1604-1

Започва второ издание на Национален фестивал на танцовия театър Разград 2018

На 19 и 20 април 2018 ще се проведе Второто издание на „Първи Национален фестивал на танцовия театър Разград 2018”. Събитието представи днес – 16 април на пресконференция гл.експерт „Култура, спорт и туризъм“ в Община Разград Виолета Антонова. Фестивалът има местно и национално значение, посвещава се на Световния ден на танца – 29 април.  

Във втория формат на Фестивала участват 11 театрално – танцови групи с различен характер и разнообразна програма. Млади артисти /200/ от Разград /4 групи/, София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Русе /2 групи/, Бургас ще покажат богата програма от авторски спектакли и етюди.

Съпътстващо събитие е Театралната работилница „Основни техники в пантомимата“ , към която има силен интерес /до момента заявките за участие в нея са над 50/. Тя ще започне в 13.30 ч. на 20.04.18.

За първи път в Разград ще бъде представен пърформанс „Улични статуи – мимове“ на 20 април в следобедните часове, в централната градска част.

Акценти в Програмата са: авторски моноспектакъл „Симург” на проф. Александър Илиев, „Изкуството на комедия дел, Арте” – Пловдивски университет , „Коледари” на театрална трупа „Артистисимо” от Русе, авторски танцов спектакъл „Дамата с камелиите” по Ал. Дюма, представен от студенти по „Съвременна хореография” от ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград.      

„Първи Национален фестивал на танцовия театър Разград 2018” няма конкурсен характер. Консултантско жури на фестивала ще бъдат проф. Александър Илиев и българският композитор Петър Радевски, които ще имат за задача да посочват силните и слабите страни на изпълнителите. Участниците ще получат плакети и грамоти.

Откриването на фестивала ще бъде на 19 април от 18.00 ч. на сцената на Народно читалище „Развитие 1869“ /Стария театър/. На същата сцена ще се представят два спектакъла. Основната част от събитието ще се проведе на следващия ден – 20 април на сцената на Общински културен център.

На пресконференцията Виолета Антонова съобщи, че Община Разград и Регионален исторически музей Разград ще се представят с панорамен експозиционен щанд в ХV-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе от 19 до 21 април 2018 в Двореца на културата и спорта във Велико Търново.

Участието във форума е част от Програмата на Община Разград, под знака на „Европейската година на културното наследство 2018” и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Програма на фестивала.

Публикувано от: novinata.bg