20180329-DSC_0722

Посланикът на САЩ посети ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

Извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България, Ерик Рубин, посети ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ в четвъртък, 29 март 2018 г.  Президентът на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет показа на Негово Превъзходителство 600-мегаватовата мощност, която е най-модерната топлоелектрическа централа в България, има ключова роля за сигурността на електроснабдяването в страната и използва само местни ресурси, като по този начин допринася за енергийната независимост на страната.

20180329-DSC_0688По време на обиколката посланик Рубин се запозна с резултатите от мащабните инвестиции от над 1.3 милиарда евро, които компанията е направила в района на град Гълъбово.

От началото на дейността си през 2011 година, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ осигурява около 6% от общата инсталирана мощност в страната, подкрепя местната икономика и е създала над 300 преки и 4000 непреки работни места. Централата гарантира надеждност на доставките на електроенергия, разчитайки  на технологиите и експертизата на ЕЙ И ЕС на местно и глобално ниво. Тя използва най-съвременните технологии за поддържане на качеството на въздуха, управление на водите, съхранение на отпадъците и защита и почвите и подпочвените води, спазвайки стандартите на Европейския съюз, Световната банка и националното законодателство.

„През последните 7 години, ЕЙ И ЕС показа своя ангажимент към поддържане на високи оперативни резултати и доказа своята роля като фактор за стабилизиране на българския енергиен сектор. Нашата електроцентрала е надежден партньор на България, като осигурява безопасни и устойчиви енергийни решения“, заяви Марк Грийн, президент на ЕЙ И ЕС Евразия.

„Ние високо оценяваме подкрепата на американското посолство и за нас е чест да посрещнем Негово Превъзходителство г-н Рубин в нашите съоръжения. Проведохме широка дискусия за това как ние допринасяме за енергийната сигурност и независимост на България, спазваме световните  екологични стандарти, работим за устойчива промяна и подкрепяме регионалното развитие в общностите, в които работим, чрез социални програми и работни места.“, заяви президентът на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.

20180329-DSC_0722Посланик Рубин посети също и съоръжението за депониране на отпадъци, разположено в близост до централата. Това депо, изградено според най-съвременните технологични тенденции, е уникално за България, като  осигурява транспортирането и депонирането на отпадъци от производствения процес на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, обясни Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ на ЕЙ И ЕС България по време на обиколката.

След посещението в модерното съоръжение за депониране на отпадъци, Негово Превъзходителство Ерик Рубин се срещна с  бенефициентите по програмата на ЕЙ И ЕС за корпоративна социална отговорност.  За периода на дейността си ЕЙ И ЕС е инвестирала повече от 7 млн. евро по проекти в сферата на инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

20180329-DSC_0822Г-н Рубин се срещна с петимата директори на местните училища. Благодарение на помощта на компанията, училището в с. Обручище, близо до Гълъбово, продължава да работи и да дава шанс на местните деца за образование в близост до домовете им. Посланикът говори и с д-р Гошо Грозев, директор на болницата в град Гълъбово, която ЕЙ И ЕС финансира за закупуване и осигуряване на поддръжката на линейката и болничните съоръжения.

След това посланикът беше поканен в Младежкия център в Гълъбово. ЕЙ И ЕС изцяло финансира реновирането на обекта. Ремонтът, който превърна Младежкия център в Гълъбово в най-модерното подобно съоръжение в областта, е на стойност 4.4 милиона лева.

20180329-DSC_0864Младежи от Гълъбово, които използват центъра, представиха фолклорен танц. Те споделиха с посланик Рубин своите впечатления от възможността да използват подобно модерно съоръжение, за да развиват уменията и талантите си.

Публикувано от: novinata.bg