Pen4o-Milkov-1-672x372

Пенчо Милков: Държавата трябва да участва в енергоразпределителните дружества

Здравейте, г-н Милков! Какво става в правната комисия, ние до скоро я предавахме директно?”, обърна се водещата Клара Маринова към своя събеседник. Пенчо Милков отговори, че в момента са в процедура по изслушване на главния прокурор, но членовете на комисията не са участвали в обсъждането на въпросите, които ще бъдат дискутирани със Сотир Цацаров. Те са определени еднолично от председателя на комисията.

„Странни неща стават в тази държава. Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си, недоволство от властта. Проявите станаха много. От днешния митинг пред Министерския съвет по повод сделката с ЧЕЗ, от твърдия обществен отпор на Истанбулската конвенция, която беше снета от дневен ред, през острото противодействие на сделката за ЧЕЗ, та чак до яростното освиркване на български политици на връх Шипка. Вие, политиците, давате ли си ясна сметка за негативните настроения срещу Вас сред народа? Как си обяснявате острите реакции на вашите решения и дори на Вашето присъствие вече, г-н Милков?”, попита водещата Клара Маринова. „Срещу мен, срещу политическата сила, която аз представлявам, аз не съм усетил негативите. В обществото непрекъснато се създават скандали. Ние трябва да видим като основен виновник управляващите, по-конкретно ГЕРБ, защото реакцията на гражданите на Шипка беше еднопосочна към представителите на управлението. Г-жа Караянчева (председателката на Народното събрание – бел. авт.) беше освиркана. Кой забърка въпроса с ЧЕЗ – управляващите. Кой забърка скандала с Истанбулската конвенция – отново те. Нашето участие в тези въпроси е търсене на решение. Борбата ни доведе до изтегляне на Истанбулската конвенция от деловодството на Народното събрание, което се случи днес. Има решение на Министерски съвет, който е вносител, да бъде изтеглена.”, анализира роденият през 1978 г. в гр. Бенгази, Либия социалист.

„Понеже казвате, че сте сред хората, Вас не ви освиркват, но наясно ли сте срещу какво недоволстват хората? Кои са главните дразнители, които изведоха днес хората по улиците? Вие забелязахте ли как една битова случка, защото това е в крайна сметка битова случка, в Пловдив, с един лекар, който застреля един крадец, изкара толкова много хора по улиците на българските градове? Една дребна случка, която накара хората да протестират така активно. Хората вече са в състояние, дори и по такъв повод, да излязат по улиците. Явно вече в народа е натрупано недоволство – от какво, защо?”, попита водещата Клара Маринова. „В народа не е натрупано само недоволство. Българският народ не може да бъде вече ням свидетел на всичко, което се случва. Хората имат будно съзнание, добиха смелост да заявяват мнението си. Хората са готови да заявяват ясно и силно недоволството си от решенията на политическата класа.”, каза израсналият в гр. Русе политик.

„Аз ще се върна на случая на Трети март. Нито един представител на изпълнителната власт по време на честванията на Шипка, в столицата. Тях ги нямаше, те отсъстваха от празненствата, защо? Нямаше ги през деня на празненствата, нямаше ги вечерта на приема! Какво се случва в тази държава, това е национален празник?”, попита водещата Клара Маринова. „За представителите на изпълнителната власт не мога да Ви кажа. Действително буди недоумение защо те не бяха на мястото, където примерно бяха двамата патриарси.”, сподели Пенчо Милков, завършил Право в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

 

Обидните квалификации на Валери Симеонов към руския патриарх Кирил.

 

„Направи впечатление днес почти скандално изявление на председателя на НФСБ и вицепремиер на България Валери Симеонов по адрес на руския патриарх. Едно много остро изказване на Валери Симеонов, което предизвика недоволство в самата му парламентарна група. Получавам информация за скандали там. Волен Сидеров и народните представители са се противопоставили на това изказване на Валери Симеонов. Негови верни поддръжници са го защитили. Ето още един повод за раздори, в случая даже междудържавни.”, коментира водещата Клара Маринова. „Този човек, за жалост вицепремиер на България, е с неуравновесено поведение. Неговите изказвания никога не са съобразени с политиката на правителството, на което е член. Той ни вкарва в непрекъснати скандали. Недопустимо беше отношението към руския патриарх.”, категоричен беше докторът по Гражданско право.

 

Войната между институциите и трусовете във властта.

 

„Започнаха много знакови скандали – между президент и премиер около здравната каса, в енергетиката, оставката на енергийния министър, който днес я подава, а пък утре няма да му е приемат. Тя трябваше да изгори, явно като бушон, за да скрие големите енергийни проблеми. Сега се чува, че тя няма да си подаде оставката. Какви са тия разправии в самите управляващи? Защо се случват тези междуособици в държавата? Нали, уж, е много стабилна държавата ни!”, попита водещата Клара Маринова. „Държавата не е стабилна. Тези караници са караници между хора, които крадат и вече се карат за това колко и откъде да крадат. Оставката на министърката беше прибързана. Оставката на министърката беше предвид факти, които тя си мислеше, че ще бъдат изнесени и може би не сме стигнали до същината на скандала.”, подчерта магистърът по Национална сигурност и отбрана.

 

Сделката за активите на ЧЕЗ – България.

 

„Как ще приключи цялата тази сага около ЧЕЗ – България?”, попита водещата Клара Маринова. „Социалистите твърдо заявяваме, че държавата, като субект, трябва да участва в енергоразпределителните дружества. Енергоразпределителните дружества формират уникално голяма печалба, а държавата не може да разчита да събира средства единствено от данъци и такси от гражданите. Държавата трябва да може да формира и друг тип приходи, именно от такъв тип търговска дейност. Енергоразпределението е въпрос на национална сигурност, защото това енергоразпределително дружество може да определи кое предприятие в България кога да има ток и кога да няма.”, обясни обучаваният в Института по политика депутат.

„Вие сте наясно с това, че се води арбитражно дело срещу България, че купувачът бил определен с оглед на това той да защити интересите на ЧЕЗ в това арбитражно дело, тоест да застане срещу интересите на България. Все повече неща научаваме, които създават все по-голяма сложност на този казус.”, продължи водещата Клара Маринова. „По-голяма сложност се създава точно защото няма единен център на управление. Сагата с ЧЕЗ – България не мога да прогнозирам как ще завърши, защото има много интереси. Сделката с фирмата купувач не следва да се реализира, това е моето становище, това е становището на парламентарната група. Този купувач не доказва способности за поддържане на мрежата, отделно буди много въпросителни за собствеността на капиталите.”, убеден е собственикът на адвокатска кантора в гр. Русе.

 

Митингът пред Министерски съвет.

 

„Днес се организира митинг, на който се включихте и Вие от БСП. Усещате ли как хората само чакат да се даде знак и са готови да протестират? Вие имате ли готовност да оглавите народното недоволство?”, попита водещата Клара Маринова. „Хората просто чакат да се определи дата и час, за да се явят. Темата ЧЕЗ прерасна във всеобщо недоволство срещу управлението.Бях на мястото. Много хора се изказаха, много хора бяха дошли от София и от страната и темата не остана само ЧЕЗ. Недоволството е нагнетено. Трябва да се намери начин това недоволство да доведе до промяна в политическото управление, но по мирен начин, защото ако управляващите продължават да не чуват хората – промяна ще има, но надали ще бъде мирна.”, заяви бившият общински съветник на БСП в гр. Русе.

 

Готова ли е БСП да управлява?

 

„Вие готови ли сте да поемете властта и да управлявате? Вие, имам предвид БСП.”, попита водещата Клара Маринова. „БСП е подготвена, тъй като разполага с необходимите кадри и политическо виждане за управление на държавата. Разликата със сегашното управление и БСП е, че БСП, когато бърка и не бъде харесвана от хората, тя слиза от власт. Тези хора не са харесвани, но се самовъзпроизвеждат във властта.”, поясни Пенчо Милков.

„Само че пък на Вас хората не Ви вярват точно защото много бързо се омитате от властта. Щом видите малко зор и веднага се изтегляте от властта. След като Вие сте готови да управлявате – защо последните частични избори в осем села пак не ги печелите Вие? Пак има разлика в преднина на ГЕРБ.”, попита водещата Клара Маринова. „Първо ми позволете изобщо да не се съглася, че някой се омита от властта. Ако става дума за управлението на правителството на Орешарски – имаше управление с коалиционен партньор, който се оттегли от правителството, това беше ДПС, и многомесечни непрекъснати протести, организирани от ГЕРБ и градската десница на площада в София. Така че никой не се е омитал. По отношение на втория Ви въпрос за осемте избори в селата – създадена е почти военизирана система за непрекъснато и перманентно печелене на избори и самовъзпроизвеждане във властта. Там не се провеждат честни избори.”, довери народният представител.

 

Честността на изборите в България.

 

„Това е много лошо, ако е наистина така! Това значи, че вече имаме проблем и с провеждането на избори в България! Вие самите, от БСП, всички избори досега ги признавате и казвате, че са минали демократично и прозрачно! Защо не оспорвате някои избори?”, попита водещата Клара Маринова. „Изборите, като техника, за да ги оспориш, трябва конкретният представител в секционна избирателна комисия да е описал в протокола нарушенията, които е забелязал. Не винаги хората вписват такива възражения и съответно протоколите на СИК се приемат, и никой не преброява повторно гласовете. Оттам няма как да се проверят тези изборни манипулации.”, отчете юристът.

„Г-н Милков, ама тогава е неправилно и несериозно да се говори, че не са честни изборите, след като Вие не търсите честността докрай. Защо Вашите представители в изборните комисии не отбелязват всички прояви на нечестни избори?”, опонира водещата Клара Маринова. „Не всички прояви могат да бъдат констатирани от представителите на СИК. Отделно множество жалби се подават при провеждането на всеки един вид избор. Аз мога да говоря за избирателния район в Русе, където жалбите са много и те биват отхвърляни от Районните избирателни комисии, оглавявани от ГЕРБ. Това е масово в страната”, каза представителят на БСП.

 

Предизвикателствата пред левицата.

 

„Много важен въпрос, дискусия, доста сериозна и интересна дискусия за предизвикателствата пред левицата и пред БСП в идеен, политически и организационен аспект. Това събитие събра част от ръководството на партията и изявени професионалисти и експерти. Какви са основните изводи от дебатите?”, попита водещата Клара Маринова. „Не съм участвал в тази дискусия, но изводите, които се налагат от ръководството и в парламентарната група са, че БСП трябва да излезе с конкретни послания за начина на управление на страната, които да представя на гражданите. Нашето становище е, че ние трябва да представим вече на гражданите проект за управление, който да бъде припознат и харесан. Това нещо ние го започнахме с бюджета на държавата за тази година, когато в рамките на една седмица проведохме всяка вечер пресконференции, представяхме виждането си за отделните сфери на управлението, които са алтернатива на сегашното управление.”, изясни парламентаристът.

„Там, в алтернативата, все още ви куца… Хората искат от Вас да чуят реалната алтернатива, да видят реалната възможност за друг тип политика. Това е много важно и хората чакат точно това – да чуят, да видят, да усетят алтернативата, за да знаят на кого да дадат властта.”, изрази становището си водещата Клара Маринова. „Напълно съм съгласен с Вас. Трябва да започне едно говорене за това какво ние виждаме в бъдещото управление.”, завърши Пенчо Милков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg