SK-01

Генерал Къртис Скапароти пристигна в България

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и Върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис Скапароти обсъдиха днес,  ключови за Алианса и страната ни въпроси в областта на отбраната. Сред тях бяха състоянието на сигурността в региона на Черно море и на Западните Балкани, ролята на двете операции – на КФОР в Косово и на ЮФОР в Босна и Херцеговина, както и планираното участие на България в учения и подготовки на Алианса. 

„Пътят към сигурността в Черно море преминава през по-активното ангажиране на НАТО в региона, с цел осигуряване на надеждни опции за диалог между Алианса, партньорите и Русия по отношение на военните дейности в Черно море“, заяви началникът на отбраната. Той припомни, че страната ни подкрепи инициативата за повишаване интензитета на съвместната подготовка на въоръжените сили. България се присъедини и към меморандума за разбирателство по създаване на многонационалната бригада в Румъния, към която през 2018 г. да афилиира един батальон. Целта е през 2020 г. да бъде постигната пълна оперативна съвместимост. 

Генерал-лейтенант Боцев подчерта, че операция „Алтея“ в Босна и Херцеговина спомага за стабилността и е възпиращ фактор на потенциална ескалация, вследствие разрастване на междуетническото напрежение в страната. Той допълни, че тя осигурява морална подкрепа на развитието на страната, както и координира дейностите и усилията с НАТО. 

„Макар и с ограничени ресурси, през тази година страната ни запазва нивото на учения, включени в специализираната Програма на НАТО“, заяви началникът на отбраната. През следващите две години значително са увеличени ученията и подготовките, включени в Програмата. През 2019 г. те са 11 , а през 2020 г. – 13. 

„НАТО високо цени и благодари на България за ключовата роля, която тя играе за поддържането на мира и стабилността в региона – регион, изпълнен с предизвикателства както днес, така и в бъдеще“. Това заяви в своето изявление Върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис Скапароти. 

„България е надежден съюзник, който допринася за колективната сигурност по много начини – предоставя кораби, които да се присъединяват към патрулите, осъществявани от НАТО в Черно море, допринася към мисията в Косово и оказва подкрепа за евроатлантическата ориентация на Западните Балкани. Също така тя е водеща страна в Доверителния фонд за лечение и рехабилитация на украински военнослужещи“, категоричен бе генерал Скапароти. „България има способни въоръжени сили и е неделима част от нашата мисия за подготовка и обучение в Афганистан. Вашите военнослужещи смело служат в Кабул и Кандахар, имаме и български кораби, които допринасят за операцията „Sea Guardian“, която е една от нашите нови операции в Средиземно море“, допълни той. 

По-рано днес генерал-лейтенант Андрей Боцев и генерал Къртис Скапароти се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата.

В рамките на официалната визита днес се проведе среща на генерал Къртис Скапароти със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Публикувано от: novinata.bg