89245_660_370

Живко Тодоров: Да се „топим“ в Европа е неправилно – каквото покажем ние, това ще възприемат и те за нас

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, ИК ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, коментира актуални политически теми. В разговора се включи и министърът на икономиката Емил Караниколов:

Зимното почистване в Стара Загора.

    Живко Тодоров каза, че в Стара Загора през миналата седмица е имало рекордно ниска температура – минус 22 градуса. Имало е и доста сняг. Водещата отбеляза, че са се справили добре със снегопочистването. Събеседникът й отговори, че това е относително понятие, защото винаги има какво да се желае. Той изрази мнение, че със снегопочистването са осигурили проходимост, оттам нататък в зависимост от данъците зависи и качеството, което трябва да бъде осигурено. „С тези ниски доходи в момента в България, съответно и данъците са доста по-ниски, и ако се сравняваме с Германия или някоя от другите по-развити държави, няма как да сме като тях или по-добри от тях просто защото парите, които харчим, са много по-малко за услугите, които трябва да получават хората! А в същото време машините и горивата са на едни и същи цени в Германия и в България!“, категоричен бе кметът на Стара Загора.

Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ.

     Живко Тодоров заяви, че през последната седмица нещата доста са били преекспонирани и сделката е била превърната в политически казус. Той продължи, че за потребителите е важно да са сигурни, че има кой да се грижи за техния интерес и цените да не се повишават. Гарант за това е КЕВР. Що се отнася до другия въпрос, за влизането на държавата в дружеството, кметът на Стара Загора изрази мнение, че този въпрос много внимателно трябва да се обмисли, защото това крие известни рискове. „След като преди няколко години държавният дял в едно друго дружество беше продаден, защо сега да влизаме в друго? Според мен по-важният въпрос тук е службите да изяснят реално дали финансирането на сделката е чисто, дали има непрозрачни доходи, които стоят зад това и ако няма, тогава това си е една редовна сделка между купувач и продавач! Ако капиталите са чисти и финансирането е нормално, оттук нататък всичко друго би преекспонирало темата!“, категоричен бе Живко Тодоров.

   „Така е, но Борисов каза, че има някакви „гадове“, които искат да възпроизведат сценария от 2013 г., когато той си подаде за пръв път оставката отново заради ЧЕЗ и цените на тока, кои са тези „гадове“?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и друг път е казвал, че в България трябва да има единство по важните национални въпроси. За съжаление обаче всичко, което се случва в държавата, се прави опит да се използва в политически контекст. Опозицията раздува всяка една ситуация и търси оставки и предсрочни избори. „Смятам, че трябва да бъдем много по-сериозни, когато се отнасяме към проблемите на хората и всички партии да имат повече мисъл за това как държавата да влезе в релси и да взема правилните решения. Така че национално единение е необходимо, нека да се поставят основните въпроси в енергетика, здравеопазване, образование и да вървим към тях, а не да се променят ежедневно и да търсим постоянно поводи да се караме!“, призова кметът на Стара Загора.

   „Но опозицията взема тон от някои неща, които не са догледани, вероятно!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че винаги в едно управление има за какво да се хванеш. Той продължи, че премиерът работи с хиляди хора в администрацията и няма как да носи отговорност за всеки един, който не си е свършил добре работата. Във всяка една партия има и добри, и лоши. Според Живко Тодоров ако непрекъснато се вглеждаме само в лошото и търсим всеки повод да събаряме държавата, тогава нищо добро няма да се случи в следващите години.

    „Но трябваше ли Теменужка Петкова да си подава оставка и трябва ли тя да бъде приета?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров отговори, че според него Теменужка Петкова няма никакво участие и тя е един добър министър. Той изрази мнение, че тази оставка не трябва да бъде приета. „А що се отнася до самия казус – пак казвам, че тук отговорът трябва да бъде даден от службите. Нито аз, нито Вие в момента имаме достатъчно информация, за да можем за съдим за тази сделка. Но службите биха могли, колкото и конфиденциална да е една сделка, да се сдобият с необходимите документи, да проверят финансирането, те могат да изпратят запитване, до получат отговор и да излязат накрая със становище! Тук политическите фигури не трябва да играят никаква роля, а да оставят това на експертите!“, още веднъж подчерта кметът на Стара Загора.

Позицията на президента по сделката за активите на ЧЕЗ.

   „Искам да Ви питам и за президента, който услужливо приглася, даже пее солист в операта на БСП по сделката за ЧЕЗ. Той получава също всички доклади от всички служби. Защо да речем, ако някой от правителството не е догледал нещата, президентът, ако е видял нещо, не каза своевременно, а чак сега се обажда?“, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров отговори, че според него президентът трябва да обединява нацията и да търси консенсус между всички избиратели и партии, защото всяка една партия представлява определен брой избиратели. „Той не трябва да взема политически позиции в никакъв случай и считам, че още по-малко президентът трябва да участва в събарянето на някое правителство и прокламирането на ново!“, категоричен бе кметът на Стара Загора. Той добави, че в следващите месеци в парламента трябва да се пристъпи много отговорно към формирането на националните интереси. Живко Тодоров призова по проблемите в основните сектори да се организира кръгла маса и да се изготви стратегия, която да се следва поне в следващите 10 години.

Индустриалната зона в Стара Загора.

    Живко Тодоров заяви, че е стартирана много добра инициатива за изграждането на индустриална зона „Загоре“. Целта е да се привличат инвеститори. На срещата с министъра на икономиката Емил Караниколов бизнесът е поставил най-тежкия проблем – липсата на кадри. Това означава, че всички трябва да действаме в посока да произвеждаме образовани кадри, подходящи за съответния бизнес.

   Тук водещата покани в студиото и следващия събеседник, министъра на икономиката Емил Караниколов, който се включи в разговора за индустриална зона „Загоре“. Илиана Беновскапопита: „Тук има едно разбирателство – г-н Тодоров е представител на ГЕРБ, а г-н Караниколов на „Обединените патриоти“. Как работите вие двамата?“. Емил Караниколовотговори, че областните управители и кметовете трябва да работят за гражданите и в райони като Стара Загора, Ловеч, Видин и някои други места нещата се случват. Министърът на икономиката обясни, че решението за развитието на регионите не е само оперативните програми, а и търсенето на инвеститори. Той заяви, че доскоро практиката е била инвеститорите да бъдат водени на едни голи поляни, а истината е, че не търсят това. Затова в Стара Загора и на някои други места се прави нов модел – изграждат се индустриални зони. „В Стара Загора благодаря на кмета и на цялото местно самоуправление, на областния управител! Изключително подготвен регион и като кадри, и като инфраструктура, и като университети! Аз съм сигурен, че това ще е една от най-хубавите индустриални зони в България!“, заяви министърът на икономиката.

  „А какво е най-скорошното, което предстои да направите заедно?“, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров отговори, че предстои държавата да влезе с 50% в индустриалната зона. Той продължи, че терените, които предоставя общината, са в размер на 5 милиона лева, а участието на държавата е 2,5 милиона лева. „Не е ли малко това?“, продължи водещата. Министърът на икономиката отговори, че това е едно добро начало. Той обясни, че е поел ангажимент пред бизнеса в Стара Загора, ако се наложи държавата да инвестира още. Емил Караниколов обясни, че в средата на март има среща с потенциален инвеститор в стратегически сектор като електромобилостроенето. Той добави, че се правят опити този инвеститор да бъде убеден да инвестира в България, а ако това стане, компанията ще избира между Стара Загора и Бургас. „Как ще се преборите с Митко Николов, той Ви е началник по линия на ГЕРБ?“, попита Илиана Беновска кмета на Стара Загора. Живко Тодоров отговори: „Не е важно кой е началник, ние няма да се борим на тепиха, а ще се борим с възможностите, които всеки предоставя. Бургас има едни предимства, ние други. Аз мисля, че с данъците, които предлага Стара Загора, които са по-ниски от тези в Бургас, мисля, че можем да се конкурираме, а и имаме подготвена работна сила, която би могла да се влее в един бъдещ завод! Ние не се притесняваме от конкуренцията, напротив, конкуренцията ни прави по-добри!“.

   „Министър Караниколов, Вие май работите доста отдавна по този проект, защото го споменавахте завоалирано без имена?“, обърна се водещата към министъра на икономиката. Той отговори, че с кмета на Стара Загора работят още от началото на мандата на сегашното правителство. Още в самото начало е проведена среща с кмета и с бизнеса и е поет ангажимент към реализирането на проекта. Кметът е изпълнил своя ангажимент, като е намерил подходящи терени с необходимата инфраструктура.

140-та годишнина от Освобождението на България.

   Водещата честити на своя гост годишнината от Освобождението. Той също честити на нея и на всички българи като заяви, че са малко народите, които след пет вековно робство са способни да възстановят своята държавност и да запазят идентичността си. Той продължи, че е присъствал на празненствата на връх Шипка и там му е направил впечатление силният български дух. В Стара Загора хиляди хора са носили българското знаме и са показали, че са горди българи. „Аз се гордея със старозагорци и с българите като цяло, че в тези моменти показваме кои сме и че България я има. И ние трябва ежедневно да се борим да живеем по-добре. И се надявам, че все повече млади хора ще влизат в политиката, а не да странят от нея, защото начинът всички ние да променяме нещата е с участието си!“, призова кметът на Стара Загора.

Бъдещето на централите на твърдо гориво.

    „Имаше през миналата година един форум при вас за вредните емисии, които произвеждат централите с твърдо гориво, ще има ли голяма безработица, ако се наложат санкциите на ЕК?“, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров отговори, че изобщо не може да си представи, че централите ще бъдат затворени или пред България ще бъдат поставени непосилни изисквания. Той подчерта, че задача на българските евродепутати е да се борят за българския интерес. Кметът на Стара Загора подчерта, че ние имаме запаси от въглища, които през следващите 40-50 години можем да използваме за производството на ток и не трябва да се лишаваме от собствения си ресурс. В двата ТЕЦ-а работят около 10 000 души, а целият комплекс засяга над 50 000 души заедно с фирмите, които работят наоколо. Отделно са и американските централи, в които също работят доста хора. „Аз мисля, че държавата не може да си позволи този лукс да затвори тези централи за сметка на нещо друго!“, категоричен бе Живко Тодоров.

   „Да, но май този въпрос не е изцяло в наша компетенция!“, подчерта водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ЕС трябва сериозно да преосмисли някои политики, защото в противен случай ще изтърве духа от бутилката. „Затварянето на подобри централи не може въобще да се дискутира. Това е въпрос, по който България въобще не бива да отстъпва! Премиерът, който беше на срещата в Стара Загора, заяви именно това – че той няма да позволи това да се случи!”, категоричен бе Живко Тодоров. Той обясни, че затварянето на тези централи би било катаклизъм не само за района на Стара Загора, но и за България като цяло, а топлоцентралите, като балансьор на АЕЦ „Козлодуй”, няма с какво да бъдат заменени. Ако е необходимо трябва да направим инвестиции, но да запазим централите.

Идеята за общинска полиция в Стара Загора.

    „На фона на битовата престъпност и ескалацията й, няма да спестя тази дума, вие имахте идея да имате силна местна общинска полиция, това, което в България все още е малко като двуликия Янус, какво направихте от миналия път, когато бяхте тук?”, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров обясни, че в Сдружението на общините вече има внесен проект за реформа, така че да бъде създадена истинска общинска полиция на щат към кметовете, която да се назначава от тях и да бъде използвана за ежедневните нужди, за опазване на обществения ред. Проектът предстои да бъде защитен и пред парламентарната комисия. Кметът на Стара Загора изрази убеждението си, че идеята за създаване на общинска полиция ще бъде подкрепена от народните представители.

   „Но веднага възниква въпросът откъде пари?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и в момента общината плаща над 2000 лева на полицай. „Аз мисля, че за по-малко пари ние бихме могли да си назначим общинска полиция, защото в МВР в момента си има някаква йерархия, по същия начин ще бъде и в системата за сигурност – общинската полиция ще бъде най-ниското ниво. Това са полицаите, които следят ежедневно дали се спазва обществения ред – кучето с намордник ли е, дали някой пие и троши в парка. Това е най-ниското ниво, от което тръгваме. Отвоюването от кметовете на тази общинска полиция ще бъде много добра стъпка за опазването на обществения ред!”, обясни кметът на Стара Загора. Той добави, че разследващите функции на полицията трябва да си останат в прерогатива на МВР.

   „Как ще подбирате кадрите?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това ще става с конкурси, а в общината има достатъчно капацитет това да се случи. Не е проблем в комисиите да се включат и експерти от МВР и да се подберат кадри, които могат да вършат работа.

   Живко Тодоров обясни, че всички кметове в Сдружението на общините са подкрепили това предложение. Много от тях са се отказали от наемните услуги, които предлага МВР, защото излиза много скъпо, а ако няма разбирателство между МВР и кмета на местно ниво, те може дори да си пречат. Кметът на Стара Загора обясни също така, че не е необходимо да се създава и екополиция, защото една общинска полиция ще поеме и тези функции.

   „Тук в София общинската полиция слага едни листчета на колите, които са неправилно паркирали, но доколкото разбрах, ако ти не се явиш там, където те викат, този акт или съобщение не влиза в сила, така ли е?”, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоровотговори, че в Стара Загора не е така, а собственикът не е необходимо да е на място, за да се констатира съответното нарушение. „Вратичките в закона в България трябва да бъдат премахнати, за да могат да бъдат глобявани! Виждате с камерите колко години имаше проблем с констатирането на нарушенията и колко от тях падаха в съда поради различни причини, но нарушението е факт!”, категоричен бе кметът на Стара Загора.

Европредседателството.

   „Кое е най-важното, което България трябва да направи по време на европредседателството?”, попита водещата Илиана Беновска. Живко Тодоров категорично заяви, че по време на европредседателството страната ни трябва да покаже обединение. Той продължи, че всички политически партии са отговорни за образа на България в Европа. Кметът на Стара Загора обясни, че преди години е бил представител на България в ПАСЕ, като член на българския парламент. Направило му е много лошо впечатление, тъй като ние сме в една процедура на постмониторинг по отношение на правата на човека, че именно българската опозиция се е изказала против неговото отпадане. „Да се „топим” в очите на останалите европейски държави е много неправилно, защото каквото покажем ние, това ще възприемат и те за нас!”, категоричен бе той.

    Живко Тодоров заяви, че през миналата седмица български математици са се върнали от олимпиади с медали, което показва, че страната ни не е само негативизъм. Има и много положителни примери и трябва да ги показваме повече и да им даваме възможност да се изявяват и да участват в управлението на държавата. „По време на европредседателството ние трябва да акцентираме именно на това, че в България има умни хора, има хора, които не са корумпирани, че в България има много хора с талант, възможности и това трябва да покажем ние – обединение в името на една по-добра България! А не да се чудим как да се повлечем към дъното!”, завърши Живко Тодоров разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg