c0584236f5d9fb89e5017ad231a3b33ff6463027

Амелия Гешева: Културното наследство излиза на преден план в политическия дневен ред на Европа

 Благодарение на своя изключителен потенциал културното наследство се възприема днес не само като един от най-обещаващите сектори на развитие, но и като важен инструмент, който може да подкрепи развитието и на други сектори. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева при откриването на международната конференция „Културното наследство: за една по-устойчива Европа“, която се провежда днес и утре в Пловдив. За форума пристигнаха европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, встъпващият председател на Европейския икономически и социален комитет Лука Жайе, зам.-председателят на Комисията по култура и образование на Европейския парламент Мирчеа Диакону. Участват също зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков и над 220 експерти и представители на европейски културни институции.  

 „Основното предизвикателство пред нас днес е да използваме всяка възможност, за да гарантираме, че културното наследство може да допринесе пълноценно за социалното и икономическо развитие на нашите страни и народи. Това е и целта на настоящата конференция – не само да отчетем този потенциал, но и да потърсим пътища как да го подкрепим и развием“, каза още зам.-министър Гешева. Тя подчерта обаче, че се налага да се обърне специално внимание на проблемите, свързани с финансовата подкрепа за културното наследство. „В момента започна процесът по подготовка на ново поколение от програми на Европейския съюз след 2020 г. Ние всички се интересуваме от бъдещето на Програма „Творческа Европа”. Все още нямаме точна информация, но бих искала да подчертая, че имаме нужда от подобна хоризонтална секторна програма. Нещо повече, отделените за тази програма 0,15% от общия европейски бюджет са твърде малко за изпълнение на задачите, които се поставят на културата и наследството в последните политически документи на Европейския съюз на най-високо ниво“, посочи тя. Допълни, че секторът има нужда от програма, която да се фокусира върху запазването и популяризирането на общото европейско културно наследство във всичките му форми.

Еврокомисарят Наврачич посочи, че трябва да се работи за развитието на обектите на културното наследство, но и да се  отчитат потребностите на хората, които живеят там. По думите му 7.8 млн. работни места в Европа са свързани с културното наследство, а съпътстващият туризъм остава устойчив.

Преди началото на форума участниците разгледаха Малката базилика и Стария град в Пловдив.

Публикувано от: novinata.bg