991-ratio-rumen-gechev

Румен Гечев: България е номер едно по корупция, а премиер и министри си разхвърлят стотици милиони извън Закона за бюджета

Обвиненията на БСП към ГЕРБ, че лъжат за резултатите от борбата с контрабандата и корупцията.

   „Защо мислите, че властта лъже за резултатите от борбата с контрабандата?”, попита водещата Клара Маринова. Румен Гечев обясни, че за пръв път от 2010 г. българско правителство не изпълнява програмата си за приходи от акцизи. „Не може да не си си изпълнил собствената програма и да твърдиш, че имаш големи успехи в приходите от акцизи!”, категоричен бе той. Народният представител обясни, че наистина приходите от акцизи малко са се увеличили спрямо миналата година, но това се дължи на по-големия БВП. Не може да се подмине и факта, че водещи международни аналитични центрове ни определят като най-корумпираната страна в ЕС с най-голям дял сива икономика – около 30% от БВП.

   „На това те ви отговарят, че корупция има навсякъде и никой не се е преборил с нея, а сега те са приели закон с който започват една активна борба с корупцията!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Румен Гечев отговори, че в Швейцария и Австрия сивата икономика е 6% от БВП, а средно за ЕС е 15%. А при нас сивата икономика е 30%.

   „Какви са факторите за този 30% сив сектор, какво предизвиква тези вредни явления?”, попита водещата Клара МариноваСъбеседникът й отговори, че основният фактор за разрастването на корупцията в България според него е безнаказаността. „Вече стават 30 години от започването на разграбването на националното богатство и няма нито един осъден от висшите ешелони на властта! Прокуратурата, следствието, съдебната система не успяха да довършат нито едно дело срещу представител на политическата власт в България от различни партии!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”. Той изрази мнение, че има преплитане на интересите между съдебната и политическата власт в България, съдебната власт осигурява политически чадър на определени хора и няма присъди.

   „Какво трябва да се направи, Вие сте участвал и в изпълнителната, и в законодателната власт, какво трябва да се направи, за да може този процес поне да се минимизира?”, попита водещата Клара Маринова. Румен Гечевотговори: „Трябва да се намери някой главен прокурор от нов тип и да се промени системата на прокуратурата! В съдебната система има достатъчно честни хора, на които не се дава възможност да стигнат до властта в съдебната система!”. Според него проблемът не е в законите, те не са лоши, но просто не се изпълняват.

Връзката между бедността ни и това, че сме „послушни”.

   „Защо сме толкова бедни? Едното е корупцията, а друго?”, попита водещата Клара Маринова. Румен Гечев отговори, че другото нещо е „послушността ни”, затова и чуждестранните медии винаги ни определят като най-бедни и най-послушни. „Нашите послушковци, които обслужват Брюксел и Вашингтон без да им мигне окото само и само да си запазят властта, на каква цена те си запазват властта и слушкат началниците от Брюксел? Началниците от Брюксел им казват – оставате на власт, ако спрете „Южен поток”. И те го спират. И българският народ губи милиарди, губим хиляди работни места!”, обясни народният представител. По същия начин са ни заповядали да спрем проекта „Белене” от което цялата икономика губи милиарди.

Икономическият ръст от 4%.

    Румен Гечев беше категоричен, че от гледна точка на икономиката този ръст е трагичен, защото разликата между нас и Западна Европа е 300% в жизнения стандарт. Затова трябва да поддържаме ръст от поне 6%, за да наваксаме разликата. Освен това колкото една страна е по-неразвита, толкова по-лесно поддържа висок растеж. „Какво се бият в гърдите колегите, че направили растеж от 3,9%, че то при тройната коалиция през 2008г. беше 6,5%! Те по тая логика да си подадат оставките и да повикат екипа от тройната коалиция да направи 6,5% пак!”, категоричен беше народният представител.

Крахът на неолибералния модел.

    „Моделът, който избрахме преди 30 години, започва да губи своите позиции в света. Имам предвид неолибералния модел. Ние пък сега като че ли се вкопчихме в него. Защо това се случва така?”, попита водещата Клара Маринова. Румен Гечев отговори, че трагедията на България е, че ние изобщо нямаме модел. „Това не е модел от 1991-92 г. Това е един преход, който има анархични механизми на развитие! Ние никога не сме приемали модел, даже и неолиберален, защото все пак неолибералният модел не означава анархия!”, категоричен бе народният представител. Той продължи, че ние се движим хаотично, нямаме утвърдена система от национални приоритети. Обществото ни изобщо не знае накъде отида след 5 или 10 години.

   „В световен мащаб защо така започна да губи позиции неолибералният модел? Къде са големите му грешки?”, попита водещата Клара Маринова. Румен Гечев отговори, че окончателният крах на този модел е настъпил през 2008г. Той продължи, че тези, които са пропагандирали идеята за по-малко държава, всъщност са спечелили доста пари от това. „Само че когато големите корпорации и финансови акули фалираха какво казаха – добър ден, ние много обичаме държавата, ако обичате данъкоплатците, средната класа, бедните хора в света да ни покриете кражбите в банките и големите корпорации! И големите началници в Брюксел и Вашингтот затегнаха коланите, взеха парите на данъкоплатците и най-нагло си ги наляха в ограбената банкова система и в големите корпорации и ги спасиха. И от тогава много обичат държавата и забравиха неолиберализма!”, обясни народният представител от „БСП за България”.

Ще има ли повишаване на лихвите?

   Румен Гечев обясни, че никой не може да направи такава сигурна прогноза, защото това зависи от твърде много фактори. Той изрази мнение, че не е най-важното нещо дали ще се повишат лихвите, не по-малко важно е също така как ще се променят доходите. Важно е също на кои прослойки от обществото ще растат доходите. Народният представител обясни, че много авторитетни изследователски центрове правят прогнози за лихвените проценти, но те обикновено не се сбъдват, защото нещата зависят от десетки фактори, включително и политически. Все пак може да се каже, че лихвите са на критично ниско ниво и това състояние не може да продължава безкрайно поради редица причини. Следователно е по-логично да очакваме повишение на лихвените проценти.

Искането на БСП Сметната палата да провери изпълнението на бюджета.

    Румен Гечев обясни, че причината за това искане е фактът, че правителството харчи бюджетните средства на тъмно в края на годината. То е задържало близо 2 милиарда лева капиталови разходи и след това са ги разпределяли по неясни принципи на общини, в които кметовете са предимно от ГЕРБ. Освен това сме станали свидетели как премиерът е извадил 100 милиона лева и ги е обещал на МВР само месец след като е бил гласуван бюджета. Това се случва извън Закона на МВР. „Това е положението в България – номер едно по корупция, премиер и министри си разхвърлят стотици милиони извън бюджета, прокуратурата си мълчи, съдебната система спи зимен сън! И така в шеги и закачки с бюджет за 35 милиарда лева!”, завърши Румен Гечев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg