cc3303a6137a48e68ff82d629081acab

Пенчо Милков: Всички мерки на ГЕРБ са реакция на някакъв скандал без ясна цел към която вървим

Взаимните нападки между ГЕРБ и БСП за злоупотреби в местната власт.

   „ГЕРБ вадят документи срещу вашия кмет в Мездра, вие вадите документи. Започна ли кампанията за местните избори?”, попита водещата Клара Маринова. Пенчо Милков отговори, че тази сага с „гейтовете” не е спирала от последните парламентарни избори и тя е създадена от ГЕРБ. Единственото, което прави левицата, е да дава сигналите на главния прокурор и да ги обявява на обществеността. „Това, което правят ГЕРБ в момента, е на принципа на октопода и мастилените петна. Има достатъчно проблеми, които те забъркаха в държавата, а в момента създават изкуствено говорене за проблеми, които не са основните проблеми на държавата, за да не говорим за основните!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”.

   „Все повече хората живеят с усещането за хаос и за разминаване между дневния ред на обществото и този на политиците, защо така?”, продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че основните проблеми на хората са ясни, но дневният ред, който от ГЕРБ налагат, не съвпада с този на обществото. Той продължи, че законодателната програма на Народното събрание става известна на депутатите във вторник следобед, което говори за липса на стратегия за управление на държавата. „Това създава усещането за хаос, защото всички мерки са кратковременни, всички мерки са реакция на някакъв скандал и липсва ясна и конкретна цел към която да вървим!”, категоричен беше народният представител от „БСП за България”.

Сделката за ЧЕЗ.

    „Само преди месец лично премиерът заяви, че държавата трябва да участва в нея. След месец позицията му се извъртя!”, заяви водещата Клара Маринова. Пенчо Милков отговори, че този пример е типичен за начина, по който ГЕРБ управлява държавата. Той продължи, че само преди месец цялото общество е било поставено на нокти и всички са били против една фирма, която няма капацитет, да изкупи 1/3 от електроразпределението в България. „С тези „гейтове”, за които говорихме преди малко, беше успано общественото мнение и сега между другото разбрахме онзи ден, че държавата няма да участва в сделката, което означава, че ЧЕЗ отива при г-жа Върбакова!”, обясни народният представител.

   „Кажете като юрист как Ви изглежда тази сделка, как ще се развие тя и в крайна сметка какво ще се случи с тези над 3 милиона души, които се обслужват от ЧЕЗ?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че няма как да знае какво ще се случи, защото това не е въпрос на правна регламентация. Той продължи, че сделката е пореден елемент от тревожна ситуация, която можем да видим в страната. Виждаме как големи инвеститори се оттеглят. В същото време интерес към придобиването на ЧЕЗ са проявили фирми, които не са изявени в тази област. Чуждите инвестиции рязко намаляват, доколкото съществуват те представляват краткосрочно кредитиране на български компании. „Така че сделката за ЧЕЗ трябва да бъде разглеждана като тревожен сигнал за това, че въпреки нищожните данъци в България и мизерната цена на труда инвеститорите се оттеглят! Моят отговор е, че причина за това е убийствената корупция!”, категоричен бе Пенчо Милков.

Алтернатива ли е БСП?

    „Каква е алтернативата и вие, БСП, алтернативата ли сте?”, попита водещата Клара Маринова. Пенчо Милков отговори, че алтернатива за обществото би бил ясен знак, че законодателството се прилага, правосъдната система работи, има справедливост в икономическите отношения и в България може да се прави бизнес без да се налага да се правят корупционни плащания. Народният представител обясни, че до 2011 г. почти 5 милиарда евро от инвестициите са от офшорни компании, а в момента Холандия е най-големият инвеститор у нас, защото е призната за офшорна зона. Тези големи инвестиции от Холандия също са притеснителни, защото показват, че това са скрити капитали. „Алтернативата са чисти капитали и работеща правосъдна система!”, категоричен беше народният представител.

   „А БСП алтернатива ли сте?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че са алтернатива. На въпроса защо тогава хората не ги припознават като такава той отговори, че в момента не се намираме в предизборна обстановка, така че не можем да приемем социологическите проучвания като меродавни. Освен това вече няма чуваемост към говоренето на системните партии в България. Това е основната трудност пред БСП да успеят да бъдат чути. Пенчо Милков категорично заяви, че БСП е обновила себе си, устава си, програмата си, както и представителството си в Народното събрание.

Европредседателството и позицията на България по случая „Скрипал”.

      „Европредседателството на България навлезе в същностната си част, какви са основните тенденции и видимите резултати?”, попита водещата Клара МариноваПенчо Милков отговори, че все още видими резултати няма, но се надява да видим нещо, което да можем да определим като успех. Според него може би ролята на европредседател ни е помогнала да вземем балансирано решение по случая „Скрипал”.

   „Впрочем вашият лидер Нинова много активно похвали премиера, вашата партия не губи ли от това да се хвали опонента?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че според БСП само е спечелила. Той припомни, че Нинова е прочела декларация от името на групата, Цветанов е възразил, след което именно намесата на премиера е допринесла да се случат нещата, които БСП предлага. Това е било и основание да бъде поздравен.

    „Премиерът Борисов след  заседанието на Европейския съвет в Брюксел в прав текст изрази своето безпокойство за състоянието на света и опасенията си от предстояща война. Споделяте ли тези тревоги?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че също е чул думите на премиера, които са го притеснили, защото Борисов разполага с много по-детайлна информация. След като Борисов прави такова изказване значи определено съществува риск. Разломът в момента се заражда точно в Източна Европа и там, където се намира България. Ние сме на границата с държави, които възприемат себе си от стария тип преди глобализационните процеси. „Така че това е много съществена разломна област, в която ние се намираме!”, завърши Пенчо Милков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg