s2

Уникален фолклорен празник в Бабово

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров откри третия фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремснаката софра” в с. Бабово. В приветствието си към жителите и гостите той поздрави кмета на Бабово г-н Пламен Пенков за вложените усилия в подготовката на днешното тържество и също така подчерта чувствата на любов в българина към традициите, свързани със земята, даряващи ни с изобилие. Г-н Григоров пожела на всички присъстващи здраве и да пазят живи типичните български традиции.

Началото на празника беше дадено в 11:00 часа на площада пред читалището, а богатата програма включваше множество изяви на читалищни групи и клубове за народни танци.

Кулминация в програмата беше провеждането на конкурси за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба и най-автентична старовремска софра, като класиралите се на първите три места участници бяха отличени с грамоти и награди. За първа година беше избран и най-напет юнак.

Разбира се, всеки дошъл да уважи празника имаше възможност да се наслади на гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.

Важно е да се спомене, че настоящият празник е уникален не само за региона, но и за цялата страна.

Сред официалните гости бяха още народният представител от 19-ти МИР Русе г-н Искрен Веселинов, д-р Андриан Райков, г-н Пенчо Милков и кметът на община Сливо поле г-н Валентин Атанасов.

Организатори на събитието са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1927г.”, кметството и пенсионерската организация в селото.

 

Публикувано от: novinata.bg