evimg_4867

Девет забележителности на Стария континент получиха Знак за европейско наследство

Девет забележителности на Стария континент получиха Знак за европейско наследство на церемония в Пловдив, която за първи път се проведе извън Брюксел. В присъствието на десетки европейски делегати зам.-министърът на културата Амелия Гешева връчи няколко от наградите, като пожела в следващите години да има отличени и български кандидатури.

 Присъстващите на церемонията отговаряха на въпроси в областта на културното наследство и изкуството, свързани с деветте нови дестинации в ЕС, които бяха отличени със Знака за европейско наследство.

 Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич връчи лично три от знаците за нови европейски културни забележителности. Целта на инициативата е да бъдат популяризирани обекти на европейското наследство, които са станали символи на европейската интеграция, ценности, идеали и история.

 Деветте нови места в престижната група обекти със Знак за европейско наследство са: музикален Лайпциг, синагогата Дохани в Будапеща, Форт Кадине в италианския град Тренто, Яворца в Словения, музейната част от концлагера в Елзас, бившият затвор Сигет, мина в Белгия, селцето Шенген и холандският град Маастрихт.

 Днес е вторият ден от Международната конференция „Културното наследство: За една устойчива Европа”.

Публикувано от: novinata.bg