Ромите празнуват Василица

Ромите по света празнуват своята Нова година. Това е най-големият им празник, известен като Банго Васил (Василица), тържествата за който започват на 13 януари вечерта и продължават на 14 и 15 януари. 

Легендата разказва как защитникът на ромите Свети Васил възстановява моста, разрушен от дявола, по който те преминали. Според друга легенда Свети Василий спасил ромския род от удавяне в бушуващото море, като им изпратил ято гъски.

Банго Васил е семеен празник, а според традицията задължително е да се яде птиче месо – гъска или петел. Вечерта на 13 срещу 14 януари на трапезата има още сърми, баница с  късмети, питка, вино, ракия. По-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син.

Къщите остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Когато настъпи Новата година, започва и сурвакането – децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет и плодородие. На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им, защото от това зависи каква ще бъде и цялата следваща година.

Публикувано от: novinata.bg