youtube_19OZOLJIL4M_big

Цецка Цачева: Ако министърът си подава оставката при всяко бягство, ще вървим от смяна на смяна

Позицията на България за Сирия

 “Съгласна ли сте с позицията на България за Сирия, че ако това е еднократен удар, ние го подкрепяме като превенция срещу употреба на химическо оръжие”, попита Беновска.

 Декларацията отчита, че винаги сме се противопоставяли на използването на химическо оръжие. Позицията на българското правителство е вярната и правилната за Сирия. Не искам да има война, посочи Цачева.

 Правосъдието, глупако!

 “Правосъдието, глупако, ако перифразирам Клинтън. Какво разбрахте за това как трябва да се управлява правосъдието във времето откакто сте министър, близо година. Кое е най-проблемното звено под Вашата юрисдикция”, попита Беновска.

 Цецка Цачева постави на първо място продължването на реформата в съдебната система. Тя каза, че се работи много усилено по изпълнението на актуализираната стратегия, която е свързана с механизма за сътрудничество и проверка на ЕК върху България. Работата на правосъдния министър, като представител на изпълнителната власт, е да осъществява връзката със съдебната власт – Висшия съдебен съвет. Миналата година беше избран новия състав на ВСС по нови правила, които са част от конституционната реформа и промените в Закона за съдебната власт. Приоритет в политиката на Министерство на правосъдието е работата по актуализираната стратегия и мерките по нея, свързани с проекти по оперативна програма “Добро управление”. Това са: електронно правосъдие, свързаност между различните части на съдебната власт, намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

 Изпълнението на наказанията и охраната на затворите

 Цецка Цачева заяви, че главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е много тежка система, която е проблеми, натрупани от години. Част от тези проблеми е бягството на двамата авторови от Софийския централен затвор.

 “Не е ли най-важният проблем в България, че може би не само се създава впечатление, а и е факт за съжаление, отсъствието на върховенството на закона. Говорите за реформа в съдебната система, за работата на ВСС, за мониторинга. Не дадохме ли много заден с бягството на тези затворници през парадния вход на централния затвор, а след няколко дни се прибави още един беглец”, попита Беновска.

 “Не трябва да се смесват двете системи, въпреки че изпълнението на наказанието е част от съдебната система”, отговори министърът на правосъдието Цецка Цачева.

 “ И част от прилагането на закона”, репликира Беновска.

 Цецка Цачева допълни още, че върховенството на закон е основен принцип на правото, отразено в конституцията и законите. Стремежът е гражданите да повярват и усетят справедлисвостта в правораздаването. Това означава бързина на процеса и равенство на всеки един гражданин през закона.

 “Дадохме ли заден с бягството на тези затворници в натрупания на този механизъм авторитет пред ЕК”, отново попита Беновска.

 Винаги е имало случаи на бягство, отвърна Цачева. Тя даде пример, че с промени в закона са подобрени условията в авторите, което се оценява от ЕК. Работи се в посока на подобряване на условията за работата на служителите в затворите. “Няма лошо в това, че правилата са демократични, но трябва да държим баланса по отношение на материалната база и възнгаждението”, допълни Цецка Цачева.

 Казахте нещо, което ме стресна, че не е достатъчен фактът, че тези двама затворници са избягали. Трябва ли да изчакаме да извършат още нещо, било то убийство или кражба”, попита Беновка.

 Цецка Цачева не смята, че това ще се отрази на механизма по сътрудничество и оценка. Тя каза, че проблемът с бягството на затворниците е много сериозен, не се омаловажа, избягалите се издирват.

 Ще има ли оставки?

 “Казахте в интервю, че оставката Ви е готова” попита Беновска.

 Цачева отговори, че в момента, в който премиерът Борисов й поиска оставката тя е готова. “Ако при всеки случай на бягство, министъра на правосъдието си подава оставката, това означава, че ще вървим от смяна на смяна, което не е добре. Последният драстичен случай на бягство от  Софийския затвор от 2014 година, имате ли спомен министър да си е подавал оставката”, отвърна Цецка Цачева.

 “Много от осъдените за тежки престъпления, преди да бъдат въдворени на местата за изтърпяване на наказанията, също бягат. Как ще спрем това”, попита Беновска.

 Цецка Цачева обясни, че се работи по проект за електронни гривни, за да може с тези технически средства да бъдат проследявани лицата във всеки един момент.

 Имаше горещ спор, че ако има превантивно поставяне под някаква форма на задържане преди да се произнесе присъдата, че това нарушава правата на лицето”, попита Беновска.

 Това означава още места за задържане и персонал на затворите. Не може да превърнем държавата в такива места. Има мярка за неотклонение, отговори Цачева.

 “Защо толкова рецидивисти се разхождат на свобода, защо има изнасилствания, грабежи”, продължи да пита Беновска.

 Има не малко лица, които не са намерени на посочените адреси. По тази тема има добър диалог с МВР и прокуратурата. Създава се регистър, в който във всеки един момент ще бъде публичен и ще се знае кои са издирваните лица, посочи Цецка Цачева.

 Това са натрупани проблеми, но те лавинообразно се увеличават с всяка година. Защо в Унгария съдебната практика на престъпносттае 20—30 пъти по- малко и броят на неизлежаващите наказанията е 10 пъти по-малко от нашия”, попита Беновска.

 Цачев даде пример с Дания и Норвегия, където затворите са празни. Противодействието на престъпността се осъществила от МВР и в местата за изтърпяване на накзанията. Съдебната власт е тази, която отсъжда по закон какво наказание да бъде наложено. Правителството полага усилия за борба с битовата престъпност. В последните доклади партньорите от ЕК отчитат, че организираната престъпност в България намалява.

 “Вечер ходите ли сама по улиците”, попита Беновска.

 Ходя само от министерството до вкъщи, отговори Цачева. Отпуснати са над 1000 повече места за назначаване на нови полицаи, допълни тя.

 Случаят “Желяз Андреев”

 Български граждани не могат да бъдат предавани на други държави, ако няма нарочен акт. Такъв акт, има и това е договорът за екстракция между САЩ и България. Този договор не е над конституционен, но международни споразумения са част от правото, коментира министърът на правосъдието.

 Ще дръзнете ли, ще имате ли кураж като министър и правителството като цяло, да се еманципирате от нашия Велик партньор САЩ и твърдо да устоите правата на българския гражданин, докато не се докаже безспорно негова вина”, попита Беновска.

 Министерсво на правосъдието ще проведе консултации със САЩ. Все още няма искане за екстрадиция. Искането, което е получено до момента е за задържане. Българската държава има механизма да защити всеки един гражданин, когато няма доказателства, че е нарушил закона, заключи Цецка Цачева пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg