56584_660_370

Красимир Каракачанов: При продажба на структуроопределящи звена от енергетиката КЕВР трябва да има право да проверява и да се произнася

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, коментира актуалните политически теми:

Неучастието му в предаването „Офанзива” по Канад 3 на 3-ти март.

   Красимир Каракачанов заяви, че не смята, че точно на 3-ти март е трябвало да се занимава с дребни политически дрязги. „В студиото бяха представители на опозицията, те на живо, аз по телефона и на 3-ти март 15 минути преди да започне тържествената заря проверка да се надвикваме по телефона и да спорим по теми, които днес обсъждаме, след националния празник можем да ги обсъдим бавно, спокойно, културно и възпитано!”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната.

Продажбата на активите на ЧЕЗ.

    „Г-н Каракачанов, проспа ли нещо правителството по сделката с ЧЕЗ?”, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов категорично заяви, че правителството на България не е проспало нищо, защото за съжаление по нашето законодателство то няма никакви правомощия да контролира една сделка, която се провежда между частни юридически лица, в конкретния случай между ЧЕЗ, която е чешка държавна компания, и една частна фирма. „Българското правителство и КЕВР, който е регулаторът, нямат абсолютно никакви правомощия да подбиват купувача, да участват при поставяне на условията, при правенето на договора и т.н.! Казвам „за съжаление”, защото това е пропуск в Закона за енергетиката!”, обясни той. Вицепремиерът каза, че КЕВР има правомощия да отнеме или да даде лиценз на подобно дружество, но това няма как да се използва в момента като механизъм, защото ЧЕЗ имат лиценз и продават фирмата в България с лиценза, който имат. Следователно КЕВР в момента е в правомощията си във времето напред, ако има нарушения да отнеме лиценза на новия собственик.

    Красимир Каракачанов заяви, че хората с основание имат своите притеснения, защото ЧЕЗ обслужва около 40% от територията на България, като тук влиза и столицата София. Затова държавата трябва да има механизми за контрол, а тук не става дума просто за две частни дружества, които си продават нещо. „Те не продават чушки и домати, не продават стари автомобили, а продават електропреносната система и потреблението на електроенергия от български граждани, от български фирми, така че е изключително важно кой ще купи ЧЕЗ и кой ще го притежава!”, категоричен бе вицепремиерът.

    „А кой го купува, г-н Каракачанов?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Как й беше името, аз още не мога да й запомня името!”. Водещата отговори, че на самата нея все още й е трудно да запомни името на компанията купувач и нейния собственик. Вицепремиерът обясни, че няколко дни след като е излязла новината за въпросната Гинка Върбакова трите енергоразпределителни дружества отново са поискали вдигането на цената на тока от 1-ви юли. Хората веднага са направили връзка между тези събития.

   „Не, чакайте, повторете това, което каза шефът на КЕВР Иван Иванов, че това е регулярно, планирано във времето и всяка година се повтаря в този период искане!”, обясни водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачановотговори, че това наистина е така, но хората не са длъжни да го знаят. „Хората чуват по медиите, че енергоразпределителните дружества, монополисти в България, искат отново вдигане на цената на тока. Два дена преди това се е появил нов купувач на ЧЕЗ и хората го връзват простичко и ясно – нов купувач, нови високи цени на тока! Това е!”, заяви вицепремиерът. Той добави, че от своя страна опозицията за пореден път е използвала случая, за да изяви своите претенции, че са по-добри и могат да управляват по-добре.

Предлаганите от „Обединените патриоти” промени в Закона за енергетиката.

     „Вие искате промяна в Закона за енергетиката, какви промени искате?”, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че когато става дума за продажба на подобни структуроопределящи звена от енергетиката КЕВР трябва да има право да проверява, да одобрява и да се произнася. „Тогава държавата ще има реална възможност, когато я попита някой гражданин или опозицията, да каже – да, ние упражняваме контрол, ситуацията е такава, а не да се разправяме кой крив и кой прав!”, заяви вицепремиерът.

   „Добре, но това няма да има отражение върху сегашната сделка, защото няма как да има обратна сила!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че трябва да имаме предвид, че сделката по продажбата на ЧЕЗ все още не е изповядана, затова зависи колко бързо ще бъдат приети поправките в Закона за енергетиката. „Не е така, тя е стартирала преди промените!”, уточни водещата. Лидерът на ВМРО не се съгласи и още веднъж подчерта, че държавата не може да остане безучастна когато се продават такива активи. „Въобще не ми се връща на темата защо правителството на Сакскобургготски и на ДПС продадоха електроразпределителните дружества честно казано на една смешна сума, но това е една друга тема!”, добави вицепремиерът.

   „Това връща на дневен ред въпросът за прегледа на приватизацията, който Борисов постави!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори: „Каквото и да прегледаме в конкретния случай нещата са повече от ясни – България продаде златната си кокошка за жълти стотинки! Само ако погледнете официалната печалба, подчертавам официалната печалба, която ЧЕЗ декларира, ще видите за какви печалби става дума през тези 15 години, като имате предвид, че в държавата не е влязъл и един лев, въпреки че, ако не ме лъже паметта, до 2010-11 г. държавата имаше 33%. Така че не съм съгласен с някои либерални коментатори, които казват, че държавата е лош стопанин и е по-добре всичко да е в частни ръце!”.

    „Кой ще изготви тези промени в закона за енергетиката?”, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че промените, така както „Патриотите” ги виждат, са изготвени от неговия колега Искрен Веселинов. В петък са били представени на ПГ на ГЕРБ за мнение, пратени са и на всички депутати от „Обединените патриоти”, така че ако има предложения за промени, това може да се направи в рамките на един ден.

Оставката на Теменужка Петкова.

    „Трябва ли на Теменужка Петкова да й се вземе главата?”, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че според него Теменужка Петкова е направила грешка като е подала оставка, защото тя не носи никаква вина и отговорност. Нейната оставка е била прибързана и е дала повод да се говори, че се търси изкупителната жертва върху която да се прехвърли вината.

Поведението на президента по отношение на сделката за ЧЕЗ. Трябва ли да се свика КСНС?

    „Защо опозицията така силно припява, но по-важното е защо президентът Радев й солира на опозицията и даже нарече действията на правителството хаотични?”, попита водещатаИлиана Беновска. Красимир Каракачановотговори, че това е работата на опозицията. „Друг е въпросът, че и аз съм бил в опозиция до преди 10 месеца, цял живот съм бил в опозиция, но има неща, за които би следвало да атакуваш остро и грубо, но има и неща, които не следва, какъвто е случаят със страховете на хората за здравето им, за цената на тока, да спекулираш с тези неща по този груб начин и да създаваш обществено напрежение! Но работата на опозицията е да атакува. Президентът според мен и този път взе страната на опозицията!”, категоричен бе лидерът на ВМРО.

    „Как ще квалифицирате определението на президента Радев, че „действията на правителството са хаотични” и това, че той пее соло в арията на БСП срещу сделката за ЧЕЗ?”, попита още веднъж водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отново заяви, че действията на правителството не са били хаотични. „Още веднъж казвам – правителството и министерството на енергетиката нямат никакво отношение към тази сделка. И когато избухна общественият интерес лично аз съм свидетел, че премиерът Борисов направи, тъй като в мое присъствие се случи това, тогава бях в неговия кабинет, той поиска разговор, разговаря с чешкия премиер веднага, веднага започна да изисква информация, без да има никакво отношение като премиер и правителството като правителство или министърът на енергетиката да имат отношение към тази сделка. Тази сделка може да мине и да си замине по сега действащия закон и правителството да не може да се намеси по никакъв начин! А е редно държавата и правителството да имат контрол върху подобни сделки!”, обясни Красимир Каракачанов.

   „Избягвате ли ми въпроса, че Радев пее соло на арията на БСП?”, още веднъж попита водещата Илиана Беновска. „Не знам дали е соло, дали е дует, в оперната терминология не съм най-добрият. Но истината е, че позицията му по този въпрос на практика повтаряше позицията на БСП. Както искате го наречете – дует, соло – но за съжаление е така. Той можеше да поиска среща с министъра на енергетиката, за да разбере за какво става дума и тогава да се произнася. Но както се казва това е негово право!”, отговори Красимир Каракачанов.

   „Всъщност Вие сте главнокомандващ в мирно време, а Радев е главнокомандващ по време на война, така ли е?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че по Конституция президентът е върховен главнокомандващ, но реални функции на главнокомандващ, който може да размества войскови части, президентът има само по военно време. „Тогава въпросът ми е малко хипотетичен – трябва ли да се свика КСНС за сделката с ЧЕЗ?”, попита водещата Илиана Беновска. Министърът на отбраната отговори, че ако се свика КСНС, то той не трябва да е заради конкретната сделка за ЧЕЗ, а по темата енергетика въобще. „За да се разговаря възможно ли е всички институции, всички партии да изработят една обща концепция за бъдещето на българската енергетика, което както виждате не е само проблемът за електроразперделителните дружества. Двете американски централи, ако вземете бъдещето на ядрената енергетика – това са все теми, по които е редно да има обща държавна концепция, която да не бъде конюнктурна, когато една партия слезе от власт и другата дойде да я променя, а да бъде дългосрочна стратегия. Защото виждате, че през последните 15 години България от основна енергийна сила не само на Балканите, но и в Централна Европа, все повече отстъпва позиции със затварянето на първите 4 блока на „Козлодуй”, с нереализирането на проекта „Белене”. Дали ще го наречем „Белене” или 7-ми блок в „Козлодуй” няма значение. Тоест ние спряхме в тази посока и тук премиерът се опитва да търси варианти. КСНС няма смисъл да е само по един казус, а по целия набор от проблеми, които трябва да бъдат очертани и набелязани като политики в следващите 10 – 15 – 20 години от следващите български правителства в енергетиката!”, заяви Красимир Каракачанов с което завърши разговора си с Илиана Беновска впредаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 

Публикувано от: novinata.bg