images

Основни правила за действие при динамична метеорологична прогноза

През почивните дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър. Експертите съветват:

 При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

 Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

 Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

 Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

 Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

 Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

 В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

 Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

 Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място.

 Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

 Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

 При силен вятър и смерч:

 Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

 Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

 Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

 Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

 Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Публикувано от: novinata.bg