85f5e4cdadb581956d6b03f149b29dec

Анна Александрова: Избирането на председател на антикорупционния орган е крачка напред в борбата с корупцията

Сделката за активите на ЧЕЗ.

    Анна Александрова заяви, че това е сделка между две частни компании. Тя продължи, че правителството се опитва с всички механизми, с които разполага, да гарантира енергийната сигурност и спокойствието на гражданите. В същото време БСП прави опити да всява страхове, че ще се увеличава цената на тока и т.н.

   „Че ще се увеличи цената на тока е най-малкото, което може да се случи, ако въобще се увеличи. Страшното е друго – зад тази сделка прозират частни интереси, които не са в интерес на обществото. 3 милиона души са зависими от ЧЕЗ и те в момента са настръхнали, защото не знаят какво ще се случи! Днес четем, че прозират интересите на някаква индийска компания. Кажете ми, вие депутатите от ГЕРБ наясно ли сте какво се крие зад тази сделка? Днес намесихте и името на съпругата на Станишев Моника Йосифова. Какво всъщност се случва с тази сделка и какви са вашите прогнози?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че не може да каже какво стои зад сделката, защото това е сделка между две частни дружества. Тя обаче увери, че министър-председателят и правителството правят всичко необходимо за изясняването на този казус. Тя продължи, че си има законодателство, което следва да се спази. Народният представител още веднъж изрази увереността си, че всичко ще излезе наяве и ще се уреди както трябва.

   „Вие сте член на правната комисия, според Вас последното изискване, което налага българската държава – да участва тя в тази сделка под някаква форма – може ли да бъде изпълнено, защото чехите продължават да твърдят, че държавата няма място в тази сделка?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че според информациите от днес ръководството на ЧЕЗ твърди, че е предлагало на държавата такава сделка. Томислав Дончев обаче е заявил, че такова писмо не е получавано при нито едно от правителствата на г-н Борисов. „Така че не мога да кажа дали би могло да се случи това. Но смятам, че правителството ще направи най-доброто!”, категорична беше Александрова.

Ескалиращото недоволство на гражданското общество към политическата класа.

    „Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си и недоволство от властта. Проявите станаха много: от твърдия обществен отпор на Истанбулската конвенция, през острото противодействие на сделката за ЧЕЗ, та чак до яростното освиркване на политици на връх Шипка. Един битов проблем, какъвто се яви с пловдивския лекар, изкара хиляди по улиците. Вчера масов митинг пред МС. Как си обяснявате острите реакции на населението, какво се случва в държавата?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че що се отнася до вчерашния протест пред МС, според нея той е бил изключително манипулативен и основан на политически пристрастия и открито дирижиран от политически фигури. Тя изтъкна факта, че на него заедно с представители на БСП е бил и Костадин Костадинов от „Възраждане”, който само преди две седмици е подкрепил „Луковмарш”. „Фактът, че на този протест имаше около 200-300 души и основно бяха колеги от ПГ на „БСП за България”, ме навява на мисълта, че беше организиран и изключително манипулативен протест!”, обобщи Анна Александрова.

   „Няма нищо лошо, че са били организирани от политическа сила, нали все някой трябва да ги организира! Когато протестираха по времето на Орешарски вие ги организирахте протестите и в това нямаше нищо лошо, по същия начин и сега! Вие ми кажете защо има недоволства, защо хората настръхнаха, защо според социологическите изследвания най-много са хората, които очакват правителствени промени, макар и да не искат предсрочни избори?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че правото на хората да протестират е защитено във всяка една демократична държава и тя не го осъжда по никакъв начин. Въпросът е обаче начина по който се прави. „Защо трябва да се всяват страхове сред гражданите без да има основание за това или дори да има частичен проблем, който се появява в работата, не следва да се яхва метлата и да се страхуват хората от това! Аз смятам, че тук се преувеличават нещата!”, категорична бе тя.

   „Как си обяснявате, че на връх националния празник на връх Шипка бяха освиркани политици, в това число председателя на Народното събрание, в това число венеца от премиера? Защо хората са недоволни? Че има недоволство има – забелязвате ли го как реагирате на него?”, попита водещата Клара Маринова. Анна Александрова отговори, че го забелязват, защото са близо до гражданите. Но на Шипка е имало малка организирана група, която е освиркала гостите. „Знаем, че има проблеми, но ми се ще да се показват и положителните неща, нещата, за които се полагат усилия и работим!”, заяви народният представител от ГЕРБ. Тя изтъкна, че в последните години имаме и положителни неща, като например ограничаването на сивата икономика и контрабандата, увеличението на минималните доходи и т.н.

Оставката на енергийният министър Теменужка Петкова.

   Анна Александрова заяви, че оставката на Теменужка Петкова в никакъв случай не трябва да се дискутира като лош жест. „Вие разбирате ли какво се случи в нашите представи? Премиерът, лидер на вашата партия, от Брюксел казва – аз й препоръчах да си подаде оставката. Тя я подава. След няколко дни под не знам какви давления казва – не, няма да й приемам оставката. Това се казва от ваш коалиционен партньор. И изведнъж оставката се замита и все едно, че не й е искал оставка. Същото се случи с Делян Добрев. Не смятате ли, че бламирате собствения си лидер?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител категорично заяви, че не може да става дума за бламиране. Тя добави, че Теменужка Петкова и Делян Добрев са изключителни специалисти.

Избирането на председател на антикорупционния орган.

   Анна Александрова заяви, че по време на дебата пак са се разиграли политически обвинения и грозни сцени, а той не е трябвало да върви в тази посока. Тя продължи, че познава и двамата кандидати и може да каже, че са добри специалисти. Те са се доказали в обществото със своята работа, затова е следвало да се обсъждат единствено техните качества. „За мен това е крачка напред в борбата с корупцията! Самият факт, че избрахме председател днес, колкото и да ни обвиняват, че законът, който приехме, не е добър, за мен това е стъпка напред. Корупцията не може да се бори само с думи. Тя следва да се бори с дела и с работа!”, завърши Анна Александрова  разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg