????????????????????????????????????

Румен Георгиев: Състоянието на ПП „Витоша“ е пример за липсата на градивна политика на управляващите в София към туризма

Състоянието на ПП „Витоша“.

    „Кога Витоша ще бъде върната на БСП и каква е позицията на БСП по изготвените промени в плана за управление на природния парк?“, попита водещата Деница Гацинска. Румен Георгиевкатегорично заяви, че е крайно време Витоша да бъде върната на софиянци. Той обясни, че преди 1989 г. в планината е имало над 70 хижи и почивни станции, лифтовете са работили. С годините обаче положението е започнало да се влошава, а в момента е направо критично. В тази връзка народните представители от БСП София са задали въпрос на министър Нено Димов по време на парламентарен контрол какво става с актуализацията на плана за управление на парка, той като тези планове са 10 годишни, а срокът на действие на последния е изтекъл през 2010 г. и до момента няма приет нов или актуализиран. Министърът е дал отговор в хронология какво не е направено в годините, но не е обяснил кога ще бъде приет този план. Очаква се екологична оценка, но този процес се проточва вече 4 години. Затова депутатите от БСП са изготвили план за действие, за да видят коя дирекция или друга институция не си е свършила работата. „Знаете, че управлението е в ГЕРБ – и Столична община, и МС, така че нямат извинение, тук БСП не им е виновно, така че няма как ние да приемем, че някой друг е виновен за несвършената работа!“, категоричен бе народният представител.

   Румен Георгиев обясни, че по време на приемните на БСП гражданите много често поставят въпроса за окаяното състояние на инфраструктурата на Витоша. У тях остава впечатлението, че този процес се развива умишлено. Прокрадва се тезата, че усилията се насочват към Банско или курорти в чужбина, защото в София живеят около 1,5 милиона души и голяма част от сега ходят в близки  и по-далечни курорти, а не на Витоша.

Развитието на туризма в София.

   „Днес в НДК се провежда съвет, свързан с европредседателството, посветен на туризма. Как София да развива туризма и да бъде привлекателна туристическа дестинация, когато не може да ползва целия потенциал на планината, с която разполага?“, попита водещата Деница Гацинска. Румен Георгиев отговори, че състоянието на ПП „Витоша“ е нагледен пример как липсата на градивна политика по отношение на туризма води до това, че нямаме туризъм. Според него не може да се разчита само на археологическите разкопки и историческото наследство. Минералните извори също са неизползван ресурс. „Знаете, че София е уникална още от римско време с минералните извори, даже тя на базата на изворите е учредена като територия. В същото време виждаме, че има пълен нихилизъм от управляващите в момента по тази тема, а това е едно богатство. Даже аз съм давал пример, че около Чепинци има извори, които позволяват да се развива оранжерийно производство с геотермални води! Има хиляди неща, които могат да се направят, но за съжаление управляващите в София не го правят!“, обясни народният представител.

Внесените от ДПС предложения за изменения в Закона за депозиране на печатните и други произведения.

    „ДПС внесе закон за медиите с цел по-голяма прозрачност на собствеността. Каква е вашата позиция, бихте ли го подкрепили, има ли нужда от борба с фалшивите новини, с тролстването по медиите?“, попита водещата Деница Гацинска. Румен Георгиев отговори, че самият той не е член на медийната комисия и не е запознат в детайли със законопроекта, но смята, че той трябва бъде огледан детайлно, защото ограничаването на медиите води до други изкривявания. Трябва да се чуе и журналистическата гилдия. „Иначе е ясно, че трябва да се знае откъде идват парите, защото някои офшорки не могат да бъдат собственици на медийни групи. В тази връзка трябва добре да се огледа законопроекта, но трябва да има прозрачност, но тази прозрачност да бъде в интерес на чистата, на истинската журналистика и хората да знаят, че се прави в техен интерес, а не за това да елиминираме някой и някоя медия, която е доста откровена в своите изявления към управляващите, да бъде по този начин елиминирана!“, завърши Румен Георгиев разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 

Публикувано от: novinata.bg