dimityr-danchev-ot-bsp-ne-se-pritesnqvame-ot-cqlostna-reviziq-na-prehoda-482487

Димитър Данчев: Имаме сериозни съмнения по отношение на бъдещата обективност на шефа на антикорупционния орган

Избирането на Пламен Георгиев за директор на антикорупционния орган.

    Димитър Данчев определи избора на Пламен Георгиев като скандален. На въпроса на водещата защо мисли така той отговори, че управляващите са поставили начело на антикорупционния орган човек със съмнителна професионална, но и морална устойчивост по отношение на неговата бъдеща обективност по вземането на едно или друго решение. Тези съмнения за необективност са породени от минали дела, по който Пламен Георгиев е бил страна. Георги Свиленски е припомнил от трибуната на Народното събрание една стара история около разследване на „Софийски имоти” в първите години от управлението на Бойко Борисов като кмет на София, в която почти явно е било заявено, че Пламен Георгиев е участвал в една мръсна поръчка по отношение членовете на борда на директорите. Тази мръсна поръчка завършва с фиаско за държавното обвинение.

Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ.

   „Днес от ГЕРБ в декларация свързаха сделката за продажбата на ЧЕЗ с името на съпругата на Сергей Станишев. Получихме прессъобщение от БСП, в което се казва, че партията се разграничава от тази информация, в смисъл не я отрича, но казва, че това са лични търговски сделки, в които БСП не участва. Но това също създава неприятни усещания, ако е истина, а очевидно е истина. Кажете ми според вашата компетентност как ще завърши тази сделка?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Данчев отговори, че не се наема да прогнозира как ще завърши сделката. На този етап изглежда, че има легитимно сключена сделка между две страни и тя ще бъде завършена в полза на избрания от ЧЕЗ купувач. Според него е нормално да се чувстваме объркани в тази обстановка, в която всеки ден излизат нови и нови факти. Още повече, че самият премиер многократно е сменил позицията си. БСП обаче смята за изключителен пропуск на правителството това, че не се е възползвало от поканата на ЧЕЗ още през миналата година държавата да се включи като заинтересована страна. Социалистите смятат, че в момента единственият правилен ход е държавата да търси начин за разтрогване на тази сделка, да стартира отново процедурата по продажба и тогава на равни начала да се включи и правителството като кандидат за закупуване на предприятието. Много е важно държавата да гарантира националната сигурност при доставката на електичество на 3 милиона българи.

   „Само че това изглежда все по-малко вероятно. Замеряте се с всевъзможни информации със стара дата. Днес научаваме, че когато Драгомир Стойнев е бил министър ЧЕЗ е предлагало на държавата да бъде купено, пък той не се съгласил, пък сега се говори, че по времето на Бойко Борисов имало такива предложения, пък те не се съгласили, Томислав Дончев го отрече!”, коментира водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в единия случай се намеква за някакви предложения, макар че самият Стойнев от парламентарната трибуна е казал, че ако е имало такива предложения по времето, когато е бил министър, то държавата вече щеше да бъде собственик. Той продължи, че през 2012 г. държавата се е разделила с голям дял от собствеността си в ЧЕЗ по време на първото правителство на Бойко Борисов. През миналата година е била стартирана процедурата за продажба на ЧЕЗ и всички са знаели, че дружеството има намерение да продаде активите си у нас. „Така че в единия случай говорим за някакви водени разговори, а в другия случай става въпрос за съвсем открити процедури. Затова от БСП искаме наистина прокуратурата да разгледа случая по продажбата на онези 34% през 2012 от енергоразпределителното дружество на ЧЕЗ и да установи кой носи политическата отговорност за това, че днес държавата дори не разполага с информация какво се продава и на кого се продава!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”.

Ескалиращото недоволство на гражданското общество към политическата класа.

   „Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си и недоволство от властта. Проявите станаха много: от твърдия обществен отпор на Истанбулската конвенция, през острото противодействие на сделката за ЧЕЗ, та чак до яростното освиркване на политици на връх Шипка. Вие, политиците, давате ли си ясна сметка за негативните настроения срещу вас сред народа? Как си обяснявате острите реакции на вашите решения и дори на вашето присъствие?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Данчев отговори, че наистина непрекъснато се създават скандали, но те идват от ГЕРБ. Той продължи, че БСП няма от какво да се притеснява от своето участие в протестите на гражданите, защото правителството всеки ден ни поднася все нови и нови скандали.

   „Социологическите проучвания показват, че повечето хора искат промени във властта, но не искат нови избори. Дали е възможно ново правителство в рамките на това Народно събрание?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че му е трудно да коментира дали управляващото мнозинство е способно да направи промени в кабинета. Той продължи, че дори една подадена оставка от министъра на енергетиката има определени притеснения да бъде приета. „Тоест за мен това е страх от даване на сигнали за промени в правителството. От друга страна не съм сигурен дали този парламент е способен да излъчи друго мнозинство. Отделно от това виждаме как самото управляващо мнозинство е силно пропукано!”, коментира народният представител от „БСП за България”. Според него противоречията вътре в самите „Обединени патриоти” са твърде големи и там става въпрос за борба на интереси и опити за овладяване на различни сфери и боричкания.

   Димитър Данчев заяви, че е крайно време управляващите да започнат да се вслушват и в предложенията, които предлага опозицията. Според него непрекъснатото неглижиране на алтернативите на БСП не се възприема добре от нашето общество. Затова са и тези протести.

Има ли готовност БСП да управлява?

   Димитър Данчев заяви, че БСП разполага с подготвени политики и алтернативи на сегашното управление. Това е било показано ясно в края на миналата година, когато е бил предложен цял алтернативен бюджет. Социалистите разполагат и с необходимите подготвени кадри, които да обезпечат едно управление.

Нападките на Валери Симеонов към руския патриарх.

   Димитър Данчев заяви, че сме свидетели на това как един вицепремиер на страната се държи неадекватно и неуравновесено. Това не е първият случай, когато негови изказвания въобще не са съобразени с политиката на правителството. „За мен отношението, което той изрази към руския патриарх, беше абсолютно недопустимо!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”. Той още веднъж подчерта, че раздорите вътре в „Обединените патриоти” са свързани с борбата кой да овладее повече средства.

Дискусията за предизвикателствата пред БСП в идеен, политически и организационен аспект.

    Димитър Данчев заяви, че основният извод от тази дискусия е бил, че БСП продължава да вижда своето бъдеще вляво, а единственият шанс за развитие на нашето общество минава през провеждането на леви политики. По време на дискусията са били очертани основните параметри на тези политики в отделните сектори. „Един от вашите лидери и член на ИБ каза, че „радикализирането на политиката на БСП ще носи резултати”, какво разбирате под „радикализиране на политиката”?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че на хората вече им е омръзнало от приказките, че няма ляво и дясно и това не сработва. „Хората искат да виждат различния път по който би могло да се развива нашето общество, в това число говорим за левите политики по отношение на икономическото развитие на страната ни!”, завърши Димитър Данчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg