52007_660_370

Беновска пита Макаров: Как оценявате позицията на Борисов по „Скрипал” и кога Путин ще дойде в България?

Илиана Беновска: Анатолий Анатолиевич, честит празник!

Анатолий Макаров: И на Вас честит празник!

Илиана Беновска: Може ли да кажете как оценявате позицията на Бойко Борисов по отношение на „Скрипал” и неотзоваването на руските посланици и българските от Русия?

Анатолий Макаров: Вие искате мене ли да отзоват, ха-ха!? Знаете ли, в дипломацията има принцип на взаимността. Когато отзоват един посланик, на свой ред другият посланик също се отзовава. Това означава понижение на нивото на дипломатическите отношения. Това е принцип, който съществува по Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година. Това също се отнася за дипломатите. Да допуснем, че се отзоват пет дипломата, значи Русия ще отзове също пет дипломата. По такива традиции ние живеем. Това е международна практика, не сме го измислили ние. И затова, когато чух, че Тереза Мей е предложила, в качеството на солидарност, да се експулсират руски дипломати от всички страни на Европейския съюз и де факто НАТО – разбира се това ме удиви. На какво основание тя го предлага? Ако това е основанието „highly likely” (много вероятно – бел. авт.), такъв термин се появи, и такова понятие като презумпцията за невинност вече не съществува във Великобритания, а аз мисля тя имаше предвид и други страни, това вече е друга история.

Илиана Беновска: Има ли такова понятие!?

Анатолий Макаров: Когато тази солидарност, която поиска Великобритания, се провежда при извиване на ръцете на съюзниците й, аз мисля, че навярно това не е тази солидарност, за която говорят всички страни от Европейския съюз. Такъв натиск имаше и над правителството на България, аз знам това и не само на правителството България. България и министър-председателят прояви политическа мъдрост. Радваме се, че работя в България, слава Богу! Считам, че е политически разумно решението на правителството. Нека първо разберем какво се е случило в крайна сметка. Колко съответства на действителността. Тогава да се вземе решения – това представлява ли заплаха за безопасността на България.  Ние ценим позицията на правителството на България, откровено я ценим. Считаме, че това е претеглена и конструктивна позиция, отчитаща на първо място интересите а страната и второ – уважаваща традицията и историята на нашите руско-български отношения. За съжаление ставаше дума за откровена антируска провокация от страна на Великобритания. Какъв смисъл има за Русия – две седмици преди изборите за президент да отравя бивш шпионин, който между другото е бил английски шпионин, който сме пуснали, който е живял с дъщеря си няколко години във Великобритания?

Илиана Беновска: И как си отговаряте на въпроса?

Анатолий Макаров: Защо ни е нужно да го тровим в навечерието на изборите и преди световният шампионат по футбол в Русия!? Какъв е смисъла да го правим? Ще ми отговорите ли?

Илиана Беновска: Не.

Анатолий Макаров: Аз ще ви отговоря на кого е нужно това.

Илиана Беновска: На кого?

Анатолий Макаров: Сигурно на Великобритания и на тези, които стоят зад нея.

Илиана Беновска: Кога можем да очакваме президентът Путин тук, в България? Може би след 7 май (датата на официалното встъпване на Владимир Путин в длъжността президент на Руската федерация – бел. авт.)?

Анатолий Макаров: Хайде да доживеем до края на тази кризисна ситуация.

Илиана Беновска: Тя ще бъде продължителна.

Анатолий Макаров: Ако на територията на Сирия се намират голям брой руски съветници, експерти и военнослужещи, военна полиция , то естествено ние бихме били обезпокоени от американските кораби и авиоударите по Дамаск и други цели, недай Бог по нашите самолетни бази в Хмеймим, Сирия.

Илиана Беновска: Президентът Путин беше в Турция, а не дойде в България. Близко е…

Анатолий Макаров: С Турция имаме други отношения.

Илиана Беновска: Различни от тези с България.

Анатолий Макаров: Засега… Турция предложи да строим газопровод. България засега се готви за това.

Илиана Беновска: Отказа се.

Анатолий Макаров: Не се отказа. Вашето правителство е настроено на взаимодействие с Русия в енергетиката, не се е отказало. Има желание, но беше казано, още от президента Путин на г-н Бойко Борисов, че сме готови да разгледаме Вашите предложения отново да се върнете не в проекта „Южен поток”, а в „Турски поток” или както ще се казва и отклонението от турските тръби да пренасочим към България.  

Илиана Беновска: Благодаря Ви, бяхте много откровен!

Публикувано от: novinata.bg