Image_5985392_126

Тома Биков: Президентът трябва да демонстрира балансирано поведение, а не да се позиционира като страна в спора

Общественото недоволство и очакванията за промени в управлението.

    „Обществото в България се раздира от противоречия в ежедневието си и недоволство от властта. Проявите станаха много: от твърдия обществен отпор на Истанбулската конвенция, през острото противодействие на сделката за ЧЕЗ, та чак до яростното освиркване на политици на връх Шипка. Вие, политиците, давате ли си ясна сметка за негативните настроения срещу вас сред народа? Как си обяснявате острите реакции на вашите решения и дори на вашето присъствие?”, попита водещата Клара Маринова.  Тома Биков отговори, че не отрича, че има напрежение в обществото, както и недоволство от политиците като цяло. Конкретно за освиркването на връх Шипка той изрази мнение, че това е било грозна проява, плод на активисти на БСП, без да твърди, че е била организирана. „Друг е въпросът, че всички политици в България са плод на демократични избори, които не са оспорвани от никого, те са плод на избора на мнозинството от хората в България!”, заяви народният представител от ГЕРБ.

   „Но хората започват да недоволстват и това не може да не го отчитате, не може да не се търси от вас промяна на политиката, накъде трябва да се променя тази политика?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че самата природа на демокрацията се гради върху народното недоволство, тя функционира на базата на това недоволство, което кара политиците да се съобразяват с обществените настроения и да не прекрачват определени граници. Така че в този смисъл подобно поведение не е толкова ненормално за една демокрация. Народният представител обясни, че социологическите проучвания показват, че наистина има неудовлетвореност, но в същото време липсва желание за предсрочни избори. „Очевидно няма някаква предреволюционна ситуация, за която се опитват колегите от БСП да говорят. Без да отричам, че има недоволни хора в България и те сигурно не са малко, но това е в границите на нормалното, това не е нещо извънредно!”, обясни народният предстатавител.

   „Нормално е в такава ситуация управляващите да търсят някакъв отдушник, какви са тези отдушници, които Вие бихте предложили?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че според него е много важно управлението да има своя линия от която да не се отклонява. Той обясни, че има активни малцинства, които са силно ангажирани с дадена кауза, но мнозинството от хората са по-пасивни, ангажирани със служебни и семейни задължения. Работа на управляващите е да балансират между интересите на всички тези хора и да намират пресечната точка.

   „Вие се позовахте на социологически проучвания, аз също ще се позова. Мнозинството от хората в България очакват промени в правителството, в състояние ли сте вие в рамките на това Народно събрание да направите промени в кабинета, така че да може да се отпуши малко народното недоволство, да му се дадат шансове да повярва, че може да има промяна в политиката?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че промени в кабинета не са нещо странно, те се случват в определени моменти. Той обясни, че персоналните промени са важни, но още по-важна е концепцията, която се следва, а в момента смяна на концепцията в средата на мандата би било доста рисков ход. „Нашата програма и нашата концепция е изработена на базата на предизборните ангажименти, които са поемали ГЕРБ и „Обединените патриоти” и то в тази част от ангажиментите, които са общи или близки и могат да се свържат. Според мен тя е оптимална програма и нейната промяна доста сериозно би разклатила управлението!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той добави, че социологическите проучвания са важни, но това, което променя нещата, са изборите. Догодина ще има два вида избори – местни и европейски – и на тях ще се очертае доста по-ясно обществената нагласа. Така че управлението ще има ясен индикатор дали се движи в правилната посока.

Отсъствието на премиера Бойко Борисов от празненствата на връх Шипка на 3-ти март.

    Тома Биков обясни, че официалната церемония е в центъра на София и на нея присъстват представители на властта. На връх Шипка няма церемония, там ходят отделни хора и политици, но не и президент или премиер. Това, че президентът е решил да разчупи този протокол, е негов избор. „Но къде беше премиерът в този ден, не се появи на нито едно честване? Министрите не се появиха на нито едно честване, това не е нормално!”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тук не трябва да се търсят някакви тежки политически знаци. Той обясни, че още на 3-ти март от МС е излязла информация, че премиерът е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, както и с лидери на други държави, които са съпричастни към нашето освобождение. „Не става въпрос за бойкот на този празник по никакъв начин! То неслучайно и председателят на парламента беше на връх Шипка!”, категоричен бе народният представител.

   Тома Биков заяви, че ако трябва да говорим малко по-концептуално за отношенията между президента и премиера, то проблемът не е кой е бил на даден прием, по-големият проблем е, че в българската политическа среда се очертава все по-голям разлом, който се пренася и в обществото и не търпи балансирано поведение. „Той не търпи балансирано поведение, и тук мога да си позволя критика към президента, той е институцията, която трябва да има балансирано поведение и която трябва да се опитва да събере всички на едно място! Когато президентът се е позиционирал като страна в спора, то всичко оттам нататък тръгва по линията на този спор!”, категоричен бе народният представител.

Случаят с д-р Димитров в Пловдив. Трябва ли да се разшири обхвата на неизбежната самоотбрана?

     „Българският народ е търпелив, но в един момент дребна капка прелива чашата. Прави ли Ви впечатление, че един лекар, който застреля един крадец, стана повод за такива масови протестни акции. Не се ли притеснявате от този факт?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че се притеснява, защото това е симптом. Той изрази мнение, че има натрупване на усещане за несигурност в битов смисъл. Народният представител обясни, че парламентарната група на ГЕРБ все още няма изработена позиция, но неговото лично мнение е, че решението на проблема не се корени толкова в института на неизбежната отбрана, а по-скоро да се помисли как хора с множество присъди да бъдат изолирани от обществото. Той продължи, че според европейското право затворът служи не толкова като място за наказание, а за превъзпитание. „Но човек със 7-8 присъди очевидно не подлежи на това и ние трябва да помислим просто как такива хора да не бъдат по улиците, защото те не са и толкова много – не всеки в България има по 7 присъди и не всеки в България извършва грабежи непрестанно! Това са определена група хора, които са ясни на органите на реда!”, заяви народният представител.

Движението на Божидар Димитров „Кан Кубрат”.

   „Ще си сътрудничите ли с това движение?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че формацията е заявена като гражданско движение и в този смисъл от ГЕРБ го приемат както останалите такива. Ако въпросът е „за” или „против” президентската република, то ГЕРБ е на позиция, че парламентарното управление гарантира по-добре демокрацията. „Колкото и да е подложен парламентът на критики и обиди в определени моменти, това е начинът в България властта да не се централизира напълно. Иначе аз съм запознат с тезите на Божидар Димитров, те са една българска концепция, която аз наричам „концепцията от 34-та година”, която води към авторитарно управление. Това също е начин да се управлява една държава, но въпросът е вече дали българите искат точно това, защото когато говорим за президентска република и подобни радикални промени, трябва да знаем, че те имат плюсове и минуси и не са само плюсове!”, завърши Тома Биков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg