198a46647bd6ed2c679b1f4692d955fc

Ирена Анастасова: Позицията на руския патриарх беше преекспонирана, а истерията около неговото изказване показва страх

Президентските избори в Русия и значението им за България и за света.

    „Разбрах, че заминавате като наблюдател за изборите в Русия на 18 март, какво е значението за България на тези избори?“, попита водещата Деница Гацинска. Ирена Анастасова отговори, че изборите в Русия винаги са от значение не само за България, но и за света. Тя обясни, че заминава за Русия заедно с няколко свои колеги народни представители по линия на Европейската организация за мир и човешки права и по покана на председателя на Руската Дума. Ще се наблюдава самото провеждане на изборите, достъпа на руските граждани до избирателните секции, дали се спазват човешките права и съществува ли право на волеизявление.

   Ирена Анастасова заяви, че изборите имат голямо значение, още повече, че в последните години наблюдаваме изостряне на отношенията между Русия и САЩ. В последните месеци сме станали свидетели на сериозни постижения на руската военна промишленост. „Като че ли в света започва едно дрънкане на оръжие, което не е добър знак, така че надеждите на всички миролюбиви хора по света са тези отношения да се подобрят, да се върви към ситуация, в която ще има диалог, разбирателство, може да не е на 100%, но с грижа към обикновените хора!“, обясни народният представител от „БСП за България“.

   „България трябва ли да положи повече усилия за стопляне на отношенията си с Русия, в тази връзка руският президент Путин от 10 години не е посещавал България?“, попита водещата Деница Гацинска. Ирена Анастасова отговори, че според нейното лично мнение от факта, че по време на прехода сме влошили отношенията си с Русия, сме пострадали ние. „Тоест аз смятам, че в тези отношения трябва да има сериозна доза прагматизъм, като не само не изключвам, а мисля, че предпоставката за това са дълбоките корени на нашите наистина братски взаимоотношения!“, категорична бе тя. Анастасова обясни, че като човек, посветил се на образованието, работи с млади хора и може да каже, че тяхното отношение към Русия е много позитивно. Това не е привнесено от обществената обстановка в страната, е по-скоро е елемент на семейно възпитание.

Посещението на руския патриарх Кирил в България.

   „Преекспонира ли се посещението на руския патриарх Кирил в България, което беше широко обсъждано по медиите със своите позитиви и негативи? И защо сега не обръщаме толкова внимание на едно друго изказване на турския държавен глава Ердоган, който вчера заяви, че Кърджали е неразделна част от Турция и винаги ще бъде в сърцата на турците?“, попита водещата Деница Гацинска. Ирена Анастасова отговори, че тя самата също се чуди защо не се коментира изказването на Ердоган. Тя продължи, че според нея позицията на руския патриарх е била преекспонирана. Според нея в годините назад посланици на държави като Франция, САЩ и т.н. са ни размахвали пръст и са ни поучавали, но не е имало такава истерия около това. Не се забелязва такава истерия и около изказването на турския президент. „Тази истерия около думите на патриарх Кирил според мен издава страх, тъй като много ценности в нашата народопсихология в годините на прехода бяха смачкани. Може би точно тази любов към Русия и братско отношение към руския народ все още не е и може би сега задачата е да се справят с тази част от нашата душевност. Мисля си, че това няма да стане, но все пак мисля, че едни обективни медии би следвало равнопоставено да разглеждат позициите на независимо кои представители, а защо патриарх Кирил е казал тези думи само той знае, но явно е имал повод да ги каже!“, категорична бе Ирена Анастасова.

Предложението да се въведе частна охрана в малките населени места.

    „Тази седмица и президентът Румен Радев, и главният прокурор Сотир Цацаров изразиха свои критики към промени в закона за частната охранителна дейност, като се сезира и КС. Аргументите и на двамата са свързани с това, че не трябва държавата два пъти да плаща за сигурност. Каква е позицията на БСП и редно ли е два пъти да плащаме за едно и също нещо, къде е МВР?“, попита водещатаДеница Гацинска. Ирена Анастасова заяви, че при приемането на закона парламентарната група на „БСП за България“ е била против. Съображенията са били точно такива – има МВР и на него според законите на страната е възложено осигуряването на сигурността на гражданите. „И сега да прехвърляме отговорност на частни охранителни фирми, да се черпи държавен ресурс, за да се плаща тази частна охранителна дейност, считаме за нецелесъобразно!“, обясни народният представител. Тя добави, че обикновено аргументите на опозицията не се чуват от ГЕРБ и това води до промени веднага след приемането на законите, а това на свой ред говори за лоша законотворческа работа на Народното събрание.

   „Това признание ли е за неефективността на работата на МВР?“, попита водещата Деница Гацинска. Ирена Анастасова отговори, че не е необходимо да се правят някакви социологически проучвания, защото ако човек излезе извън София в малките населени места ще види, че хората се чувстват изключително несигурни. Българинът вече има интуитивно усещане, че никой не го защитава. „Затова си мисля, че да, МВР не работи ефективно!“, категорична бе тя. Според нея ГЕРБ не са изпълнили своето предизборно обещание за полицаи във всяко населено място. „Виждате по медиите какви репортажи правят колегите Ви, виждате как възрастни хора са принудени да се въоръжават и да се охраняват. Това за какво говори? За неефективна работа на МВР!“, завърши Ирена Анастасова разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2

Публикувано от: novinata.bg