TStoyanov1

България участва в министерската среща на страните-участнички в Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ в Кувейт

“Успехът на Глобалната коалиция показва ефективността на общите ни усилия” заяви заместник-министър Тодор Стоянов на провеждащата се днес в Кувейт министерска конференция на страните-участнички в Глобалната коалиция за борба с т.нар. „Ислямска държава“.

 По време на конференцията участниците очертаха насоки и принципи за консолидиране и гарантиране на постигнатия от Коалицията успех за освобождаване на Ирак и Сирия от контрола на ИДИЛ. Обсъдени бяха визии за недопускане на повторно активиране на ИДИЛ в Ирак и Сирия, и начини за подкрепа на процесите на стабилизиране, реинтеграция и възстановяване. Общо бе разбирането, че работата на Коалицията не е свършена и са необходими решителни, последователни и координирани усилия за пълен разгром на ИДИЛ.

 В своето изказване заместник-министър Тодор Стоянов изтъкна ефективността на съвместните усилия, благодарение на които днес Даеш губи територии. Акцентира върху значението на координираните и взаимно допълващи се действия на участниците в Коалицията. В допълнение към усилията на правителствата на Ирак и Сирия, носещи основна отговорност за сигурността на своите държави, подчерта необходимостта от решителна и всеобхватна подкрепа на международната общност за стабилизиране и възстановяване на освободени области. Необходими са ефективни политически, социални и икономически мерки за стабилизиране на Ирак, за да може страната да продължи процеса на политическо помирение и икономическо развитие. По отношение на Сирия изтъкна необходимостта от по-нататъшни усилия на международната общност за постигане на надежден политически процес, в рамките на Женевския формат, основан на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

 Коалицията има общо 75 участници, включващи държави и международни организации като ЕС и НАТО.

Публикувано от: novinata.bg