aleksei-petrov

Алексей Петров: За пирамидата на Цветан Василев КТБ е ясно, че има престъпление

Радио К2: Днес наред с Вашето дело започва и мегаделото по КТБ, как ще коментирате това, че Цветан Василев е давал безлихвени кредити или преференциални депозити на много от бившите агенти на ДС?

 Алексей Петров: Надявам се да се даде ход на делото, за да разбере българската общественост каква всъщност сериозна, ефективна, уникална пирамида строеше г-н Василев, за което аз още като служител бях изключително наясно. След като напуснах алармирах изключително интензивно, повсеместно, ежедневно обществеността, че това, което той прави, създава рискове за сигурността на България, в частност финансовата система. Това, че е раздавал кредити на шофьорите си, очевидно, че е престъпление, аз няма да го коментирам. Има едно по, как да кажа, своеобразно ноу-хау банкерско действие да даваш лихви по депозити на избрани хора, включително политици, на хора, които лобират за него, на лихви някъде над 10%, при условие, че какъвто и бизнес да правиш, не може да бъде нормата му на печалба по-висока от 8%-9%. Тоест очевидно този депозит е форма на подкуп – отиваш, купуваш си един човек за влияние или да лобира за теб, като му казваш – внеси в банката едни 100 000 лева, пък може и той да им ги е давал, и аз ще ти давам 12%-13% лихва. Уникална схема! Може да се изучава колко сме били далновидни и предприемчиви в корупционните схеми! Това е КТБ. Искам да говоря дълго, надявам се наистина делото да започне, аз зная много, но не е редно да се говори преди да се даде ход и ще стане ясно за какво става дума.

 Радио К2: В такъв случай очаквате ли и Вас съдът да Ви призове като свидетел по делото, след като сте подал информация от ДАНС, че КТБ е пирамида?

 Алексей Петров: Аз смятам, че има достатъчно много свидетели. Едва ли аз ще добавя стойност, ако отида да кажа нещо. Освен това нещата са ясни по документи. Няма нищо сложно и намирам за ясно доказателство това да дадеш на шофьора кредит или на секретарката без да е обезпечен от една страна и от друга страна да изливаш едни огромни пари без документи за медийни проекти, за бъдещи политици. Това са очевидни неща. Има свидетели, има документи.

 Радио К2: Има ли други банкови пирамиди освен КТБ?

 Алексей Петров: Не мога да кажа, не мога да кажа, но трябва много да се внимава във финансовата система и особено регулаторите, имам разбиране как трябва да изглеждат, но не искам сега да го коментирам!

Публикувано от: novinata.bg