Datathon_9-11.02.2018

Над 140 участници от 24 държави стартираха третото издание на Datathon България 2018

Над 140 участници от 24 държави стартираха третото издание на Datathon България 2018. Събитието бе открито вчера вечерта в аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ от декана на Стопанския факултет и бивш министър на икономиката – Теодор Седларски и от Серги Сергиев, един от основателите на Data Science Society.

Отборите вече работят по решаването на зададените казуси в сфери като технологии, бизнес администрация, търговия на дребно, маркетингови проучвания, потребителско финансиране. В процеса на работа състезателите ще ползват алгоритми, прилагани в областта на изкуствения интелект, машинното обучение, big data, неструктурирани данни като текстове и изображения.

Отвъд стряскащата терминология за хората извън този сектор, събитието предоставя възможност да се разрешат реални бизнес казуси и същевременно сверява часовниците на експерти и прагматици от целия свят“, каза Серги Сергиев, основател и двигател на Data Science Society. Той допълни, че тази година са се включили участници от САЩ, Канада, Обединените арабски емирства, Франция, Германия, Австрия, Мароко и Балканите. „Всичко това разгръща бизнес и научния потенциал на България и ни мотивира за още по-усилена работа“, подчерта Серги Сергиев.

Предизвикателството от българската компания Identrics – част от групата A Data Pro, е автоматично да се извлече информация, отнасяща се до поведението на организации, споменати в новинарски текстове. „Крайната ни цел е бързо и лесно да прогнозираме развитието на компании на база обработените новини – например движение на фондовите борси, структурни или политически промени, афектиращи бизнеса“, обясни Деян Пейчев, технологичен директор на Identrics и ветеран в разработването на семантични технологии.

В тази насока, Identrics търси от съзтезателите в Datathon България 2018 прагматично и креативно решение за разпознаване и събиране на думи, които са тясно свързани с контекста на споменаване на обекти в текст. То ще бъде приложено към обучаването на машини които автоматично да откриват обекти със специфично поведение в документи.

Kазусите, по които работят сформираните екипи, са предварително селектирани специално за Datathon България 2018 от български и чужди компании, базирани в страната.

Identrics предлага иновативни и персонализирани решения в областта на изкуствения интелект, с цел да освободи клиентите си от еднообразни, но времеемки задачи, свързани с обработката на данни. Сред услугите на компанията са автоматичното извличане и класифициране на обекти, анализ на тоналност, и автоматичното генериране на съдържание и препоръки.

Identrics е иновационното звено на групата компании за обработка и анализ на данни A Data Pro. Групата също включва регионалния доставчик на бизнес новини и пазарни проучвания SeeNews, агенциите за медийна оценка и анализ Media Monitor и Perceptica, и глобалната новинарска платформа за възобновяеми енергийни източници Renewables Now.

Data Science Society е българска доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни. Нейната основна цел е да популяризира и насърчава сътрудничество, споделяне на знания, иновации и предприемачество във всички области на работата с данни. Членовете на Data Science Society организират тематични срещи и разговори, партнират си с образователни институции и свързват експерти и ентусиасти, които искат да се развиват в областта.

Публикувано от: novinata.bg