Valentin-Nikolov-1

Валентин Николов: Ще имаме над 100 субекта, които ще могат да продават електрическата си енергия

Либерализацията на енергийния пазар.

 „Здравейте, г-н Николов! Г-н Николов, ще започнем нашия разговор по темата за енергетиката. Днес вицепремиерът Валери Симеонов каза, че: „В енергетиката има много далавери и че и без това изтънялата българска енергийна сигурност е срината от двама играчи”. Какво се случва в българската енергетика? Работодателите казаха, че искат оставката на министъра на енергетиката. След среща с премиера се отказаха да искат оставката. Бяха насрочили за 28-ми протести, може би няма да има протести, но нещо ври и кипи в системата на енергетиката. Хайде сега да ни обясните какво се случва.”, обърна се водещата Клара Маринова към своя събеседник. „В енергетиката всяко едно отклонение, положително или отрицателно, влияе върху бита на хората, върху бита на тяхното работно място, на тяхната сигурност. Знаем 2013-та какво се получи на база енергетика. Аз смятам, че трябва да са премерени думите, трябва да са премерени действията и стратегията в енергетиката, защото тя е не само енергийна сигурност, тя е сигурност както за човека, така и за държавата. В енергетиката минаваме от един регламентиран, регулиран пазар към един свободен пазар. Един такъв преход винаги е съпроводен с проблеми. Вече средното и високо напрежение са на свободния пазар. Когато цената беше ниска в региона, включително и в България, нямаше проблеми, но когато започва да се качва, когато има малко участници, които продават електрическа енергия, то тогава съмненията за картели, за борсови манипулации нарастват. Работодателите искат да се повишат субектите, които предлагат електрическа енергия на пазара и по-голяма прозрачност, така че да няма възможност за картелни споразумения и съответно прозрачността ще гарантира, че няма да има манипулации на пазара на електрическа енергия и ще се формира наистина пазарната цена. Обвинения в енергетиката, че има далавери, че текат милиони наляво и надясно, винаги е имало, но досега никой не е извадил конкретни данни.”, коментира роденият през 1971 г. в гр. Габрово депутат.

„Той (Валери Симеонов – бел. авт.) визира две системи, които изкупуват на ниски цени електроенергията и след това ги продават на завишени цени, това вярно ли е?”, попита водещата Клара Маринова. „ По принцип, ако купуваш електрическа енергия на ниска цена, това не значи, че ти ще повишиш електрическата енергия. Въпросът е такъв – дали са купували електрическа енергия на цена по-ниска от пазарната. Наистина август месец имаше един търг, той беше иницииран от АЕЦ – „Козлодуй”, през Българската независима енергийна борса, в който, за много кратко време, беше предложена електрическа енергия на годишна основа и наистина от около 70-71 лева изведнъж падна на 69 и пет-шест участници бяха закупили тази електрическа енергия. Електрическата енергия, която ползва един дом, е съвсем различна от електрическата енергия, която ползва едно предприятие, което работи през деня, а е съвсем различна, когато работи едно предприятие с непрекъснат цикъл.”, каза дипломираният инженер от Техническия университет в София.

„На тези борси нали се определят цените в зависимост от съответния продукт?”, попита водещата Клара Маринова. „Цената зависи от различния продукт, но за всеки един потребител се формира на база профила, който той има и когато се отклоняват от този профил цената винаги расте нагоре. Примерно, ако аз съм един офис и съм на свободния пазар, ще имам много висока електрическа енергия, поради факта, че аз ще я ползвам в пиковата енергия, която се ползва най-много между 17 и 19 часа следобед и тогава електрическата енергия стига до 160-180 лева, съответно ще има спадове през нощта, когато електрическата енергия понякога пада до отрицателна стойност. Поради тази причина зависи много от профила. Ако аз съм с един цикъл на непрекъснато производство, аз мога да Ви кажа, че и сега електрическата енергия е някъде към 71-72 лева.”, поясни магистърът по финансов мениджмънт от Стопанската академия „Димитър Ценов” – гр. Свищов.

„Работодателите твърдят, че цената на използвания от тях ток, предполагам, че те са усреднили, в зависимост от различните видове електроенергия, минава над 115-120 лева.”, продължи водещата Клара Маринова. „Аз знам, че и такива предложения имаше и то на търговците, на ЕРП-тата, бяха предложили наистина над 100 лева, но имаше търговци на ток, които предлагаха цена от 85 лева, което е една нормална цена. Има търговци, които предлагат над 100 лева, но Вие не сте задължени да купувате от тях.”, заяви Валентин Николов, специализирал Политически мениджмънт в Летния университет в гр. Страсбург, Франция и Нов български университет. 

„Как ще се излезе от тази ситуация? Добре, няма регулиран пазар. Добре, има свободен пазар, съгласна съм, но как ще се направи така, че да няма толкова недоволни?”, попита водещата Клара Маринова. „Ние закъсняваме с преговорите с американските централи. Там работодателите твърдят, че на база норма за възвращаемост, която е приета в Европейския съюз, те вече са изплатени. Ако това е истина, то тогава ние вече няма да дотираме, тоест няма да даваме парите над конкурентната цена, която се формира и която НЕК (Националната електрическа компания – бел. авт.) в момента плаща. Европейската комисия вече е дала направления, по които да се извършат тези преговори. Министерството на финансите трябва да даде формулата, по която да се види възвращаемостта и дали има държавна помощ, тоест дали е надхвърлена и в преговори трябва де се установи това. Има вариант, ако не е достигната, на база нормалните норми на възвращаемост в Европейския съюз, то енергетиката да извади 300-400-500 милиона и да ги плати и те да отидат на свободния пазар. Преговорите при премиера са заложили срок до юни месец, тоест от 1 юли да може да бъдат на свободния пазар. Когенерации („Когенерация е използването на топлинен двигател или електростанция за едновременно генериране на електричество и топлина” – Уикипедия) и възобновяеми източници ще бъдат субекти на свободния пазар. По този начин ние ще имаме над 100 субекта, които ще могат да продават електрическата си енергия на Българската независима енергийна борса. Каквато и да е цената – ние ще знаем, че е сигурна, че тя е пазарната цена.”, анализира сертифицираният вътрешен одитор от Муди Интернешънъл. 

„Това е много важно да се знае, защото недоволствата са страшно много. Вие сте човек от реалността и знаете, и вашите близки и познати непрекъснато Ви питат за тези безумни сметки, които плащаме, обикновените потребители, защото ние сме тези, които определяме отношението ни към властта, не само работодателите, дето се надписват на едиколко си реда. Ти, примерно, изразходваш електроенергия за 10 лева, пък плащаш 25 лева – за далекопроводи, за не знам си какво, не знам си що. Това са едни безумни формули, в които всички сме включени, цялото население. Вие неслучайно цитирахте 2013 година. Електроенергията е едно базово явление, върху което се определя и отношението към властта в съответната държава. Много е сложно, съгласна съм. Този сектор е много труден за управление, съгласна съм, но от там тръгват най-големите недоволства.”, констатира водещата Клара Маринова. „Абсолютно сте права. За моите родители, моите комшии, приятели е много по-лесно да има двукомпонентна цена, в която те по-лесно да могат да си сметнат употребената електрическа енергия и цената, която трябва да платят.”, обясни бившият заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„Всичко това, което ни го пишат на отделни редове в документите, които получаваме – да си го сметнат там и да ни кажат в крайна сметка колко реално струва цената на електроенергията в България.”, допълни водещата Клара Маринова. Абсолютно сте права, но задължението ни е по директива на Европейския съюз, по която трябва да е многокомпонентна цената, за да може потребителя да следи всеки един компонент, да оказва контрол върху него.”, каза екс-председателят на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг.

„Е какво като следя преносната им мрежа и колко плащам за поддържането, и колко плащам за преноса и т. н., какво като я следя, нищо, само знам, че съм изразходвала за 10 лева, а пък плащам 25.”, опонира водещата Клара Маринова. „Съгласен съм. Имаше такава дискусия 2013 – 2014 г. с електроразпределителните дружества. Многокомпонентността няма как да я избегнем, но нека има и двукомпонентност. Мисля, че КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране – бел. авт.) трябва да ги задължи да имат и такъв ред.”, категоричен беше народният представител, заемал в миналото длъжността изпълнителен директор на АЕЦ – „Козлодуй.

 Сивата икономика.

 „Според последни изчисления на външни фактори, външни институции – 30% от българската икономика е сива. Какво ще правим с тази сива икономика?”, попита водещата Клара Маринова. „Това е по данни от Международния валутен фонд. Тя винаги се движи някъде там 29-31%, наистина е много. Аз мисля, че мерките, които се предприемат от правителството са на прав път. Няма как много бързо да се справим с този проблем. За цигарите имаме вече данни, които са много обнадеждаващи в борбата с тази контрабанда. Във връзка с горивата – там се нуждаем от съвсем нов закон, защото се извадиха доста данни, които налагат нов Закон за горивата, който трябва да се направи. Борбата с парите кеш, които лесно минават в сивата икономика. Данъчните, които направиха проверки по курортите. Когато имаме един контролен орган, той лесно проверява човека, който е в светлия бизнес, а в тъмния той казва – аз нямам правомощия до го проверя, защото той не е субект по данъчното законодателство, може да ги провери полицията.”, завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg