kaloqn-pargov-vsichki-levi-trqbva-da-se-obedinim-i-da-namerim-pravilniq-pyt-za-bylgariq-484885

Калоян Паргов: Сделката за ЧЕЗ е подигравка към българските граждани от страна на правителството

Изказването на премиера Борисов след срещата му с Жозеф Дол, че „може да сме една от най-младите членки на ЕС, но в същото време сме едни от най-дисциплинираните”.

    „Може ли да коментирате изказването на премиера Борисов след срещата му вчера с председателя на ЕНП Жозеф Дол, цитирам: „Може да сме една от най-младите членки на ЕС, но в същото време сме едни от най-дисциплинираните, доказателство за това са прогнозите, растежът на БВП през 2018 г. Освен това България пази много добре външната граница на ЕС и това дава спокойствие на нашите партньори”, как ще коментирате това изказване на г-н Борисов?”, попита водещата Вероника Янкова. Калоян Паргов отговори, че дисциплината в рамките на ЕС няма нищо общо с икономическия растеж. Той обясни, че икономическият растеж не се дължи на сегашното правителство, което управлява от една година, а на други фактори, които са извън страната. Според него този икономически растеж не лежи върху производство. „А що се отнася до дисциплината в рамките на Европа – да, ние съблюдаваме всички регламенти и директиви, но въпросът е дали в повечето от тях е отстоян българският интерес, не само от нашите евродепутати, но и от нашите министри, които участват в различните формати!”, подчерта лидерът на столичните социалисти. Той добави, че след европредседателството предстои да видим резултатите за България – дали ще бъдат осигурени възможности за бъдещето, или ще продължаваме да бъдем на опашката в Европа.

Сделката за ЧЕЗ.

    Калоян Паргов отговори, че случаят с ЧЕЗ е подигравка към всички български граждани и тя идва от страна на правителството. Той продължи, че в бизнеса има едно просто правило и то гласи, че няма как по-малък да купи по-голям. „Това наистина е поредният случай, който показва, че колкото по-бързо си отиде това правителство в този вид, толкова по-добре за България!”, категоричен бе лидерът на столичните социалисти.

   „А какво би се случило, ако ЧЕЗ не одобри българската държава да участва в сделката след срещата с Гинка Върбакова?”, попита водещата Вероника Янкова. Калоян Паргов отговори, че КЕВР също могат да бъдат на ход. Той обясни, че в наредбите и нормативните документи има немалко предпоставки, според които въпреки че Гинка Върбакова е спечелила, тя може да не е в състояние да управлява това дружество – става въпрос за лиценза.

   „От ГЕРБ твърдят, че протестът срещу сделката за ЧЕЗ е бил организиран, и че БСП манипулира обществото, с какви аргументи бихте оборили тези твърдения на ГЕРБ?”, продължи водещата Вероника Янкова. Събеседникът й отговори, че всеки един протест е организиран и това, което твърдят от ГЕРБ, е доста плоско и безсмислено. Той обясни, че освен БСП и доста други организации са се включили в него, а избраният час не е бил много подходящ. Затова следващият протест ще бъде след 17 часа и в него ще се включат доста повече хора.

  Калоян Паргов обясни, че още преди парламентарните избори от БСП са призовали държавата да се включи в купуването на ЧЕЗ и попита, ако премиерът толкова го иска, защо не е откликнал тогава, а реагира чак сега, когато лъсва целият скандал. „Не е ли опитът за участие на държавата гаранция да замажат следите около Гинка Върбакова и всички съмнения около финансовата състоятелност на тази сделка?”, попита лидерът на столичните социалисти. 

Обидните изказвания на Валери Симеонов към руския патриарх.

    „Атака и ВМРО искат Валери Симеонов да се извини за изказванията си за руския патриарх. Това плюс скандалът с ЧЕЗ би ли довело до предсрочни избори?”, попита водещата Вероника Янкова. Калоян Паргов отговори, че това е поредният случай, който показва колко несъстоятелна е сегашната управляваща коалиция. Той подчерта, че отговорността за коалиционните партньори трябва да се носи и от ПП ГЕРБ, която е в основата на тази коалиция. А що се отнася конкретно до поведението на Валери Симеонов, лидерът на столичните социалисти заяви, че то е скандално, недопустимо и Симеонов дължи извинение не само на руския народ и руския патриарх, но и на всички българи, които на 3-ти март са се стекли на паметниците, за да изразят почитта и благодарността си към руския император Александър II и към руския народ. „Мисля, че едно такова поведение по-скоро е осъдително и такива хора ще потънат в забрава, ще ги помним само с това несъстоятелно поведение, препратка към което са и предишните правителства на Борисов. Такива като Симеон Дянков, който „пляскаше Русия”, такива като бившия вече президент Росен Плевнелиев, който размахаше непрекъснато пръст на Русия – нещо, което не прилича на български политици с оглед и сложната международна обстановка, в която България трябва да търси пресечните точки в своя интерес в добрите отношения и на изток, и на запад!”, категоричен бе Калоян Паргов.

    „В тази връзка това може ли да предизвика международен скандал?”, попита водещата Вероника Янкова. Калоян Паргов отговори, че скандалът вече е факт.

   „Каква е позицията на БСП относно коментара с твърд тон и възмущението на руския патриарх към президента Радев за словото му на връх Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли още Литва, Полша, и Финландия, чиито воини са загинали в боевете?”, попита водещата Вероника Янкова. Събеседникът й отговори, че този коментар е бил в рамките на негативния пиар, с който са се опитали някои „гадове” да допринесат за очерняне на големия национален празник. Той подчерта, че гледа на тези коментари като на провокация. Лидерът на столичните социалисти подчерта, че в словото си на Шипка президентът е отдал значимото на Русия, на руския народ и руския император. По време на официалната церемония президентът е споменал и други държави, чиито воини, макар и част от Руската империя, са взели участие. Това обаче не омаловажава приноса на Русия. За съжаление обаче този 3-ти март е минал под знака на тези провокации, включително и заради различни медии, които са изказали най-различни интерпретации за войната, включително определяйки я и като „окупационна”, което не ни отива. „Да разбирам ли, че според Вас руският патриарх не се е обърнал с твърд тон към президента?”, попита водещата Вероника Янкова. Събеседникът й отговори, че руският патриарх е казал това, което са казали и много български интелектуалци, като Андрей Пантев, Георги Марков и други. „А то е, че няма как с лека ръка да изтрием историята, а тя е, че благодарение на Русия ние сме се освободили и възстановили българската държавност. Разбира се включването в многонационалната руска армия тогава и на други народности е факт, който го отбелязваме, без да омаловажаваме основната роля на Русия!”, завърши Калоян Паргов  разговора си с Вероника Янкова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg