митко щерев

Известният композитор Митко Щерев ще пише музиката за новия филм за лагера „Слънчев бряг“

Известният композитор Митко Щерев ще пише музиката за новия пълнометражен филм за лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч, съобщиха създателите. Както е известно, неотдавна Община Ловеч и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“ подписаха договор за съвместен филмов проект. Това е документален филм за концлагера край Ловеч (1959 – 1962) – пълнометражен, 90-минутен кинопродукт, заснет с много възстановки и анимация.

Концлагерът в Ловеч е организиран по класическите безпощадни съветски и нацистки образци, разказват създателите. В едно отношение обаче той е уникален. Хората, попаднали там, не са репресирани от държавната комунистическа машина – съд, следствие, прокуратура, – а просто от отделни функционери на високи постове в МВР и ДС. Съществуването на целия лагер е пазено в дълбока тайна. Той е частен лагер на смъртта. Поддържа се от високопоставени офицери в МВР. Изключително жестокият и суров режим, свирепите порядки в него, превъзхождат многократно останалите концентрационни лагери у нас.

Лагерът е създаден без никакво правно основание. Съгласно тогавашната нормативна уредба министърът на МВР съгласувано с Главна прокуратура е имал право да „въдворява непоправими врагове на социалистическия начин на живот“.

След успеха на миналогодишния проект между Общината и ФСМ Груп „Ловеч – Тайната столица” режисьор отново ще е Степан Поляков. А продуцентите сензационно обявиха, че режисьорът е поканил за автор на музиката на новата продукция композитора Митко Щерев.

Щерев е избран за филмов композитор на столетието от Съюза на българските композитори. Написал е музиката за класически филмови заглавия като „Осъдени души”, „Адаптация” „Комбина”. Основател е на групата „Диана Експрес“ и автор на много незабравими шлагери.

Предлагаме Ви ексклузивно интервю с Митко Щерев.

  • Г-н Щерев, Вие имате вкус към драматични филмови сюжети. Но този филм е документален. С какво ви привлече историята за концлагера в Ловеч, зловещо наричан „Слънчев бряг”?
  • Живях около осем години в пансион за сираци. Първите четири години бях в Ямболския пансион. Там нямахме право да излизаме в града без специално разрешение от възпитател. Казвам това, за да ви стане ясно, че съм изпитвал подобно чувство на безпомощност, а понякога и на отчаяние. Чувството, когато си затворен зад двуметрова ограда. Разбира се, моето преживяване е много далеч от това на хората, които са били в концлагера в Ловеч. След като режисьорът Степан Поляков ми разказа доста поробности за живота на хората, живели в „Слънчев бряг“, аз приех разказа му изключително емоционално и няколко дни не можах да забравя чутото.
  • Не смятате ли, че Старият континент тепърва трябва да научи урока си за съдбата на Източна Европа и съпротивата срещу комунизма там?
  • Щастлив съм, че бях поканен да напиша музиката за този филм. Аз, като част от екипа, смятам, че чрез реализирането на този филм ние ще отдадем заслуженото уважение и почит на всички хора, които са били бити, измъчвани, както и на тези, които са изгубили живота си там. Затова смея да твърдя, че този филм е преди всичко за нас – българите, и после за жителите на Европа.
  • Както разбрахме от създателите на филма, основен акцент в сюжета ще е съдбата на ваш колега – трагично убитият джазмен Сашо Сладура. Ще посветите ли по някакъв начин част от музиката си на него?
  • Надявам се Сашо Сладура да бъде разработен като един от главните герои във филма. Това няма как да не ме подтикне да се включа на тази вълна и да използвам инструмента цигулка като важен елемент от музиката ми.
  • Проектът ще се реализира в доста кратки срокове – трябва да бъде готов до края на 2018-а. Как ще съвместявате ангажиментите си с група „ Диана Експрес“?
  • Големият ми ангажимент към групата беше допреди около месец. Имам предвид работата ми по новия албум „Усмивката“, която окончателно приключи. Това е много добре за мен, защото ще се отдам изцяло на музиката към филма.

– Какви са вашите спомени от град Ловеч?

– Последната ми среща с публиката във Вашия град беше преди 10 години, където представих филмовата си музика със струнния оркестър на Ловеч. Концертът премина изключително емоционално, а контактът между мен и публиката беше забележителен. Искрено се надявам скоро да посетя Ловеч – и с филма, и с „Диана Експрес“.

Публикувано от: novinata.bg