1518622497IMG_1

Георг Георгиев: Между България и Молдова съществува естествена връзка на приятелство

„България и Молдова поддържат близки приятелски отношения и активен политически диалог на всички равнища. Българската общност в Република Молдова е естествената връзка между нашите две страни и се надяваме, че нейното социално-икономическо положение ще продължи да се подобрява“. Това заяви заместник-министър Георг Георгиев пред Кирил Татарлъ, председател на район Тараклия в Молдова.
 
Заместник-министър Георгиев изрази благодарност за условията, които молдовските власти, включително и местните, създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българската общност в Молдова. Той подчерта, че грижата за нашите сънародници в чужбина е и ще остане една от основните задачи както на Министерството на външните работи, така и на правителството на България.
 
Според заместник-министър Георгиев, новооткритото българско консулство в град Тараклия не само ще подобри консулското обслужване в южната част на на Молдова, но и ще допринесе за активизиране на културните връзки и ще стимулира икономическите отношения и инвестициите в тази част от страната.
 
Георг Георгиев и Кирил Татарлъ се съгласиха, че проектите по „Сътрудничество за развитие“, които България реализира в Молдова, имат значителен принос за запазването на българските традиции, бит и култура сред българската общност в страната. „Много се радвам, че можем да ви помогнем. За нас това е чест и отговорност. Трябва да намираме повече поводи, които да споделяме заедно“, каза Георг Георгиев

Публикувано от: novinata.bg