hoch

Д-р Анелия Хохвартер посети централата на компанията“Hocoma”, която произвежда революционния уред за рехабилатиция Локомат.

Бях там по собствена инициатива. Пожелах да посетя фирмата, за да се запозная с производството, техническите характеристики и с използването на уреда. Преди един месец към фирмата отвори врати и рехабилитационна клиника. Посетих Цюрих, Швейцария исках да си „сверя часовника“ относно уреда, за който държа толкова много да го има в България. Интересуваше ме дали няма и други уреди за локомотазирана терапия, които биха били по-добри. Бях убедена в качествата на Локомата, но както се казва исках да го пипна, да се докосна до него”, заяви известната очна лекарка от Виена.

Търсенето на Локомати в света, и особено в Източна Европа в момента е много голямо. Компанията има 165 представителства по света. Румъния има вече 10 Локомата. В Австрия вече е закупен 27-ия Вече и от Абания са поръчали първия уред за рехабилитация. Поръчки валят още към Индия, Полша, Перу, Южна Корея, Турция, Коста Рика, Хърватска.

В Цюрих д-р Анелия Хохвартер се срещна и със създателят на Локомата и генерален директор на фирмата „Hocoma”- Герхард, когото всички наричат Гери ( така той подписва всички документи, което в Швейцария е възможно). Срещата не бе уговорена, но мениджърът след като го бяха информирали за сърцатата българка, напусна конференцията на която присъстваше и се прибра в офиса си. „Отдели ми цели 45 минути и беше много впечатлен, че един очен лекар се застъпва за рехабилитацията в България, една област далеч от моята специалност. Аз пък бях впечатлена от неговата земност и непринуденост. Нито следа не видях от величие и его”, коментира д-р Хохвартер.

По време на визитата си в компанията д-р Хохвартер записа и видео обръщение, оборудвана с Локомат.

Исках да изразя на всички нуждаещи се от медицинския робот една частица от моето изживяване, да ги окуража, да им вдъхна надежда, да им кажа, че кампанията продължава. С уреда почувствах неговата сила, и ако човек не може да си движи краката, усеща, че получава едва ли нови крака, роботът му дава криле”, обяснява още известната лекарка.

В Цюрих д-р Хохвартер представи книгата си”Пътуване” пред сънародниците ни в Швейцария, а също и в Констанц, Германия и предизвика отново фурор.

Швейцария изпрати д-р Хохвартер с много нови съмишленици, готови да помогнем на хората в България и на кампанията „Локомат за България“.

Един нов нейн приятел и съмишленик е легендата в тениса – Maнуела Малеева, която дойде специално от Женева за събието.

Малеева , посредством своята фондация Суисклиникал (Swissclinical), Швейцария финансира проект, който произвежда шини за деца с детска церебрална парализа. Той е част от работата на основания от нея Център за рехабилитация в Стара Загора, който помага на хора предимно с изкривявания на гръбначния стълб .

Нейният интерес към Локомата бе свързан с това, че медицинският робот освен рехабилитация, може да извършва и диагностика. Мануела Малеева ми разказа за своя проект, по който двама швейцарски професори идват в България, които изпращали за 1 ден деца с детска церебрална парализа до Виена само за да се установи как работят мускулните им групи, какъв е процентът на спазъм и др. данни. Това изследване установява дали детето има нужда само от шини или от операция. Това бе много важна информация за мен, тъй като досега съм представяла Локомата само като уред за терапия, но той може да бъде използван и за диагностика”, заяви още д-р Анелия Хохвартер.

Публикувано от: novinata.bg