17251e90ca4464cd8bfc363ddb938126f

Задържаха извършители на серия взломни кражби от базови станции на мобилни оператори

Оперативните действия започнали в края на м. януари, когато в РУ- Своге била заявена кражба на 16 акумулаторни батерии в с. Заселе. За времето до 7 март били подадени още пет сигнала за отнети 52 акумулаторни батерии от селата Владо Тричков, Желен, Реброво, Заселе и Искрец. По шестте случая били образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 195, ал.1, вр. чл. 194, ал.1 от НК.

В хода на предприетите активни оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия на криминалистите от областната дирекция и районното управление в Своге е установено, че всичките престъпления са извършени по идентичен начин. На база извършения анализ на местоположението на базовите станции, метеорологичните условия и вида на отнетите вещи- акумулаторни батерии с тегло на всяка една от тях около и над 50 кг, криминалистите започнали работа по версия, че се касае за едни и същи извършители, които са се придвижвали с високо проходим автомобил.

Последвали множество активни действия, в рамките на които разследващите разкрили, че по време на извършване на престъпните посегателства в района се е намирал лек автомобил, ползван и управляван от двама братя от гр. Нови Искър. При извършена проверка в двора на адреса им, в лек автомобил „Форд Експлорър“, са намерени и иззети 12 акумулаторни батерии, предмет на кражба от базова станция в с. Искрец, извършена на 7 март. В колата са открити още клещи, ножица за рязане на метал с удължени дръжки, както и три метални лоста с различни размери.

След събрани доказателства за виновността им П.А./39г./ и Б.А./40г./ са привлечени в качеството на обвиняеми и с прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Продължава работата по документиране участието на двамата и в останалите пет взломни кражби.

Публикувано от: novinata.bg