82506

Емил Димитров-Ревизоро: 1 милиард сенчест оборот вече 6-а година спъва Закона за борба с контрабандата на горивата

Намалява ли контрабандата на цигари?

 Емил Димитров-Ревизоро отговори, че това не прави сестрата на Драгомир Стойнев по-малко експерт в митниците и че тя няма вина за политическите изяви на брат си. Ревизоро определи като безспорен успех намаляването на контрабандата на цигари на 6%. Той поиска същият успех да бъде постигнат и при борбата с контрабандата на алкохол и горива. “Попитайте Румен Гечев от БСП, който цитира, че приходите от цигари и алкохол са по-малко , дали случайно няма закъснение от тези 200 милиона, а не 50 милиона не са се получи по време на служебния кабинет”, обърна се Резизоро към следващият гост проф. Румен Гечев в предаването “Беновска пита”. Беновска покани проф. Румен Гечев да се включи към разговора. Румен Гечев посочи, че БСП си служи с фактите на Международния валутен фонд, докато премиера Борисов си служи с кофите за боклук за факти. “Същото изследване по време на управлението на БСП показваше 25% контрабанда на цигари, нормално е сега 6% контрабанда да не им харесва”, отвърна Ревизоро. Той поиска същото изследване да бъде направена за горивата и за алкохола. Румен Гечев и Ревизоро постигнаха съгласие, че трябва да се вземат законодателни мерки срещу контрабандата на горива.

 Изследването на тютюневите компании за контрабандата на цигари  е изключително прозрачно, счита Емил Димитров. Той направи уговорката, че това изследване не отчита рязания тютюн, защото той не е в кутии и не хваща най-малките населени места, защото хората там ползват кутиите, за да си сложат ръчно свитите цигари в тях, а като се смачкат ги хвърлят в печката. В по-предишния мандат на ГЕРБ изведнъж се вдигна акциза върху цигарите и после 4-5 години не успяха да се стигнат нивата на продаваните цигари. Сега всеки иска да умаловажи този успех, заяви Ревизоро.  

 Вотът на недоверие на опозицията

 “Опозицията е права да използва всеки повод, за да иска оставка. По време на вота на недоверие нямаше разговор по същество за системата БАЦИС. Това, което трябваше да кажат в залата, не го направиха. Вотът на недоверие мина, но сега опозицията реши да пусне субтитрите. Главният герой умря, ама ние ще обясним със субтитрите, че е трябвало да живее”, коментира Емил Димитров.

 Кой е главният герой, който трябва да е жив”, попита Беновска.

 Ревизоро отговори, че ако беше опозиция е щял да попита какво са установили ДАНС и да прочетат задълбочено доклада на агенция и да поставят конкретни въпроси по него. “Компютърната система ще се развива. Тя е едно достижение. След 2016 години всички грешки са отстранени. Във всеки един момент ДАНС може да се върне и да провери отстранени ли са нарушенията. Да отричаме системата БАЦИС означава да се върнем на химикалките и тефтерите”, допълни той.  

 Докладът на ДАНС за БАЦИС

 “Продължава ли след 2016 година да има един и същ код за достъп и да не се регистрира кой влиза и какво прави”, попита Беновска.

 Категорично не, отговори Емил Димитров. “Идва БСП на власт и започва да говори какви лоши неща са се случили при ГЕРБ. После ГЕРБ започва да пише за предишните. Това е политически доклад и политическа саморазправа”, допълни Ревизоро.

 Кой е потопил 300 трансакции”, попита Беновска.

 “При въвеждането на системата правилата не са били така добре издържани, че когато въвеждаш данните не пишеш какво е горивото – дизел или бензин. Ако агенция “Митници” тръгне да води дела със складовете и съда, данните няма да имат доказателствена сила. Сумите трябва да установи прокуратурата, но тя този доклад не го е видяла. За мен по-важно е да влезе в сила Закона за горивата от нефт и нефтопродукти”, обясни Ревизоро.

 Законодателни мерки срещу контрабандата на горива

 Емил Димитров показа две снимки на цистерни с газ и вода, но и в двете има газ. От едната пълнят другата, а после през нощта продават. Там отидоха пет институции. Вярвате ли, че КАТ и ДАИ ходят с маратонки и тичат по колите и камионите, когато ги проверяват. От тези пет институции единствено НАП и Митниците свършиха работа. Тази бензиностанция е узаконена от ДНСК-Хасково. Такива незаконни бензиностанции трябва да бъдат закривани, а не глобявани. Този е глобяван няколко пъти по 500 лв, разказва Ревизоро.

 “Тази комисия освен показан ефект, реалистичен има ли”, попита Беновска.

 “А реалистичният вот на недоверие от коя комисия дойде”, не се съгласи Ревизоро. Сега комисията на за борба с контрабандата и сивата икономика се занимава с формулирането на законодателни предложения за застраховките, за да няма нов случай като инцидента в Хитрино с опасен товар.

 “Когато имаш 1 милиард сенчест оборот, ще даваш на всички институции и ще се намери някой да каже, че това не е важен проблем за решаване. Това е закон, който ще подреди бизнеса – легалния от нелегалния. Успяхме да променим пет пъти конституцията, а за този закон вече шеста година не се събира подкрепа. Нелегалният бранш трябва да си ходи. Парите трябва да влязат в бюджета и Народното събрание да ги разпределя. Интересът е един милиард и вече шеста година успява да отсрочи закона във времето. Политическите сили независимо от пристрастията си биха се обединили около една такива идея. Няма държавата да взима заеми, ако има достатъчно собствени приходи. Няма да се дават тези пари на мафията, която организира купуването на избори с тези пари и генерира престъпност. В момента, в които за 12 дни през януари се спряха няколко контрабандни възможности за влизане в България, приходите се вдигнаха с 12% в горивата. Това беше моментно и беше усилие на бизнеса. Държавата трябва да застане със закон и да овладее сенчистият бизнес, за да се вдигнат тези 12% на 24%. Митническата и данъчната администрации са обезкуражени”, заключи Емил Димитров-Ревизоро пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита

Публикувано от: novinata.bg