да продаде активите си на фирма, която не може да докаже произхода на средствата си. Управленският капацитет на фирмата купувач също е доста спорен. Като цяло остава впечатлението, че фирмата купувач е параван, а реалните купувачи са някъде другаде.

Отливът на преки чуждестранни инвестиции от България.

    „Забелязва се трайно напускане на България на големи чуждестранни инвеститори. Един от типичните примери е ЧЕЗ, а още и Теленор, и Нова ТВ и още. Какви са основните причини? Как и кой ще промени тенденцията?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че през последната година има 10% спад на преките чуждестранни инвестиции. Това на пръв поглед е странно, защото имаме много ниски данъци и евтина работна ръка. Въпреки всичко не сме притегателен център. Според народният представител отговорът е прост. На първо място причината е корупционната среда. Наред с това значение имат и административната тежест, трудната прогнозируемост по отношение на нормативната база. Тази съвкупност от фактори отблъсква чуждестранните инвеститори, а правителството показва неспособност да се справи с проблемите.

Може ли БСП да бъде припозната като алтернатива на ГЕРБ?

    „Резултатите от последните социологически проучвания показват почти изравняване на доверието към главните управляваща и опозиционна партии ГЕРБ и БСП. Това вероятно е логично заради: многобройните скандали във властта, лошото управление, използването му за лични цели, неизпълнените обещания на политиците, ниския стандарт на мнозинството български граждани и хаоса в държавата. И това не е всичко! Да, ГЕРБ ерозира, но БСП само се изравнява, без да печели преднина. Т. е. властта не е успешна, но и реална алтернатива няма. Обстановката у нас сега е очевидна и абсурдна! Логично е да се увеличава протестният вот сред избирателите. Алтернативата сякаш липсва?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че въпросът има няколко измерения. На първо място ГЕРБ се е превърнала в изборна машина, която е намерила формулата да генерира висок електорален резултат – било чрез подменената администрация, било чрез корпоративен вот, било чрез местни фирми, участващи в реализирането на обществени поръчки. А колкото до алтернативата, народният представител заяви, че БСП представлява единствената реална опозиция и дава алтернативи в различни сфери на обществения живот. Той изрази своите очаквания през следващите месеци подкрепата за БСП да расте за сметка на управляващите.

   „За средностатистическия гражданин вие не носите силата на властта и победата. Вие сякаш се примирявате с второто място, така изглежда отстрани!”, коментира водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че след около 10 поредни изборни загуби БСП най-после е спечелила президентските избори и това е дало надежда на много българи, че може да има алтернатива на ГЕРБ. Според него има очакване за нещо ново и БСП може да го оправдае.

Създаването на „Демократична България”.

    „Преди дни бе учредена коалицията “Демократична България”. Тя си постави за цел да бъде в ядрото на Европейския съюз и НАТО. Заклеха се, цитирам: “ние или ще участваме в тяхното преоткриване, или ще останем в периферията.” Те претендират да са главната алтернатива на ГЕРБ. Застрашени ли сте вие, като основна алтернатива, като политическа сила?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че въпросната формация, която не би нарекъл нова, артикулира крайно десни послания и левите избиратели не биха се объркали да гласуват за нея. „А колкото до това дали могат да са алтернатива на ГЕРБ, те доскоро бяха техни коалиционни партньори. Единият беше министър от кабинет на ГЕРБ, другият беше част от коалицията по време на кабинета „Борисов 2” Така че това е нещо цинично. Веднага ми хрумва приказката за новия бардак, но ще се въздържа да я довърша!”, завърши Петър Витанов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg