kaloqn-pargov-vsichki-levi-trqbva-da-se-obedinim-i-da-namerim-pravilniq-pyt-za-bylgariq-484885

Калоян Паргов: Сегашното правителство е изчерпало своята легитимност и предсрочни избори са вероятни

Отбелязването на 11-ти април – Ден на бившите политзатворници и концлагеристи.

    „Г-н Паргов, 11-ти април ден за памет и почит ли е и този ден превръща ли се понякога в ден за разделение на тема комунизъм-антикомунизъм-фашизъм и други идеологии?”, попита водещата Деница ГацинскаКалоян Паргов отговори, че 11-ти април е международен ден за почит на жертвите на фашизма, на политзатворниците и концлагеристите. Той обясни, че през настоящата 2018 г. поради лунния календар на евреите този ден съвпада с Йом Ашоа, който е ден за памет на жертвите на Холокоста. „Затова днес сме тук в еврейския дом, за да може заедно с нашите приятели от еврейската общност в България да отдадем почит на онези милиони загинали в лагерите на смъртта! А тези, които не празнуват, които се опитват да всяват разделение, както и да пренебрегват историческите факти, не заслужават внимание, защото те са глухи за историческата истина! Защото днес, на 11-ти април, бие много силно камбаната на антифашизма на XXI век, особено в драматичните дни, в които живеем, на ръба на световен конфликт!”, категоричен бе лидерът на столичните социалисти. Той добави, че днешният ден звучи и отеква още по-силно на фона на антисемитските, ксенофобски и неофашистки изблици през последните години и отеква гласа на онези хора, които са се противопоставили на всичко това в годините на Втората световна война и които никога няма да забравим.

Върви ли Европа по пътя на по-авторитарни режими на управление?

    „Европа върви ли по пътя на по-авторитарни режими на управление? Какво означава за ЕС победата на Орбан в Унгария?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че случващото се в Унгария се дължи и на това, че ЕС в момента е в криза и не може да намери вярната посока. Той обясни, че европейската идея е тръгнала от борбата на европейските народи срещу фашизма и тази идея ги е обединила. Но във времето, в което живеем, на вътрешни противопоставяния, дисбаланси и разделения е нормално това, което се случва в някои европейски държави, където избуяват националистически подходи към управлението. Това хвърля сянка върху континента и е повод да се замислят всички европейски лидери, включително и ние, които носим в момента отговорността за управлението на ЕС.

Готова ли е БСП за европейските и местните избори?

   „Орбан ще бъде четвърти мандат начело на държавата, както и Меркел ще бъде четвърти мандат канцлер, но с тази разлика, че на Орбан не се налага да участва в сложни коалиции и има пълно мнозинство да променя дори и конституцията. В тази връзка БСП в България ще позволи ли победа на „Борисов 4”? И съответно, ако допуснете отново поражение от ГЕРБ, трябва ли да има оставки в ръководството на БСП?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори: „Преди да стигнем до отговора на този въпрос Вие самите признавате, че това правителство за близо година е изчерпало своята легитимност и вървим към предсрочни избори!”. Той продължи, че БСП говори за това нещо още от есента на миналата година и се готви за подобен тип сценарий, който вече не звучи толкова изненадващо на фона на всички събития в международен и вътрешен план.

   „Левите обаче губите сила на изборите в Европа. Как ще успеете да се представите убедително на следващите европейски избори, а и на местните избори в България през следващата година?”, продължи водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че като председател на БСП-София може да каже, че подготовката е започнала още през миналата година по отношение на местните избори. Той продължи, че несъмнено изборите за ЕП ще предшестват местните избори, но преди това може да има и предсрочни парламентарни избори. „Но нека да не използваме този ден за политически прогнози, да отдадем почит и смирение към всички онези жертви, защото това е и ден на незабравата, а в утрешния ден да продължим с нашите ежедневни политически прогнози, процеси и дейности, разбира се мислейки за по-доброто бъдеще на всички и носещи отговорност за нашите действия. Защото, ако се върнем назад в тези години, и в моя доклад, който предстои да изнеса пред еврейската общност, ще цитирам един Богдан Филов, който слага под един знаменател тези, които са от нелегалната съпротива – комунистите, и евреите по почина, зададен от хитлеристка Германия. Авантюра, която ни струва скъпо. Наскоро ние отбелязахме годишнина от бомбардировките на САЩ и Великобритания, на които ние така авантюристично, „наужким” може би казано, обявихме война, мислейки си, че това няма да ни застигне, но ето, че ни застигна, от което пострадаха софиянци. За такъв тип авантюристично поведение говоря, което ние не трябва да допускаме, което за съжаление виждаме в поведението на международни организации в последните седмици – визирам и аферата „Скрипал”, визирам и това, което се случва в Сирия, което е притеснително!”, завърши Калоян Паргов разговора си с Деница Гацинска в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg